Rozszczepka kloszowa

kategoria: grzybrodzina: rozszczepkowate
nazwa polska: Rozszczepka kloszowa
inne nazwy polskie: Uszaczek kosmaty
nazwy zwyczajowe: Fałszywe Ucho Judasza, Małe Ucho Judasza
nazwa łacińska: Schizophyllum amplum
synonimy łacińskie: Auricularia flocculenta (1896), Auricularia leveillei (1879), Auriculariopsis ampla (1902), Auriculariopsis flocculenta (1912), Chaetocypha ampla (1891), Chaetocypha cyclas (1891), Corticium flocculentum (1838), Cyphella ampla (1848), Cyphella cyclas (1881), Cyphella flocculenta (1903), Cytidia flocculenta (1907), Cytidia simulans (1920), Lomatina flocculenta (1907), Stereum pubescens (1920), Terana flocculenta (1891), Thelephora flocculenta (1828)
określenie nazwy polskiej: nagrzyby.pl, 2021 r.
pierwsza klasyfikacja: Joseph Henri Léveillé, 1848 r.
aktualna klasyfikacja: Karen K. Nakasone, 1996 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje w Europie, Ameryce Północnej, Azji, Australii i na Nowej Zelandii
sezon: grzyb całoroczny
okres występowania: styczeń – grudzień
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: niewyraźny
zapach ogólny: niewyraźny
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: miseczkowaty
owocnik – kształt: od blisko kulistego (młode owocniki) do miseczkowatego, rozpostartego (starsze owocniki), brzeg podwinięty do wewnątrz, brzeg falisty
owocnik – powierzchnia: górna powierzchnia – nieco filcowata, dolna powierzchnia – gładka, lekko oprószona, pofałdowana, ogólnie pomarszczona, brzeg – filcowaty
owocnik – kolor: górna powierzchnia – ochrowa, dolna powierzchnia –  jasnobrązowa, gliniasta, czerwonobrązowa lub czekoladowa, brzeg – biały
owocnik – średnica: 0,5 – 2(max 3) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: gładki
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: bardzo cienki, skórzasty, galaretowaty, elastyczny, kruchy gdy suchy, grubość ~1 mm
miąższ – kolor: karmelowy, brązowawy, biały gdy suchy
miąższ – zapach: niewyraźny, mdły
miąższ – smak: niewyraźny, mdły lub łagodny
trzon – występowanie: nie lub szczątkowy
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: drewno (martwe, gnijące drewno drzew liściastych)
terytorium: lasy liściaste, zarośla, pobocza dróg
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Topola osika, Wierzba krucha, Topola czarna
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: cylindryczne, nieco wygięte, gładkie
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 7 – 9(max 12) × 2 – 3 μm
wysyp zarodników – kolor: biały, lekko kremowy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: owocniki chętniej wytwarza w dni wilgotne
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: gatunek ten występuje cały rok, unika jedynie okresów mrozów
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Podobno znaleźć go można na żywych, ale uszkodzonych, drzewach liściastych.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Calathella eruciformis
cechy odróżniające: mniejsze owocniki
gatunek podobny: Kielisznik jodłowy
cechy odróżniające: drewno iglaste

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.