Soplówka bukowa
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek nadrzewny | klasa: pieczarniaki rząd: gołąbkowce rodzina: soplówkowate |
charakterystyka: jadalny, rzadki, pod ochroną |
nazwa polska: Soplówka bukowa inne nazwy polskie: Kolczak koralkowy, Kolczak koralowy, Soplówka gałęzista nazwy potoczne: Barania głowa-grzywa białego lwa, Małpi pompon nazwa łacińska: Hericium coralloides synonimy łacińskie: Ø nazwa angielska: Coral tooth fungus |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r. pierwsza klasyfikacja: Ø aktualna klasyfikacja: Ø |
powszechność w kraju: rzadki trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: częściowa ochrona gatunkowa kategoria zagrożenia: V – narażone, zagrożone wyginięciem sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje w środkowej, północnej i wschodniej Europie, Ameryce Północnej i częściowo w Azji, także w Australii i Nowej Zelandii |
sezon: Ø okres występowania: sierpień – listopad |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny średniej jakości smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: nie wolno ich zbierać i spożywać z powodu ochrony gatunkowej |
trudność identyfikacji: bardzo łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: klawarioidalny |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: nieregularnie owalny, kulisty lub wydłużony, zbudowany z dość luźno ułożonych, wielokrotnie rozgałęzionych gałązek, grubość gałązek do 3 cm, gałązki zakończone są pęczkami miękkich, cienkich kolców o długości 1 – 2 cm, grubość kolców 1,5 – 3 mm część główna owocnika – kolor: od białego (młode owocniki) do śmietankowego, kremowego, nieco żółtawego (starsze owocniki) |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 10 – 40 cm owocnik – wysokość: Ø – 25 cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: Ø brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: Ø powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: Ø hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ: |
miąższ – kształt: kruchy, od zwartego (młode owocniki) do nieco gąbczastego (starsze owocniki) miąższ – kolor: biały miąższ – zapach: Ø miąższ – siła zapachu: słaby miąższ – smak: łagodnie grzybowy miąższ – siła smaku: słaby miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: tak trzon – typ: Ø trzon – kształt: krótki, rozgałęziający się na gałązki trzon – struktura: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
zmiana koloru hymenoforu: Ø zmiana koloru miąższu: Ø zmiana koloru trzonu: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: Ø wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt(rzadziej) |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: drewno (obumarłe, przewrócone pniaki, rzadziej jeszcze żywe drzewo – w miejscu uszkodzeń) podłoże – właściwości: Ø integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy liściaste, miejsca wilgotne siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Buk zwyczajny, Brzoza brodawkowata, Topola osika, Dąb gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: 6 – 8 tygodni okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: biały zarodniki – kształt: okrągławo-eliptyczne, szkliste zarodniki – powierzchnia: drobno-brodawkowata zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 3 – 5 × 3 – 4 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: linolowy, oleinowy, palmitynowy pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Młode owocniki Soplówki bukowej są jadalne, a wg niektórych całkiem smacznie, ale pamiętajcie, że nie wolno ich zbierać i spożywać z powodu ochrony gatunkowej. |
Wszystkie soplówki są jadalne, lecz w Polsce objęte ochroną. |
W średniowieczu i renesansie uchodziła za amulet i lekarstwo. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Soplówka bukowa to gatunek rzadki, znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. Znajduje się na listach gatunków zagrożonych także w Belgii, Czechach, Niemczech, Danii, Anglii, Litwie, Norwegii, Holandii, Szwecji, Finlandii. W Polsce, dawniej podlegał ochronie ścisłej teraz to gatunek podlegający częściowej ochronie gatunkowej. |
właściwości prozdrowotne |
---|
Substancje z Soplówki bukowej są badane jako potencjalne leki na zwyrodnieniowe zaburzenia neuronalne, takie jak choroba Alzheimera i regeneracja nerwów obwodowych. |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Soplówka jeżowata nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: nie rozgałęzione igiełki |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Soplówka jodłowa nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: występuje tylko na jodle, brak jej igiełek na gałązkach |
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.1