Purchawka jeżowata
kategoria: grzyb | rodzina: purchawkowate |
nazwa polska: Purchawka jeżowata inne nazwy polskie: Purchawka najeżona nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Lycoperdon echinatum synonimy łacińskie: Lycoperdon gemmatum (1829), Lycoperdon hoylei (1871), Utraria echinata (1873) |
określenie nazwy polskiej: Stanisław Kostka Anastazy Chełchowski, 1898 r. pierwsza klasyfikacja: Ø aktualna klasyfikacja: Ø |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny, nadrzewny |
powszechność w kraju: sporadyczny ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: R (rzadkie, potencjalnie zagrożone) |
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej i Środkowej, Europie i Azji |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: lipiec – październik | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: zamknięty owocnik – kształt: odwrotnie gruszkowaty lub kulisty, podglebie jest nieduże, dojrzały owocnik pęka kolistym otworem na szczycie owocnik – powierzchnia: pokryta gęstymi, ostrymi, klinowatymi i kanciastymi kolcami o długości do 5 mm (u podstawy owocnika są dużo krótsze, ogólnie nie stykają się wierzchołkami) owocnik – kolor: od jasnobrązowego (młode owocniki) do ciemnobrązowego, umbrowego (starsze owocniki) owocnik – średnica: 1 – 6 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: miękki, papierowaty miąższ – kolor: od białego (młode owocniki) do szaro-fioletowego, czekoladowo-brązowego (starsze owocniki) miąższ – zapach: Ø miąższ – smak: Ø trzon – występowanie: Ø trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof podłoże: gleba (wapienna), drewno(rzadziej) (zmurszałe) terytorium: lasy liściaste gatunek sąsiadujący: Buk gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: kuliste, grubo brodawkowane zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 6 × 6 μm wysyp zarodników – kolor: brązowy |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Młode owocniki są jadalne – póki są białe wewnątrz. Później, gdy jest brązowawa wewnątrz nie nadaje się do spożywania, ale nie jest trująca. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Znajduje się na listach gatunków zagrożonych w Polsce, Estonii, Norwegii, Szwecji, Finlandii i Niemczech. |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Purchawka brunatna |
cechy odróżniające: krótsze kolce |
gatunek podobny: Purchawka cuchnąca |
cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: Purchawka miękka |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0