Skórnik gałązkowy
kategoria: grzyb rodzina: skórnikowate |
nazwa polska: Skórnik gałązkowy inne nazwy polskie: Skórnik ochrowożółty nazwa łacińska: Stereum ochraceoflavum inne nazwy łacińskie: Stereum striatum (1971), Thelephora ochraceoflava (1832) |
autor nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r. pierwsza klasyfikacja: Lewis David von Schweinitz, 1832 r. aktualna klasyfikacja: Pier Andrea Saccardo, 1888 r. |
powszechność: sporadyczny ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
handel: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: styczeń – grudzień okres maksymalny: Ø – Ø |
gatunek wieloletni: nie, jednoroczny uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: Ø owocnik – kształt: od niewielkich, nieregularnych miseczek (młode owocniki) do rozpostartego z odgiętym górnym brzegiem (starsze owocniki), owocniki zrastają się ze sobą owocnik – powierzchnia: górna powierzchnia – pokryta grubą i szorstką warstwą szczeciniastych włosków wystających poza brzeg, powierzchnia hymenialna – gładka, lub nieznacznie pręgowana owocnik – kolor: górna powierzchnia – blado białawo-szarawa, szarożółtawa, szarobrunatna lub jasnorudoczerwona, powierzchnia hymenialna – od ochrowożółtego, kremowego lub bladoochrowego do brunatnego, brzeg często białawy owocnik – średnica: 0,5 – 2 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm miąższ – kształt: miękki, cienki, elastyczny, skórzasty, grubość 0,1 – 0,4 mm miąższ – kolor: Ø miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zapach: brak miąższ – smak: brak pierścień: brak pochwa: brak mleczko: brak gutacja: Ø higrofaniczność: Ø podłoże: drewno (cienkie, opadłe lub nie, gałęzie drzew liściastych) sposób odżywiania: Ø terytorium: Ø gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Brzoza, Buk, Topola, Osika, Dąb, Wiąz, Wrzos, Śliwa tarnina, Róża, Winorośl gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: Ø zarodniki – kształt: gładkie, amyloidalne, o kształcie od podłużnie elipsoidalnego do elipsopidalno-cylindrycznego zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 6,5 – 9 × 2 – 3 μm wysyp zarodników – kolor: białawy |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Skórnik dębowy | Ø |
Skórnik szorstki | Ø |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
Ø
przypisy i bibliografia