Soplówka bukowa
kategoria: grzyb | rodzina: soplówkowate |
nazwa polska: Soplówka bukowa inne nazwy polskie: Kolczak koralkowy, Kolczak koralowy, Soplówka gałęzista nazwy zwyczajowe: Barania głowa-grzywa białego lwa, Małpi pompon nazwa łacińska: Hericium coralloides synonimy łacińskie: Ø |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r. pierwsza klasyfikacja: Ø aktualna klasyfikacja: Ø |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
powszechność w kraju: rzadki ochrona prawna: częściowa ochrona gatunkowa kategoria zagrożenia: V – narażone, zagrożone wyginięciem |
zasięg na świecie: występuje w środkowej, północnej i wschodniej Europie, Ameryce Północnej i częściowo w Azji, także w Australii i Nowej Zelandii |
sezon: grzyb jesienny okres występowania: sierpień – listopad | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: 6 – 8 tygodni |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny średniej jakości smak ogólny: słaby zapach ogólny: słaby wyjątki zastosowania: nie wolno ich zbierać i spożywać z powodu ochrony gatunkowej |
trudność identyfikacji: Ø cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: Ø owocnik – kształt: nieregularnie owalny, kulisty lub wydłużony, zbudowany z dość luźno ułożonych, wielokrotnie rozgałęzionych gałązek, grubość gałązek do 3 cm, gałązki zakończone są pęczkami miękkich, cienkich kolców o długości 1 – 2 cm, grubość kolców 1,5 – 3 mm owocnik – powierzchnia: Ø owocnik – kolor: Ø owocnik – średnica: 10 – 40 cm owocnik – wysokość: Ø – 25 cm hymenofor – typ: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do śmietankowego, kremowego, nieco żółtawego (starsze owocniki) hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: kruchy, od zwartego (młode owocniki) do nieco gąbczastego (starsze owocniki) miąższ – kolor: biały miąższ – zapach: słaby miąższ – smak: słaby, łagodnie grzybowy trzon – występowanie: tak trzon – typ: Ø trzon – kształt: krótki, rozgałęziający się na gałązki trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt(rzadziej) podłoże: drewno (obumarłe, przewrócone pniaki, rzadziej jeszcze żywe drzewo – w miejscu uszkodzeń) terytorium: lasy liściaste, miejsca wilgotne gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: najczęściej: Buk zwyczajny, rzadziej: Brzoza brodawkowata, Topola osika, Dąb gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: Ø wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: okrągławo-eliptyczne, szkliste, powierzchnia drobno-brodawkowata zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 3 – 5 × 3 – 4 μm wysyp zarodników – kolor: biały |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: nie trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: linolowy, oleinowy, palmitynowy przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Młode owocniki Soplówki bukowej są jadalne, a wg niektórych całkiem smacznie, ale pamiętajcie, że nie wolno ich zbierać i spożywać z powodu ochrony gatunkowej. |
Wszystkie soplówki są jadalne, lecz w Polsce objęte ochroną. |
W średniowieczu i renesansie uchodziła za amulet i lekarstwo. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Soplówka bukowa to gatunek rzadki, znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. Znajduje się na listach gatunków zagrożonych także w Belgii, Czechach, Niemczech, Danii, Anglii, Litwie, Norwegii, Holandii, Szwecji, Finlandii. W Polsce, dawniej podlegał ochronie ścisłej teraz to gatunek podlegający częściowej ochronie gatunkowej. |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Substancje z Soplówki bukowej są badane jako potencjalne leki na zwyrodnieniowe zaburzenia neuronalne, takie jak choroba Alzheimera i regeneracja nerwów obwodowych. |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Soplówka jeżowata |
cechy odróżniające: nie rozgałęzione igiełki |
gatunek podobny: Soplówka jodłowa |
cechy odróżniające: występuje tylko na jodle, brak jej igiełek na gałązkach |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0