Smardz stożkowaty
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek naziemny | klasa: kustrzebniaki rząd: kustrzebkowce rodzina: smardzowate |
nazwa polska: Smardz stożkowaty inne nazwy polskie: Smardz kręgielkowaty, Smardz spiczasty, Smardz stożkowy, Smardz pospolity nazwy potoczne: Smorz, Smordz, Zmarszcz, Smarcel, Smorcel, Spiczak nazwa łacińska: Morchella conica synonimy łacińskie: Hevella esculenta (1797), Morchella esculenta (1801), Morchella rotunda (1985), Morellus esculentus (1818), Phalloboletus esculentus (1891), Phallus esculentus (1753) nazwa angielska: Black morel |
określenie nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Ø aktualna klasyfikacja: Ø |
powszechność w kraju: sporadyczny trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: częściowa ochrona gatunkowa kategoria zagrożenia: R – rzadkie, potencjalnie zagrożone sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: Ø |
sezon: grzyb wiosenny okres występowania: marzec – maj |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: niejadalny, trujący kategoria smaku: jadalny bardzo dobrej jakości smak ogólny: łagodny zapach ogólny: grzybowy wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: klawarioidalny |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: główka wydłużona walcowato, często tępo stożkowata, owocnik pusty w środku część główna owocnika – kolor: szarobrązowy, oliwkowo-brązowy, czarniawy |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 3 – 7 cm owocnik – wysokość: 5 – 15 cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: brzeg główki zatokowo przyrośnięty do trzonu brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: żeberka wydłużone, ułożone dość regularnie w pionowych szeregach oddzielonych żeberkami, pofałdowana, pomarszczona powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: gładki hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ części głównej owocnika: |
miąższ – kształt: woskowaty, chrząstkowaty, kruchy, łamliwy, cienki, delikatny miąższ – kolor: białawy, kremowy, blado-ochrowy miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zapach: grzybowy, przyjemny, rzadziej mdły i ziemisty, owocowy miąższ – siła zapachu: słaby miąższ – smak: łagodny miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: węższy od główki, nieco krótszy od główki, nieregularnie spłaszczony lub wygięty trzon – struktura wewnętrzna: pusty trzon – powierzchnia: ziarenkowata, łuseczkowata trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: białawy, biało-ochrowy, żółtawo-ochrowy trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm integralność trzonu z częścią główną: z wyraźnym uskokiem, brak płynnego przejścia podstawa trzonu – kształt: nieco pomarszczony podstawa trzonu – powierzchnia: Ø podstawa trzonu – kolor: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ światła: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie(najczęściej) wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: Ø |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: gleba podłoże – właściwości: miejsca wilgotne, miejsca świetliste, miejsca obsypane korą integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy iglaste, lasy mieszane, lasy liściaste, leśne polany siedlisko – właściwości: doliny potoków, rzek, strumyków, obrzeża lasów, zarośla, parki, ogrody, składowiska drewna forma terenu: częściej tereny górzyste |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Świerk, Sosna, Lepiężnik różowy gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: marzec – maj pora wzrostu: dni wilgotne |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: białawy, ciemnokremowy, żółtawy zarodniki – kształt: elipsoidalny zarodniki – powierzchnia: gładka zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 18 – 26 × 10 – 16 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
To gatunek łatwy w transporcie. |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Gatunek dopuszczony do obrotu. |
uwagi ogólne |
---|
Według kilku atlasów Smardza stożkowanego nie należy spożywać na surowo, ponieważ w tym stanie wykazuje lekkie działanie trujące. |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
– duszenie – smażenie – suszenie – marynowanie – gotować – jako dodatek do zup, sosów i sałatek |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Ø nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5