Sklerorzechówka wiązkowa

kategoria: grzybrodzina: twardnicowate
nazwa polska: Sklerorzechówka wiązkowa
inne nazwy polskie: Orzechówka wiązkowa
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Encoelia fascicularis
synonimy łacińskie: Cenangium fasciculare (1873), Cenangium populneum (1888), Patellaria populnea (1821), Peziza fascicularis (1805), Peziza populnea (1801), Phibalis fascicularis, Sclerencoelia fascicularis (2016)
autor nazwy polskiej: Komisja ds. Polskiego Nazewnictwa Grzybów, 2021 r.
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
sezon: grzyb wiosenny
okres występowania: marzec(min styczeń) – maj(max grudzień) [1]
czas życia: Ø
długość życia: Ø
powszechność w kraju: sporadyczny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg ogólny: notowany głównie ze stanowisk w Europie Środkowej i Północnej [3]
trudność identyfikacji: łatwe
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
opis
owocnik – typ: Ø
owocnik – kształt: od kulistego (z małym otworem)[3], zamkniętego (młode owocniki) do miseczkowatego, rozpostartego (starsze owocniki), czarkowaty, kielonkowaty, brzeg wywinięty na zewnątrz, postrzępiony (starsze owocniki) [2]
owocnik – powierzchnia: wewnętrzna powierzchnia – od gładkiej do pomarszczonej, błyszcząca, zewnętrzna – omszona
owocnik – kolor: wewnętrzna powierzchnia – od brązowego, ciemnobrązowego, oliwkowobrazowego (młode owocniki, wilgotne) do czarnego (starsze owocniki, suche), zewnętrzna powierzchnia – szarobiały [1,2]
owocnik – średnica: 3 – 12(max 25)[4] mm
owocnik – wysokość: Ø – 8 mm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: cienki, grubość 1 – 2 mm, twardy, odporny na uszkodzenia [2], żelowaty[3]
miąższ – kolor: brudnobiały[2]
miąższ – zapach: niewyraźny
miąższ – smak: niewyraźny
trzon – typ: brak
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
pierścień: Ø
pochwa: Ø
osłona: Ø
mleczko: Ø
gutacja: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
reakcje makrochemiczne: Ø
zmienność: Ø
higrofaniczność: Ø
wpływ opadów: Owocniki w okresach suchych, mroźnych wyraźnie się kurczą, pod wpływem wilgoci szybko wracają do swoich wymiarów. [3]
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: czytaj “wpływ opadów”
wpływ wiatru: Ø
podłoże: drewno (martwe gałęzie drzew liściastych, gałęzie nie pozbawione jeszcze kory[2], gałęzie świeżo opadłe[3])
sposób odżywiania: pasożyt[1]
terytorium: lasy liściaste, grądy, zarośla, w pobliżu strumieni i rzek, na skraju lasów
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Topola osika (najczęściej), Jesion, Klon, Wierzba krzaczasta, Jarząb, Jawor
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: w grupie
wielkość grupy: 4 – 8(max 12) owocników [1]
kształt grupy: kępka
zarodniki – kształt: elipsoidalne , gładkie
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 12 – 15(max 17,9)[2] × 3,2 – 4,2 μm
wysyp zarodników – kolor: żółtobrązowe[1,4]
opis
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
toksyny: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Ogólnie uznaje się ten gatunek za grzyb wiosenny ale często obserwuje się go na jesień i w innych sezonach, wszystko zależy od wilgotności i temperatury. [2]
Grzyb ten wyrasta w skupiskach, po kilka, pod korą drzewa, którą rozrywają. [3]
Sklerorzechówka wiązkowa jest uznawana za niejadalny ze względu na małe rozmiary, ale nie posiada żadnych toksycznych substancji.
etymologia
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Orzechówka mączysta
cechy odróżniające: rośnie głównie na gałęziach Leszczyny
gatunek podobny: Sclerencoelia fraxinicola
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=4707
2 źródło: https://grzyby-pk.pl/gat_e/gat_encoelia_fascicularis.php
3 źródło: http://atlasflory.type.pl/encoelia_fascicularis.html
4 źródło: https://www.123pilzsuche.de/daten/details/Pappelbecherling.htm

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0

You cannot copy content of this page