Smolucha świerkowa

kategoria: grzybrodzina: Ischnodermataceae
nazwa polska: Smolucha świerkowa
inne nazwy polskie: Ø
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Ischnoderma benzoinum
synonimy łacińskie: Ø
określenie nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1983 r.
pierwsza klasyfikacja: Göran Wahlenberg, 1826 r.
aktualna klasyfikacja: Petter Adolf Karsten, 1881 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: rzadki
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
V – narażone, zagrożone wyginięciem
zasięg na świecie: występuje w rozproszeniu na półkuli północnej
sezon: grzyb jesienny
okres występowania: sierpień – październik
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
umiarkowanie trudne

cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: hubiasty polyporoidalny
owocnik – kształt: huba do podłoża przyrastająca bokiem, wachlarzowaty lub półkolisty, brzeg często falisty i wygięty w dół, brzeg od obłego (młode owocniki) do cienkiego, ostrego (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: od filcowatej (młode owocniki) do nagiej (starsze owocniki), z lekkim połyskiem, koncentrycznie strefowana
owocnik – kolor: od czerwono-brązowego, brązowego (młode owocniki) od fioletowo-czarnego (starsze owocniki), brzeg zawsze jaśniejszej barwy
owocnik – średnica: 5 – 30 cm
owocnik – wysokość: 1 – 3 cm
hymenofor – typ: rurkowy
hymenofor – kształt: pory okrągłe lub wielokątne, bardzo drobne -na 1 mm mieści się 4–6
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: od białawego (młode owocniki) do brązowego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: 5 – 10 mm
miąższ – kształt: od miękkiego, mięsistego (młode owocniki) do twardego, korkowatego (starsze owocniki), grubość około 2 cm
miąższ – kolor: od białego (młode owocniki) do ochrowego (starsze owocniki)
miąższ – zapach: przyjemny
miąższ – smak: łagodny
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: tak (młode owocniki)
gutacja kolor: przezroczysty, czerwono zabarwiony
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: drewno (martwe pnie, pniaki, gałęzie drzew iglastych, bardzo rzadko liściastych)
terytorium: Ø
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Świerk, Sosna, Jodła
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: dachówkowate
zarodniki:
zarodniki – kształt: walcowate, gładkie
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 5 – 6 × 2 – 2,5 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o zmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: tak, ciemnieje
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: polyporenowe, ungulinowe
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Hymenofor wykształca się dopiero w końcowej fazie rozwoju owocników Smoluchy świerkowej.
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Ischnoderma benzoinum, gdzie Ischnoderma oznacza “zwiędły” lub “pomarszczona skóra” a benzoinum oznacza “balsamiczny zapach”.
odmiany i formy
Ø
uwagi
Znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. Znajduje się na listach gatunków zagrożonych także w Niemczech
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Zawiera kwasy polyporenowe i ungulinowe wykazujące działanie bakteriobójcze.
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Wywołuje białą zgniliznę drewna.
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Smolucha bukowa
cechy odróżniające: występuje na drewnie drzew liściastych

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.