Purchawka fiolowata
kategoria: grzyb rodzina: purchawkowate |
nazwa polska: Purchawka fiolowata inne nazwy polskie: Czasza workowata, Czasznica workowata, Kurzawka, Puchawka, Purchawica, Purchawka workowata, Purchawka fiolowata, Prochówka, Purchatka, Purchówka nazwa łacińska: Lycoperdon excipuliforme inne nazwy łacińskie: Calvatia excipuliformis 1950, Handkea excipuliformis 1989, Lycoperdon saccatum 1794, Utraria excipuliformis 1886 |
autor nazwy polskiej: Józef Jundził, 1830 r. pierwsza klasyfikacja: Giovanni Antonio Scopoli, 1772 r. aktualna klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1801 r. |
powszechność: pospolita ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
handel: Ø |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny średniej jakości wyjątki zastosowania: starsze owocniki niejadalne |
okres występowania: lipiec – listopad okres maksymalny: Ø – Ø |
gatunek wieloletni: nie, ale pozostałości starych owocników utrzymują się często do następnego roku[1] uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: Ø owocnik – kształt: maczugowaty, buławowaty, niekiedy odwrotnie gruszkowaty owocnik – powierzchnia: matowa, pokryta brodaweczkami, niekiedy pofałdowana lub dołkowana, pomarszczona (starsze owocniki) owocnik – kolor: od białego (młode owocniki) do orzechowego, oliwkowego (starsze owocniki) owocnik – średnica: 3 – 10 cm owocnik – wysokość: 8 – 15(26) cm hymenofor – typ: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm trzon – typ: Ø trzon – kształt: równoległy lub lekko zwężający się u podstawy trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: 1,5 – 5 cm (połowa średnica górnej części owocnika) trzon – wysokość: Ø – Ø cm miąższ – kształt: gąbczasty, od elastycznego (młode owocniki) do miękkiego (starsze owocniki) miąższ – kolor: od białego (młode owocniki) do żółtawego, oliwkowo-brązowego, brązowego (starsze owocniki) miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zapach: przyjemny miąższ – smak: łagodny, przyjemny pierścień: brak pochwa: brak mleczko: brak gutacja: Ø higrofaniczność: Ø podłoże: gleba sposób odżywiania: saprotrof terytorium: lasy liściaste, lasy iglaste, lasy mieszane, polany, łąki, pastwiska, zarośla, wrzosowiska gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Ø gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: pojedynczo lub w grupie (małe grupy) zarodniki – kształt: kuliste, brodawkowana powierzchnia zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 3,5 × 5,5 μm wysyp zarodników – kolor: brązowy, ciemnobrązowy |
ciekawostki |
---|
Pojedynczy owocnik Purchawki fiolowatej może wyprodukować aż 7 bilionów zarodników.[1] |
Purchawka fiolowata różni się od innych purchawkowatych tym, że nie otwiera się otworem na szczycie, tylko rozpada się cała na kawałki.[1] |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Purchawkę fiolowatą można smażyć ale zaleca się tylko młode owocniki, białe w środku, po ściągnięciu skórki i pokrojeniu na plasterki.[1] |
Zarodniki Purchawki fiolowatej mogą powodować reakcje alergiczne podczas wdychania.[2] |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
– żelazo – magnez – witaminy |
zastosowanie kulinarne |
---|
– smażenie – gotowanie – jako grzyb domieszkowy |
przepisy kulinarne |
---|
Smażona Purchawka fiolowata. Pokrojony, solony, pieprzony i panierowany mąką, jajkiem i smażony jak sznycel. |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Czasznica biała | Ø |
Purchawka chropowata | stożkowate kolce, łatwo odpadające po dotknięciu |
Purchawka oczkowana | krótszy trzon |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Purchawka_fiolowata
2 źródło: https://www.123pilzsuche.de/daten/details/Beutelstaeubling.htm
przypisy i bibliografia