Rutstroemia firma

kategoria: grzybrodzina: baziówkowate
nazwa polska: Ø
inne nazwy polskie: Ø
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Rutstroemia firma
synonimy łacińskie: Calycina firma (1821), Ciboria firma (1870), Ciboria ochroleuca (1895), Helotium firmum (1866), Helotium quercinum (1922), Hymenoscyphus firmus (1887), Peziza alutacea (1803), Peziza firma (1801), Peziza ochroleuca (1789), Peziza stipitum (1803), Phialea firma (1880), Poculum firmum (1976), Rutstroemia firma (1871)
określenie nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: Ø
sezon: grzyb wiosenny, letni, jesienny
okres występowania: kwiecień – grudzień
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: miseczkowaty
owocnik – kształt: kielichowaty, mniej lub bardziej wklęsły, brzeg gładki lub tylko nieco zamszowy, od lejkowatego (młode owocniki) do nieco wypłaszczonego ale falistego (starsze owocniki), talerzowaty
owocnik – powierzchnia: naga, powierzchnia dolna (niepłodna) pokryta włókienkami
owocnik – kolor: powierzchnia górna (płodna) oraz dolna – od płowego, ochrowego, oliwkowego (młode owocniki) do oliwkowo-brązowego, brązowego, ciemnobrązowego (starsze owocniki)
owocnik – średnica: 0,3 – 1(max 1,5) cm
owocnik – wysokość: 0,7 – 2 cm
hymenofor – typ: gładki
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: jędrny, gumowaty, twardy
miąższ – kolor: od żółtawego do brązowawego
miąższ – zapach: Ø
miąższ – smak: Ø
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: stosunkowa długa, zwykle prosty
trzon – powierzchnia: aksamitna, nieco owłosiona
trzon – kolor: brązowy, ciemniejszy ku dołowi, wręcz czarniawy dołem
trzon – średnica: 0,5 – 1,5 mm
trzon – wysokość: 0,5 – 1,5 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: Ø
podłoże: drewno (kora, martwe ale świeże drewno, zrzucone mniejsze gałęzie, rzadziej kielichy żołędzi)
terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, miejsca wilgotne
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Dąb(najczęściej), Orzech laskowy, Brzoza brodawkowata, Buk, Głóg, Olcha
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: podłużne lub podłużno-wrzecionowate, proste lub często nieco zakrzywione, gładkie
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 14 – 23 × 5,5 – 7 μm
wysyp zarodników – kolor: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Warstwa rodzajna znajduje się na wklęsłej stronie miseczki.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Ø
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.