Siedzuń sosnowy
kategoria: grzyb | rodzina: siedzuniowate |
nazwa polska: Siedzuń sosnowy inne nazwy polskie: Babie ucho, Barania głowa, Kozia broda, Kozia broda kędzierzawa, Kozia broda włoska, Pański grzyb, Siedzuń borowy, Strzępiak strzępulec, Szmaciak gałęzisty, Płaskosz sorokop, Strzępiak kędzierzawy nazwy zwyczajowe: Baran, Baraniocha, Boruch, Bździon, Bżdzión, Granatka, Jaroch, Koralle, Koralowiec, Kwoka, Móżdżek, Orosz, Orysz, Płaskorz, Sieduń, Siedź, Sorokop, Strzępulec, Szmaciak, Zigenbart nazwa łacińska: Sparassis crispa synonimy łacińskie: Clavaria crispa 1781, Clavaria crispa 1910, Manina crispa 1772, Masseeola crispa 1891, Merisma crispum 1818, Sparassis crispa 1821, Sparassis radicata 1917 |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1999 r. pierwsza klasyfikacja: Franz Xaver von Wulfen, 1781 r. aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1821 r. |
kategoria wielkości: Ø | typ ogólny: Ø |
powszechność w kraju: sporadyczny ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: R (rzadkie, potencjalnie zagrożone) |
zasięg na świecie: Ø |
sezon: Ø okres występowania: lipiec – listopad | czas życia: Ø długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny dobrej jakości smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: Ø cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: klawarioidalny owocnik – kształt: krzaczkowaty, nieregularny, nieregularnie kulisty, to krzaczek zbudowany z gałązek zakończonych płaskimi, zaokrąglonymi, łopatkami czy też listkami (poskręcanymi, pofalowanymi), kalafiorowaty owocnik – powierzchnia: gładka owocnik – kolor: od kremowego (młode owocniki) do żółtawego (starsze owocniki), brązowawe zakończenia gałązek owocnik – średnica: 10 – 50 cm owocnik – wysokość: 10 – 20 cm hymenofor – typ: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: woskowaty, elastyczny miąższ – kolor: biały, białawy miąższ – zapach: przyjemny, korzenny, dość intensywny miąższ – smak: orzechowy, słodkawy, niekiedy delikatnie piekący trzon – występowanie: Ø trzon – typ: Ø trzon – kształt: krótki, gruby trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: ciemniejszy od koloru owocnika, białawoszarawy trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: symbiont (częściej) lub saprotrof, pasożyt podłoże: drewno (martwe oraz żywe korzenie drzew iglastych, owocniki wyrastają u podstawy pnia) terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Sosna (najczęściej), Świerk, Modrzew (rzadziej), Daglezja gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Sosna (najczęściej), Świerk, Modrzew (rzadziej), Daglezja gatunek będący żywicielem: Sosna (najczęściej), Świerk, Modrzew (rzadziej), Daglezja |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: pojedynczo wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: krótkoelipsoidalne, gładkie zarodniki – kolor: jasnożółty zarodniki – wymiary: 6 – 7 × 4 – 7 μm wysyp zarodników – kolor: białawy, ochrowy |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Owocniki dorastają do 6 kilogramów wagi (notowano nawet 15 kilogramowe owocniki). |
Pień zaatakowanego przez ten grzyb drzewa gnije aż do wysokości 3 metrów i wydziela zapach terpentyny.[1] |
Znajduje się na listach gatunków zagrożonych w Polsce, Belgii, Estonii, Litwie, Norwegii i Łotwie.[1] |
Poczta Polska wyemitowała 30 czerwca 1980 r. znaczek pocztowy przedstawiający Siedzunia sosnowego o nominale 8 złotych. Na znaczku grzyb został opisany jako Szmaciak gałęzisty. Znaczek pozostawał w obiegu do 31 grudnia 1994 r. [1] |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Grzyb ten jest często zabrudzony, zapiaszczony lub bogaty w owady więc przed przyrządzeniem należy go dobrze umyć (najlepiej pokroić w plastry i dobrze umyć). |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Siedzuń sosnowy zawiera sparazol – związek antybiotyczny utrzymujący bardzo długo owocnik w świeżości, skutecznie zwalcza bakterie gram ujemne (np. gronkowca złocistego) zarówno sparassol jak i inne substancje zawarte w owocnikach tego grzyba mają wysoce skuteczne działania przeciwgrzybiczne i przeciwnowotworowe. Enzymy zawarte w tkance grzyba wykazują skuteczne działanie w leczeniu boreliozy i miastenii. Polisacharydy ze szmaciaka są potencjalnym lekiem w przypadku chorób neurodegeneracyjnych typu Parkinson, Alzheimer, Neuroborelioza, Autyzm. Związki zawarte w szmaciaku obniżają poziom złego cholesterolu, posiadają własności antyoksydacyjne, nawadniają skórę człowieka, przyśpieszają gojenie ran. Spożywanie tego grzyba przyczynia się do obniżenia ciśnienie krwi, chroni przed zawałem mięśnia sercowego, zwiększy przepływ krwi i natlenienie tkanek i komórek, obniża poziom cukru we krwi jak i ilość wytwarzanej insuliny jak i również zwiększa wytwarzanie adiponektyny. |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Siedzuń sosnowy może przeleżeć w chłodnym miejscu nawet kilka dni – nie zepsuje się. |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
– gotowanie – smażenie (w panierce) – suszenie – marynowanie |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Szmaciak dębowy |
cechy odróżniające: bardziej wyblakłe, szersze i bardziej listkowate zakończenia rozgałęzień |
gatunek podobny: Szmaciak jodłowy |
cechy odróżniające: wyrasta na korzeniach jodeł |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Siedzu%C5%84_sosnowy
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0