Stożkówka drobnoowłosiona
kategoria: grzyb | rodzina: gnojankowate |
nazwa polska: Stożkówka drobnoowłosiona inne nazwy polskie: Ø nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Conocybe subpubescens synonimy łacińskie: Conocybe cryptocystis, Conocybe digitalin, Conocybe megalospora, Conocybe pinetoru, Conocybe pubescens, Conocybe subpubescens (1949), Galera pubescens (1939), Galera tenera (1915) |
określenie nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Ø aktualna klasyfikacja: Ø |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: Ø |
powszechność w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: Ø |
sezon: grzyb wiosenny, letni, jesienny okres występowania: kwiecień – listopad | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: niewyraźny zapach ogólny: niewyraźny wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: trudne cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: Ø owocnik – kształt: od półkulistego (młode owocniki) do dzwonkowatego, nisko-wypukłego (starsze owocniki), wysokość kapelusza do 2 cm owocnik – powierzchnia: drobno omszona, prążkowana niemal do samego centrum owocnik – kolor: miodowożółty, miodowy, żółtobrązowy, brązowy, centrum kapelusza nieco ciemniejsze, brzegi jaśniejsze owocnik – średnica: 0,7 – 3 cm owocnik – wysokość: 3 – 11,5 cm hymenofor – typ: Ø hymenofor – kształt: blaszki wąskie, gęste hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: od kremowego do rdzawego hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: kruchy miąższ – kolor: żółto-ochrowy miąższ – zapach: niewyraźny miąższ – smak: niewyraźny trzon – występowanie: Ø trzon – typ: Ø trzon – kształt: cylindryczny, długi, cienki, przy podstawie rozszerzony do 5 mm, pusty trzon – powierzchnia: nieco owłosiona trzon – kolor: jasnożółty, pomarańczowożółty, brązowawy przy podstawie trzon – średnica: 0,15 – 0,3 cm trzon – wysokość: 1,7 – 9,5 cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof podłoże: gleba (pośród liści i igieł), drewno (rzadko, rozkładające się drewno), rośliny (resztki roślin), inne (obornik) terytorium: lasy mieszane, miejsca wilgotne, zarośla gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: Ø wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: elipsoidalne, czasami lekko spłaszczone, z porą rostkową do 1,5 μm, gładkie zarodniki – kolor: rdzawobrązowe lub czerwonobrązowe w KOH zarodniki – wymiary: 10 – 15 × 5,5 – 8 μm wysyp zarodników – kolor: żółty lub ochrowy |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: to gatunek hygrofaniczny wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Nazwa angielska: “Downy conecap“. |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Ø |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0