Rozłożek czerniejący

kategoria: grzybrodzina: Rhizopodaceae
nazwa polska: Rozłożek czerniejący
inne nazwy polskie: Ø
nazwy zwyczajowe: Czarna pleśń chlebowa, Pleśń, Pleśń chlebowa
nazwa łacińska: Rhizopus stolonifer
synonimy łacińskie: Ascophora agaricina (1844), Ascophora mucedo (1790), Ascophora vulgaris (1821), Mucor agaricinus (1888), Mucor artocarpi (1873), Mucor ascophorus (1824), Mucor mucedo (1801), Mucor roridus (1888), Mucor stolonifer (1818), Mucor stolonifer (1886), Pilophora agaricina (1833), Pilophora rorida (1833), Rhizopus artocarpi (1900), Rhizopus artocarpi (1959), Rhizopus nigricans (1821), Rhizopus stolonifer (1902)
określenie nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Karol Linneusz, 1753 r.
aktualna klasyfikacja: Jean Paul Vuillemin, 1902 r.
kategoria wielkości: grzyb mikroskopijnytyp ogólny: Ø
powszechność w kraju: powszechny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje na całym świecie
sezon: grzyb całoroczny
okres występowania: styczeń – grudzień
czas życia: Ø
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: Ø
owocnik – kształt: plecha nitkowata, kosmata, zarodnia kulista, blisko-kulista, z nieco spłaszczoną podstawą
owocnik – powierzchnia: Ø
owocnik – kolor: plecha biaława, zarodnia od białego (młode owocniki) do brązowo-czarnego (starsze owocniki)
owocnik – średnica: 0,1 – 0,35 mm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: Ø
miąższ – kolor: Ø
miąższ – zapach: Ø
miąższ – smak: Ø
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: 20 – 35 μm
trzon – wysokość: 1,5 – 3(max 4) mm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt(rzadko)
podłoże: gleba, rośliny (owoce, warzywa), inne (produkty spożywcze)
terytorium: miejsca ciepłe, miejsca wilgotne
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Brzoskwinia, Truskawka, Melon, inne owoce i warzywa z większą zawartością cukru i podatne na rany [1]
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: Ø
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: nieregularny, okrągły lub owalny, kanciasty (kształt zależny od dostępnych składników odżywczych), silnie prążkowane
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 5(max 8) × 20(max 26) μm
wysyp zarodników – kolor: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Plecha Rozłożka czerniejącego przestaje rosnąć w temperaturze powyżej 37°C. [1] Optymalna temperatura wzrostu dla tego gatunku waha się od 25 do 30°C. Termiczny punkt śmierci, który jest zdefiniowany jako temperatura, która może zabić wszystkie komórki w ciągu dziesięciu minut, wynosi 60°C. [3] Temperatura minimalna dla tego gatunku to 5°C.
Rozłożek czerniejący może rosnąć w kwaśnych środowiskach o pH tak niskim jak 2,2. Zakres pH jakie toleruje ten gatunek to 2,2 do 9,6. [3]
Rozłożek czerniejący może rozmnażać się bezpłciowo i płciowo. [3]
Gatunek ten niekiedy jest łagodnym pasożytem, występującym na niektórych owocach jeszcze w trakcie ich dojrzewania na roślinie. [1]
Rozłożek czerniejący pojawia się często na czerstwym chlebie, stąd jego nazwa zwyczajowa “Czarna pleśń chlebowa“.
Grzyb ten jest wykorzystywany w przemyśle w procesie fermentacji w produkcji kwasów organicznych (kwas mlekowy, szczawiowy i cytrynowy). [2]
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Gatunek ten może powodować chorobę u ludzi zwaną Mukormykozą (zygomykozą). To rzadka infekcja grzybicza. Choroba ta nie jest jeszcze w pełni zbadana ale jest bardzo niebezpieczna i może być śmiertelna ale tylko u osób o osłabionej odporności.
Rozłożek czerniejący powoduje mokrą Zgniliznę owoców, warzyw, produktów spożywczych.
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Ø
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Roz%C5%82o%C5%BCek_czerniej%C4%85cy
2 źródło: https://www.medianauka.pl/Rhizopus-stolonifer
3 źródło: https://bie.ala.org.au/species/NZOR-6-101149

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.