Sklerorzechówka wiązkowa
kategoria: grzyb | rodzina: twardnicowate |
nazwa polska: Sklerorzechówka wiązkowa inne nazwy polskie: Orzechówka wiązkowa nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Encoelia fascicularis synonimy łacińskie: Cenangium fasciculare (1873), Cenangium populneum (1888), Patellaria populnea (1821), Peziza fascicularis (1805), Peziza populnea (1801), Phibalis fascicularis, Sclerencoelia fascicularis (2016) |
autor nazwy polskiej: Komisja ds. Polskiego Nazewnictwa Grzybów, 2021 r. pierwsza klasyfikacja: Ø aktualna klasyfikacja: Ø |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
sezon: grzyb wiosenny okres występowania: marzec(min styczeń) – maj(max grudzień) [1] | czas życia: Ø długość życia: Ø |
powszechność w kraju: sporadyczny ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø zasięg ogólny: notowany głównie ze stanowisk w Europie Środkowej i Północnej [3] |
trudność identyfikacji: łatwe |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: Ø owocnik – kształt: od kulistego (z małym otworem)[3], zamkniętego (młode owocniki) do miseczkowatego, rozpostartego (starsze owocniki), czarkowaty, kielonkowaty, brzeg wywinięty na zewnątrz, postrzępiony (starsze owocniki) [2] owocnik – powierzchnia: wewnętrzna powierzchnia – od gładkiej do pomarszczonej, błyszcząca, zewnętrzna – omszona owocnik – kolor: wewnętrzna powierzchnia – od brązowego, ciemnobrązowego, oliwkowobrazowego (młode owocniki, wilgotne) do czarnego (starsze owocniki, suche), zewnętrzna powierzchnia – szarobiały [1,2] owocnik – średnica: 3 – 12(max 25)[4] mm owocnik – wysokość: Ø – 8 mm hymenofor – typ: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: cienki, grubość 1 – 2 mm, twardy, odporny na uszkodzenia [2], żelowaty[3] miąższ – kolor: brudnobiały[2] miąższ – zapach: niewyraźny miąższ – smak: niewyraźny trzon – typ: brak trzon – kształt: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm pierścień: Ø pochwa: Ø osłona: Ø |
mleczko: Ø gutacja: Ø |
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø reakcje makrochemiczne: Ø |
zmienność: Ø higrofaniczność: Ø |
wpływ opadów: Owocniki w okresach suchych, mroźnych wyraźnie się kurczą, pod wpływem wilgoci szybko wracają do swoich wymiarów. [3] wpływ światła: Ø wpływ temperatury: czytaj “wpływ opadów” wpływ wiatru: Ø |
podłoże: drewno (martwe gałęzie drzew liściastych, gałęzie nie pozbawione jeszcze kory[2], gałęzie świeżo opadłe[3]) sposób odżywiania: pasożyt[1] terytorium: lasy liściaste, grądy, zarośla, w pobliżu strumieni i rzek, na skraju lasów gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Topola osika (najczęściej), Jesion, Klon, Wierzba krzaczasta, Jarząb, Jawor gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: w grupie wielkość grupy: 4 – 8(max 12) owocników [1] kształt grupy: kępka |
zarodniki – kształt: elipsoidalne , gładkie zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 12 – 15(max 17,9)[2] × 3,2 – 4,2 μm wysyp zarodników – kolor: żółtobrązowe[1,4] |
opis |
---|
woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø |
toksyny: Ø |
pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Ogólnie uznaje się ten gatunek za grzyb wiosenny ale często obserwuje się go na jesień i w innych sezonach, wszystko zależy od wilgotności i temperatury. [2] |
Grzyb ten wyrasta w skupiskach, po kilka, pod korą drzewa, którą rozrywają. [3] |
Sklerorzechówka wiązkowa jest uznawana za niejadalny ze względu na małe rozmiary, ale nie posiada żadnych toksycznych substancji. |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Orzechówka mączysta |
cechy odróżniające: rośnie głównie na gałęziach Leszczyny |
gatunek podobny: Sclerencoelia fraxinicola |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=4707
2 źródło: https://grzyby-pk.pl/gat_e/gat_encoelia_fascicularis.php
3 źródło: http://atlasflory.type.pl/encoelia_fascicularis.html
4 źródło: https://www.123pilzsuche.de/daten/details/Pappelbecherling.htm
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0