Skórnik szorstki
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek nadrzewny | klasa: pieczarniaki rząd: gołąbkowce rodzina: skórnikowate |
charakterystyka: niejadalny, powszechny, niepodlegający ochronie |
nazwa polska: Skórnik szorstki inne nazwy polskie: Chropiatka kosmata, Chropiatka szorstka, Pleśniak szorstkowłosisty, Skórniak kosmaty nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Stereum hirsutum synonimy łacińskie: Auricularia aurantiaca (1803), Auricularia reflexa (1786), Auricularia reflexa (1786), Boletus auriformis (1788), Helvella acaulis (1778), Stereum reflexum (1916), Thelephora hirsuta (1787), Thelephora reflexa (1805) nazwa angielska: False turkey tail |
określenie nazwy polskiej: Franciszek Błoński, 1888 r. pierwsza klasyfikacja: Carl Ludwig (von) Willdenow, 1787 r. aktualna klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1800 r. |
powszechność w kraju: powszechny trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje na wszystkich kontynentach (poza Antarktydą), a także na wielu wyspach |
sezon: grzyb całoroczny okres występowania: styczeń – grudzień |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: rozpostarto–odgięty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: rozpostarty, rozpostarto-odgięty, półeczkowaty, konsolowaty, grubość 1 – 2 mm część główna owocnika – kolor: białawy, ochrowożółty, szarordzawobrązowy |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 0,5 – 5 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: ostry brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: pofałdowana, górna powierzchnia owłosiona, aksamitna, szorstka lub szczeciniasta powierzchnia – wzór: powierzchnia koncentrycznie strefowana i pręgowana integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: gładki hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: od jaskrawego, pomarańczowożółtego, ochrowego (młode owocniki) do spłowiałego, jasnopomarańczowobrązowego (starsze owocniki) hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ: |
miąższ – kształt: twardy, skórzasty, korkowaty miąższ – kolor: białawy miąższ – zapach: Ø miąższ – siła zapachu: Ø miąższ – smak: Ø miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: Ø trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – struktura: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
zmiana koloru hymenoforu: nie zmiana koloru miąższu: nie zmiana koloru trzonu: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: dachówkowato, owocniki połączone |
odżywanie: |
sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt(rzadko) |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: drewno (martwe drewno głównie drzew liściastych, martwe, leżące gałęzie, pniaki, drewniane ogrodzenia i inne konstrukcje, rzadziej na żywych drzewach w miejscu ran) podłoże – właściwości: Ø integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy, zarośla, parki, ogrody, przy drogach siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Olsza czarna, Olsza szara, Brzoza brodawkowata, Grab, Czereśnia, Leszczyna, Buk, Śliwa domowa, Dąb, Lilak, Lipa drobnolistna, Jodła (rzadko), [1] Świerk (rzadko)[2], Sosna (rzadko)[2] gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: owocniki jednoroczne[1] długość życia: Ø okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: biały zarodniki – kształt: elipsoidalno-cylindryczne zarodniki – powierzchnia: gładka zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 4 – 8 × 2,5 – 3,5 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Na grzybni Skórnika szorstkiego pasożytuje inny grzyb – Trzęsak listkowaty.[1] |
Grzyb ten zdolny do wzrostu nawet na zaimpregnowanym materiale drzewnym.[2] |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Skórnik szorstki powoduje białą zgniliznę drewna. |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Skórnik dębowy nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: występuje na drewnie dębowym, hymenofor ciemniejszy – czekoladowobrązowy |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Skórnik ochrowożółty nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: występuje głównie na drobniejszych gałązkach, owocniki mniejsze i cieńsze, hymenofor bladopomarańczowożółty lub brązowoszaroochrowy |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Włókniczek skórkowaty nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: owocniki kremowe, bladożółtawe lub szarawe |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Wrośniak różnobarwny nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: owocniki ciemniejsze, porowaty hymenofor |
[1] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Sk%C3%B3rnik_szorstki
[2] źródło: https://www.ekologia.pl/wiedza/grzyby/skornik-szorstki
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.1