Skórnik krwawiący

kategoria: grzybrodzina: skórnikowate
nazwa polska: Skórnik krwawiący
inne nazwy polskie: Chropiatka kędzierzawa, Chropiatka krwawiąca, Skórnik kędzierzawy
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Stereum sanguinolentum
synonimy łacińskie: Ø
autor nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1965 r.
pierwsza klasyfikacja: Johannes Baptista von Albertini oraz Lewis David von Schweinitz, 1805 r.
aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1838 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
sezon: grzyb całoroczny
okres występowania: styczeń – grudzień
czas życia: owocniki jednoroczne, owocniki wieloletnie(sporadycznie)[2]
długość życia: Ø
powszechność w kraju: powszechny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg ogólny: występuje na wszystkich kontynentach (poza Antarktydą), a także na wielu wyspach
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
opis
owocnik – typ: Ø
owocnik – kształt: rozpostarty, kolisty, kapelusze mogą odstawać od podłoża na 3 – 15 mm
owocnik – powierzchnia: koncentrycznie strefowana, od włókienkowatej (młode owocniki) do nagiej (starsze owocniki), brzeg ostry, powierzchnia niekiedy popękana (w dni suche)
owocnik – kolor: białawoszary, z ciemniejszymi strefami, bladobrunatny lub szarobrunatny, brzeg białawy [1]
owocnik – średnica: 1 – 5(max 14) cm
owocnik – wysokość: 0,4 – 1 mm
hymenofor – typ: gładki
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: bardzo cienki, miękki, skórkowaty, łykowaty (gdy suchy), grubość 0,4 – 1 mm
miąższ – kolor: Ø
miąższ – zapach: Ø
miąższ – smak: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
pierścień: Ø
pochwa: Ø
osłona: Ø
mleczko: Ø
gutacja: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, na czerowny, krwistoczerwony (po około 1 minucie)
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
reakcje makrochemiczne: Ø
zmienność: Ø
higrofaniczność: Ø
wpływ opadów: powierzchnia miejscami czerwieniejąca w stanie wilgotnym
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
podłoże: drewno (pniaki, martwe pnie i gałęzie drzew, zarówno opadłe, jak i znajdujące się jeszcze na drzewach, niekiedy rozwija się na żywych drzewach, do zdrowego drewna wnika przez rany)
sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt (rzadko)
terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane, lasy liściaste (rzadko), parki (rzadko) [1]
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Świerk, Kosodrzewina, Modrzew, Sosna
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: Ø
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: niekiedy dachówkowaty, owocniki zlewają się ze sobą
zarodniki – kształt: elipsoidalno-cylindryczny, gładkie
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 2,5(min 2) – 4,5 × 6 – 10(max 11) μm
wysyp zarodników – kolor: biały, białopopielaty
opis
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
toksyny: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Skórnik krwawiący rośnie na dolnej lub bocznej stronie powalonych pni i gałęzi lub na pionowych, najczęściej martwych pniach. [1]
W Polsce jest jednym z najczęściej występujących grzybów na martwym drewnie wśród drzew iglastych. [1]
Na Skórniku krwawiącym pasożytuje inny grzyb – Trzęsak mózgowaty. Podczas badań w drzewostanie sosnowym w Lesie Teutoburskim ustalono, że występowanie owocników tego trzęsaka jest ściśle skorelowane z występowaniem skórnika krwawiącego. Według badań Roberta Josepha Bandoniego biała, wewnętrzna część trzęsaka zbudowana jest z przekształconej grzybni skórnika krwawiącego. [1]
Skórnik krwawiący wraz z Niszczykiem ząbkowatym są grzybami, które jako pierwsze kolonizują leżące na ziemi drewno iglaste. [1]
Skórnik krwawiący tworzy symbiozę z owadem – Trzpiennikiem olbrzymim (Urocerus gigas). Żywe strzępki grzyba nagromadzone w określonych organach tych owadów przy składaniu jaj dostają się do drewna i zasiedlając je wywołują zgniliznę ułatwiając larwom odżywianie się, a rozwijające się z tych larw owady doskonale rozprzestrzeniają tego grzyba dalej. [2]
etymologia
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Skórnik krwawiący powoduje białą zgniliznę twardzieli.
zwalczanie chorób grzybowych
Ochrona polega na unikaniu skaleczeń podczas prac leśnych, i zabezpieczaniu świeżych ran środkami grzybobójczymi. [1]
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Skórnik dębowy
cechy odróżniające: rośnie głównie na dębach, nigdy na drzewach iglastych
gatunek podobny: Skórnik pomarszczony
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Sk%C3%B3rnik_krwawi%C4%85cy
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=1780

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0

Prawa autorskie.