Skórnik aksamitny
kategoria: grzyb rodzina: skórnikowate |
nazwa polska: Skórnik aksamitny inne nazwy polskie: Chropiatka aksamitna, Skórnik pilśniowaty nazwa łacińska: Stereum subtomentosum inne nazwy łacińskie: Stereum arcticum (1901), Stereum ochroleucum |
autor nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1983 r. pierwsza klasyfikacja: Ø aktualna klasyfikacja: Ø |
powszechność: sporadyczny ochrona prawna: Ø kategoria zagrożenia: Ø |
handel: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: styczeń – grudzień okres maksymalny: styczeń – grudzień |
gatunek wieloletni: Ø uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: Ø owocnik – kształt: od cienkiego, okrągłego lub lejkowaty, przywierającego do podłoża (młode owocniki) do wachlarzowatego lub łopatkowatym, przyrośniętego tylko bokiem (starsze owocniki), grubość kapelusza to 0,5 do 1,2 mm owocnik – powierzchnia: aksamitna lub filcowata, koncentrycznie strefowana, powierzchnia hymenialna jest gładka owocnik – kolor: strefy często są różnobarwne, żółtawoszary, orzechowy lub ochrowy, rzadko kasztanowobrunatny, szary (starsze owocniki), kolor powierzchni hymenialnej od bladobeżowego przez ochrowy do bladokawowego owocnik – średnica: 1 – 5(10) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, na żółty, brunatny hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm miąższ – kształt: cienki, korkowaty, skórzasty miąższ – kolor: Ø miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zapach: Ø miąższ – smak: Ø pierścień: Ø pochwa: Ø mleczko: Ø gutacja: Ø higrofaniczność: Ø podłoże: drewno (martwe, leżące na ziemi drewno drzew liściastych) sposób odżywiania: saprotrof terytorium: lasy liściaste gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Olsza szara, Olsza szara, Brzoza brodawkowata, Buk zwyczajny, Topola osika, Grab, Dąb gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: w grupie (gromadnie, dachówkowato) zarodniki – kształt: od wąsko elipsoidalnego do cylindrycznego, często nieco wygięte, cienkościenne, gładkie zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 5,5 – 7,5 × 2,2 – 3 μm wysyp zarodników – kolor: biały |
ciekawostki |
---|
Na grzybni skórnika aksamitnego rozwija się czasami inny grzyb – Trzęsak listkowaty. |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Skórnik dębowy | Ø |
Skórnik ochrowożółty | Ø |
Skórnik szorstki | miąższ nie zmienia koloru po uszkodzeniu |
Włókniczek skórkowaty | Ø |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
Ø
przypisy i bibliografia