Purchawka jeżowata

kategoria: grzybrodzina: purchawkowate
nazwa polska: Purchawka jeżowata
inne nazwy polskie: Purchawka najeżona
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Lycoperdon echinatum
synonimy łacińskie: Lycoperdon gemmatum (1829), Lycoperdon hoylei (1871), Utraria echinata (1873)
określenie nazwy polskiej: Stanisław Kostka Anastazy Chełchowski, 1898 r.
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny, nadrzewny
powszechność w kraju: sporadyczny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
R (rzadkie, potencjalnie zagrożone)
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej i Środkowej, Europie i Azji
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: lipiec – październik
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: zamknięty
owocnik – kształt: odwrotnie gruszkowaty lub kulisty, podglebie jest nieduże, dojrzały owocnik pęka kolistym otworem na szczycie
owocnik – powierzchnia: pokryta gęstymi, ostrymi, klinowatymi i kanciastymi kolcami o długości do 5 mm (u podstawy owocnika są dużo krótsze, ogólnie nie stykają się wierzchołkami)
owocnik – kolor: od jasnobrązowego (młode owocniki) do ciemnobrązowego, umbrowego (starsze owocniki)
owocnik – średnica: 1 – 6 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: miękki, papierowaty
miąższ – kolor: od białego (młode owocniki) do szaro-fioletowego, czekoladowo-brązowego (starsze owocniki)
miąższ – zapach: Ø
miąższ – smak: Ø
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: gleba (wapienna), drewno(rzadziej) (zmurszałe)
terytorium: lasy liściaste
gatunek sąsiadujący: Buk
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: kuliste, grubo brodawkowane
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 6 × 6 μm
wysyp zarodników – kolor: brązowy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Młode owocniki są jadalne – póki są białe wewnątrz. Później, gdy jest brązowawa wewnątrz nie nadaje się do spożywania, ale nie jest trująca.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Znajduje się na listach gatunków zagrożonych w Polsce, Estonii, Norwegii, Szwecji, Finlandii i Niemczech.
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Purchawka brunatna
cechy odróżniające: krótsze kolce
gatunek podobny: Purchawka cuchnąca
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Purchawka miękka
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

You cannot copy content of this page