Rozszczepka kloszowa
kategoria: grzyb | rodzina: rozszczepkowate |
nazwa polska: Rozszczepka kloszowa inne nazwy polskie: Uszaczek kosmaty nazwy zwyczajowe: Fałszywe Ucho Judasza, Małe Ucho Judasza nazwa łacińska: Schizophyllum amplum synonimy łacińskie: Auricularia flocculenta (1896), Auricularia leveillei (1879), Auriculariopsis ampla (1902), Auriculariopsis flocculenta (1912), Chaetocypha ampla (1891), Chaetocypha cyclas (1891), Corticium flocculentum (1838), Cyphella ampla (1848), Cyphella cyclas (1881), Cyphella flocculenta (1903), Cytidia flocculenta (1907), Cytidia simulans (1920), Lomatina flocculenta (1907), Stereum pubescens (1920), Terana flocculenta (1891), Thelephora flocculenta (1828) |
określenie nazwy polskiej: nagrzyby.pl, 2021 r. pierwsza klasyfikacja: Joseph Henri Léveillé, 1848 r. aktualna klasyfikacja: Karen K. Nakasone, 1996 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
powszechność w kraju: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Europie, Ameryce Północnej, Azji, Australii i na Nowej Zelandii |
sezon: grzyb całoroczny okres występowania: styczeń – grudzień | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: niewyraźny zapach ogólny: niewyraźny wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: miseczkowaty owocnik – kształt: od blisko kulistego (młode owocniki) do miseczkowatego, rozpostartego (starsze owocniki), brzeg podwinięty do wewnątrz, brzeg falisty owocnik – powierzchnia: górna powierzchnia – nieco filcowata, dolna powierzchnia – gładka, lekko oprószona, pofałdowana, ogólnie pomarszczona, brzeg – filcowaty owocnik – kolor: górna powierzchnia – ochrowa, dolna powierzchnia – jasnobrązowa, gliniasta, czerwonobrązowa lub czekoladowa, brzeg – biały owocnik – średnica: 0,5 – 2(max 3) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: gładki hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: bardzo cienki, skórzasty, galaretowaty, elastyczny, kruchy gdy suchy, grubość ~1 mm miąższ – kolor: karmelowy, brązowawy, biały gdy suchy miąższ – zapach: niewyraźny, mdły miąższ – smak: niewyraźny, mdły lub łagodny trzon – występowanie: nie lub szczątkowy trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof podłoże: drewno (martwe, gnijące drewno drzew liściastych) terytorium: lasy liściaste, zarośla, pobocza dróg gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Topola osika, Wierzba krucha, Topola czarna gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: cylindryczne, nieco wygięte, gładkie zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 7 – 9(max 12) × 2 – 3 μm wysyp zarodników – kolor: biały, lekko kremowy |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: owocniki chętniej wytwarza w dni wilgotne wpływ światła: Ø wpływ temperatury: gatunek ten występuje cały rok, unika jedynie okresów mrozów wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Podobno znaleźć go można na żywych, ale uszkodzonych, drzewach liściastych. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Calathella eruciformis |
cechy odróżniające: mniejsze owocniki |
gatunek podobny: Kielisznik jodłowy |
cechy odróżniające: drewno iglaste |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0