Spinka pomarańczowa

kategoria: grzybrodzina: Repetobasidiaceae
nazwa polska: Spinka pomarańczowa
inne nazwy polskie: Pępkowiec żółtawy, Rickenella spinkowa
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Rickenella fibula
synonimy łacińskie: Agaricus fibula (1784), Agaricus fibula (1821), Agaricus nivalis (1792), Gerronema fibula (1961), Hemimycena fibula (1943), Hygrocybe fibula (1889), Marasmiellus fibula (1948), Micromphale fibulare (1821), Mycena fibula (1938), Omphalia fibula (1871), Omphalina fibula (1886), Omphalopsis fibula (1916)
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1987 r.
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: Ø
powszechność w kraju: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: Ø
sezon: grzyb letni, grzyb jesienny
okres występowania: maj – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: łagodny
zapach ogólny: niewyraźny
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od wypukłego (młode owocniki) do płasko-wypukłego, parasolowatego (starsze owocniki), wysokość kapelusza 1,6 – 4,7 mm [1], krawędź kapelusza falista
owocnik – powierzchnia: od równej (młode owocniki) do bruzdkowano-rowkowanej (starsze owocniki), łysa lub oprószona, przeświecająco prążkowana, gładka, matowa, nieco jedwabista
owocnik – kolor: od żywo pomarańczowego, żółtopomarańczowego (młode owocniki) do blado-pomarańczowego, żółtawego lub prawie kremowego (starsze owocniki), kapelusz ciemniejszy w centrum
owocnik – średnica: 0,2 – 1(max 2)[1] cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki rzadko ustawione, względnie grube i elastyczne, nierzadko rozwidlone
hymenofor – nasada: ząbkiem zbiegające na trzon
hymenofor – kolor: od białego, bladokremowego (młode owocniki) do kremowo-pomarańczowego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: cienki
miąższ – kolor: kolor kapelusza, przezroczysty
miąższ – zapach: niewyraźny[1], łagodny[2], mdły[5], delikatnie ziemisty[6]
miąższ – smak: niewyraźny[1], łagodny[2,3], słodki[4], mdły[5], delikatnie ziemisty[6]
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: w górnej części nieco rozszerzony, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki) [2], cylindryczny, niekiedy zakrzywiony, u podstawy blady lub z białą grzybnią, trzon jest nieproporcjonalnie długi w stosunku do kapelusza
trzon – powierzchnia: delikatnie oprószona
trzon – kolor: kolor kapelusza
trzon – średnica: 0,5 – 2 mm
trzon – wysokość: 0,8 – 5 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: nie
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: nie
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: nie
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: nie
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof[1]
podłoże: gleba (gliniasta[4]), drewno (pnie) [1], kamienie (pokryte mchem)[5,6]
terytorium: lasy iglaste, lasy liściaste, lasy mieszane, zarośla, parki, ogrody, tereny otwarte, łąki, pastwiska [1], torfowiska, miejsca mokre i chłodne, na brzegach strumieni
gatunek sąsiadujący: wśród mszaków, wrzosów
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: do kilkadziesiąciu owocników
kształt grupy: luźna
zarodniki:
zarodniki – kształt: gładkie, eliptyczne, cienkościenne
zarodniki – kolor: półprzezroczyste
zarodniki – wymiary: 3 – 4(max 5,5, 7)[2,5] × 1,5 – 2,5 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: to gatunek higrofaniczny [1]
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: brak reakcji na powierzchni kapelusza
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Jest to grzyb uznany za niejadalny choćby ze względu na bardzo małe rozmiary, cienki miąższ.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Grzybówka szpilkowa
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Pępowniczka dzwonkowata
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Pępóweczka wątrobowcowa
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Rickenella mellea
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=505
2 źródło: https://www.mykoweb.com/CAF/species/Rickenella_fibula.html
3 źródło: https://www.123pilzsuche.de/daten/details/GelberNabeling.htm
4 źródło: https://www.fichasmicologicas.com/?micos=1&alf=R&s=c&art=231
5 źródło: https://www.myko.cz/myko-atlas/Rickenella-fibula/
6 źródło: https://www.nahuby.sk/atlas-hub/Rickenella-fibula/machovcek-oranzovy/kalichovka-oranzova/ID263

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.