Soplówka bukowa

kategoria: grzybrodzina: soplówkowate
nazwa polska: Soplówka bukowa
inne nazwy polskie: Kolczak koralkowy, Kolczak koralowy, Soplówka gałęzista
nazwy zwyczajowe: Barania głowa-grzywa białego lwa, Małpi pompon
nazwa łacińska: Hericium coralloides
synonimy łacińskie: Ø
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: rzadki
ochrona prawna: 
częściowa ochrona gatunkowa
kategoria zagrożenia: 
V – narażone, zagrożone wyginięciem
zasięg na świecie: występuje w środkowej, północnej i wschodniej Europie, Ameryce Północnej i częściowo w Azji, także w Australii i Nowej Zelandii
sezon: grzyb jesienny
okres występowania: sierpień – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: 6 8 tygodni
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 jadalny średniej jakości
smak ogólny: słaby
zapach ogólny: słaby
wyjątki zastosowania:
 nie wolno ich zbierać i spożywać z powodu ochrony gatunkowej
trudność identyfikacji: Ø
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: Ø
owocnik – kształt: nieregularnie owalny, kulisty lub wydłużony, zbudowany z dość luźno ułożonych, wielokrotnie rozgałęzionych gałązek, grubość gałązek do 3 cm, gałązki zakończone są pęczkami miękkich, cienkich kolców o długości 1 – 2 cm, grubość kolców 1,5 – 3 mm
owocnik – powierzchnia: Ø
owocnik – kolor: Ø
owocnik – średnica: 10 – 40 cm
owocnik – wysokość: Ø – 25 cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do śmietankowego, kremowego, nieco żółtawego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: kruchy, od zwartego (młode owocniki) do nieco gąbczastego (starsze owocniki)
miąższ – kolor: biały
miąższ – zapach: słaby
miąższ – smak: słaby, łagodnie grzybowy
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: krótki, rozgałęziający się na gałązki
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt(rzadziej)
podłoże: drewno (obumarłe, przewrócone pniaki, rzadziej jeszcze żywe drzewo – w miejscu uszkodzeń)
terytorium: lasy liściaste, miejsca wilgotne
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: najczęściej: Buk zwyczajny, rzadziej: Brzoza brodawkowata, Topola osika, Dąb
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: Ø
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: okrągławo-eliptyczne, szkliste, powierzchnia drobno-brodawkowata
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 3 – 5 × 3 – 4 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: nie
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: linolowy, oleinowy, palmitynowy
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Młode owocniki Soplówki bukowej są jadalne, a wg niektórych całkiem smacznie, ale pamiętajcie, że nie wolno ich zbierać i spożywać z powodu ochrony gatunkowej.
Wszystkie soplówki są jadalne, lecz w Polsce objęte ochroną.
W średniowieczu i renesansie uchodziła za amulet i lekarstwo.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Soplówka bukowa to gatunek rzadki, znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. Znajduje się na listach gatunków zagrożonych także w Belgii, Czechach, Niemczech, Danii, Anglii, Litwie, Norwegii, Holandii, Szwecji, Finlandii. W Polsce, dawniej podlegał ochronie ścisłej teraz to gatunek podlegający częściowej ochronie gatunkowej.
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Substancje z Soplówki bukowej są badane jako potencjalne leki na zwyrodnieniowe zaburzenia neuronalne, takie jak choroba Alzheimera i regeneracja nerwów obwodowych.
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Soplówka jeżowata
cechy odróżniające: nie rozgałęzione igiełki
gatunek podobny: Soplówka jodłowa
cechy odróżniające: występuje tylko na jodle, brak jej igiełek na gałązkach

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

You cannot copy content of this page