Skórnik gałązkowy

kategoria: grzyb
rodzina: skórnikowate
nazwa polska: Skórnik gałązkowy
inne nazwy polskie: Skórnik ochrowożółty
nazwa łacińska: Stereum ochraceoflavum
inne nazwy łacińskie: Stereum striatum (1971), Thelephora ochraceoflava (1832)
autor nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Lewis David von Schweinitz, 1832 r.
aktualna klasyfikacja: Pier Andrea Saccardo, 1888 r.
powszechność: sporadyczny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
handel: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: 
Ø
kategoria smaku: 
Ø
wyjątki zastosowania: 
Ø
okres występowania: styczeń – grudzień
okres maksymalny: Ø – Ø
gatunek wieloletni: nie, jednoroczny
uprawa: Ø
opis
owocnik – typ: Ø
owocnik – kształt: od niewielkich, nieregularnych miseczek (młode owocniki) do rozpostartego z odgiętym górnym brzegiem (starsze owocniki), owocniki zrastają się ze sobą
owocnik – powierzchnia: górna powierzchnia – pokryta grubą i szorstką warstwą szczeciniastych włosków wystających poza brzeg, powierzchnia hymenialna – gładka, lub nieznacznie pręgowana
owocnik – kolor: górna powierzchnia – blado białawo-szarawa, szarożółtawa, szarobrunatna lub jasnorudoczerwona, powierzchnia hymenialna – od ochrowożółtego, kremowego lub bladoochrowego do brunatnego, brzeg często białawy
owocnik – średnica: 0,5 – 2 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
miąższ – kształt: miękki, cienki, elastyczny, skórzasty, grubość 0,1 – 0,4 mm
miąższ – kolor: Ø
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: brak
miąższ – smak: brak
pierścień: brak
pochwa: brak
mleczko: brak
gutacja: Ø
higrofaniczność: Ø

podłoże: drewno (cienkie, opadłe lub nie, gałęzie drzew liściastych)
sposób odżywiania: Ø
terytorium: Ø
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Brzoza, Buk, Topola, Osika, Dąb, Wiąz, Wrzos, Śliwa tarnina, Róża, Winorośl
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: Ø

zarodniki – kształt: gładkie, amyloidalne, o kształcie od podłużnie elipsoidalnego do elipsopidalno-cylindrycznego
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 6,5 – 9 × 2 – 3 μm
wysyp zarodników – kolor: białawy
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
uwagi
Ø
właściwości lecznicze
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
wartości odżywcze
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
bibliografia
Ø
Ø
gatunek podobny
cechy odróżniające
Skórnik dębowy
Ø
Skórnik szorstki
Ø

galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)

Ø

przypisy i bibliografia

Prawa autorskie.