Skórnik szorstki

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek nadrzewny
klasa: pieczarniaki
rząd: gołąbkowce
rodzina: skórnikowate
charakterystyka: niejadalny, powszechny, niepodlegający ochronie
nazwa polska: Skórnik szorstki
inne nazwy polskie: Chropiatka kosmata, Chropiatka szorstka, Pleśniak szorstkowłosisty, Skórniak kosmaty
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Stereum hirsutum
synonimy łacińskie: Auricularia aurantiaca (1803), Auricularia reflexa (1786), Auricularia reflexa (1786), Boletus auriformis (1788), Helvella acaulis (1778), Stereum reflexum (1916), Thelephora hirsuta (1787), Thelephora reflexa (1805)

nazwa angielska: False turkey tail
określenie nazwy polskiej: Franciszek Błoński, 1888 r.
pierwsza klasyfikacja: Carl Ludwig (von) Willdenow, 1787 r.
aktualna klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1800 r.
powszechność w kraju: powszechny
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje na wszystkich kontynentach (poza Antarktydą), a także na wielu wyspach
sezon: grzyb całoroczny
okres występowania: styczeń – grudzień
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: rozpostarto–odgięty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: rozpostarty, rozpostarto-odgięty, półeczkowaty, konsolowaty, grubość 1 – 2 mm
część główna owocnika – kolor: białawy, ochrowożółty, szarordzawobrązowy
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 0,5 – 5 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: ostry
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: pofałdowana, górna powierzchnia owłosiona, aksamitna, szorstka lub szczeciniasta
powierzchnia – wzór: powierzchnia koncentrycznie strefowana i pręgowana
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: gładki
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: od  jaskrawego, pomarańczowożółtego, ochrowego (młode owocniki) do spłowiałego, jasnopomarańczowobrązowego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: twardy, skórzasty, korkowaty
miąższ – kolor: białawy
miąższ – zapach: Ø
miąższ – siła zapachu: Ø
miąższ – smak: Ø
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – struktura: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: nie
zmiana koloru miąższu: nie
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: dachówkowato, owocniki połączone
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt(rzadko)
podłoże:
podłoże – rodzaj: drewno (martwe drewno głównie drzew liściastych, martwe, leżące gałęzie, pniaki, drewniane ogrodzenia i inne konstrukcje, rzadziej na żywych drzewach w miejscu ran)
podłoże – właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy, zarośla, parki, ogrody, przy drogach
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Olsza czarna, Olsza szara, Brzoza brodawkowata, Grab, Czereśnia, Leszczyna, Buk, Śliwa domowa, Dąb, Lilak, Lipa drobnolistna, Jodła (rzadko), [1] Świerk (rzadko)[2], Sosna (rzadko)[2]
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: owocniki jednoroczne[1]
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: biały
zarodniki – kształt: elipsoidalno-cylindryczne
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 4 – 8 × 2,5 – 3,5 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Na grzybni Skórnika szorstkiego pasożytuje inny grzyb – Trzęsak listkowaty.[1]
Grzyb ten zdolny do wzrostu nawet na zaimpregnowanym materiale drzewnym.[2]
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Skórnik szorstki powoduje białą zgniliznę drewna.
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Skórnik dębowy
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: występuje na drewnie dębowym, hymenofor ciemniejszy – czekoladowobrązowy
gatunek podobny:
nazwa polska: Skórnik ochrowożółty
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: występuje głównie na drobniejszych gałązkach, owocniki mniejsze i cieńsze, hymenofor bladopomarańczowożółty lub brązowoszaroochrowy
gatunek podobny:
nazwa polska: Włókniczek skórkowaty
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: owocniki kremowe, bladożółtawe lub szarawe
gatunek podobny:
nazwa polska: Wrośniak różnobarwny
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: owocniki ciemniejsze, porowaty hymenofor
[1] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Sk%C3%B3rnik_szorstki
[2] źródło: https://www.ekologia.pl/wiedza/grzyby/skornik-szorstki

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.1

Prawa autorskie.