Smardz stożkowaty

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek naziemny
klasa: kustrzebniaki
rząd: kustrzebkowce
rodzina: smardzowate
nazwa polska: Smardz stożkowaty
inne nazwy polskie: Smardz kręgielkowaty, Smardz spiczasty, Smardz stożkowy, Smardz pospolity
nazwy potoczne: Smorz, Smordz, Zmarszcz, Smarcel, Smorcel, Spiczak
nazwa łacińska: 
Morchella conica
synonimy łacińskie: Hevella esculenta (1797), Morchella esculenta (1801), Morchella rotunda (1985), Morellus esculentus (1818), Phalloboletus esculentus (1891), Phallus esculentus (1753)

nazwa angielska: Black morel
określenie nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
powszechność w kraju: sporadyczny
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
częściowa ochrona gatunkowa
kategoria zagrożenia: 
R – rzadkie, potencjalnie zagrożone
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: Ø
sezon: grzyb wiosenny
okres występowania: marzec – maj
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: niejadalny, trujący
kategoria smaku:
 jadalny bardzo dobrej jakości
smak ogólny: łagodny
zapach ogólny: grzybowy
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: klawarioidalny
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: główka wydłużona walcowato, często tępo stożkowata, owocnik pusty w środku
część główna owocnika – kolor: szarobrązowy, oliwkowo-brązowy, czarniawy
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 3 – 7 cm
owocnik – wysokość: 5 – 15 cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: brzeg główki zatokowo przyrośnięty do trzonu
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: żeberka wydłużone, ułożone dość regularnie w pionowych szeregach oddzielonych żeberkami, pofałdowana, pomarszczona
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: gładki
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ części głównej owocnika:
miąższ – kształt: woskowaty, chrząstkowaty, kruchy, łamliwy, cienki, delikatny
miąższ – kolor: białawy, kremowy, blado-ochrowy
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: grzybowy, przyjemny, rzadziej mdły i ziemisty, owocowy
miąższ – siła zapachu: słaby
miąższ – smak: łagodny
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: węższy od główki, nieco krótszy od główki, nieregularnie spłaszczony lub wygięty
trzon – struktura wewnętrzna: pusty
trzon – powierzchnia: ziarenkowata, łuseczkowata
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: białawy, biało-ochrowy, żółtawo-ochrowy
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
integralność trzonu z częścią główną: z wyraźnym uskokiem, brak płynnego przejścia
podstawa trzonu – kształt: nieco pomarszczony
podstawa trzonu – powierzchnia: Ø
podstawa trzonu – kolor: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ światła: Ø
występowanie:
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie(najczęściej)
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: Ø
podłoże:
podłoże – rodzaj: gleba
podłoże – właściwości: miejsca wilgotne, miejsca świetliste, miejsca obsypane korą
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy iglaste, lasy mieszane, lasy liściaste, leśne polany
siedlisko – właściwości: doliny potoków, rzek, strumyków, obrzeża lasów, zarośla, parki, ogrody, składowiska drewna
forma terenu: częściej tereny górzyste
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Świerk, Sosna, Lepiężnik różowy
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: marzec – maj
pora wzrostu: dni wilgotne
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: białawy, ciemnokremowy, żółtawy
zarodniki – kształt: elipsoidalny
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 18 – 26 × 10 – 16 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
To gatunek łatwy w transporcie.
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Gatunek dopuszczony do obrotu.
uwagi ogólne
Według kilku atlasów Smardza stożkowanego nie należy spożywać na surowo, ponieważ w tym stanie wykazuje lekkie działanie trujące.
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
– duszenie
– smażenie
– suszenie

– marynowanie
– gotować

– jako dodatek do zup, sosów i sałatek
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Ø
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: Ø
Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5

Prawa autorskie.