Rutstroemia firma
kategoria: grzyb | rodzina: baziówkowate |
nazwa polska: Ø inne nazwy polskie: Ø nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Rutstroemia firma synonimy łacińskie: Calycina firma (1821), Ciboria firma (1870), Ciboria ochroleuca (1895), Helotium firmum (1866), Helotium quercinum (1922), Hymenoscyphus firmus (1887), Peziza alutacea (1803), Peziza firma (1801), Peziza ochroleuca (1789), Peziza stipitum (1803), Phialea firma (1880), Poculum firmum (1976), Rutstroemia firma (1871) |
określenie nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Ø aktualna klasyfikacja: Ø |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
powszechność w kraju: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: Ø |
sezon: grzyb wiosenny, letni, jesienny okres występowania: kwiecień – grudzień | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: miseczkowaty owocnik – kształt: kielichowaty, mniej lub bardziej wklęsły, brzeg gładki lub tylko nieco zamszowy, od lejkowatego (młode owocniki) do nieco wypłaszczonego ale falistego (starsze owocniki), talerzowaty owocnik – powierzchnia: naga, powierzchnia dolna (niepłodna) pokryta włókienkami owocnik – kolor: powierzchnia górna (płodna) oraz dolna – od płowego, ochrowego, oliwkowego (młode owocniki) do oliwkowo-brązowego, brązowego, ciemnobrązowego (starsze owocniki) owocnik – średnica: 0,3 – 1(max 1,5) cm owocnik – wysokość: 0,7 – 2 cm hymenofor – typ: gładki hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: jędrny, gumowaty, twardy miąższ – kolor: od żółtawego do brązowawego miąższ – zapach: Ø miąższ – smak: Ø trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: stosunkowa długa, zwykle prosty trzon – powierzchnia: aksamitna, nieco owłosiona trzon – kolor: brązowy, ciemniejszy ku dołowi, wręcz czarniawy dołem trzon – średnica: 0,5 – 1,5 mm trzon – wysokość: 0,5 – 1,5 cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: Ø podłoże: drewno (kora, martwe ale świeże drewno, zrzucone mniejsze gałęzie, rzadziej kielichy żołędzi) terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, miejsca wilgotne gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Dąb(najczęściej), Orzech laskowy, Brzoza brodawkowata, Buk, Głóg, Olcha gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: podłużne lub podłużno-wrzecionowate, proste lub często nieco zakrzywione, gładkie zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 14 – 23 × 5,5 – 7 μm wysyp zarodników – kolor: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Warstwa rodzajna znajduje się na wklęsłej stronie miseczki. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Ø |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0