Strocznica pomarańczowa

kategoria: grzybrodzina: lisówkowate
nazwa polska: Strocznica pomarańczowa
inne nazwy polskie: Strocznik miękki (Franciszek Błoński, 1896 r.)
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Leucogyrophana mollusca
synonimy łacińskie: Merulius aurantiacus (1885), Merulius aureus (1886), Merulius fugax (1815), Merulius laeticolor (1878), Merulius molluscus (1821), Merulius molluscus (1938), Merulius paucirugus (1830), Merulius subaurantiacus (1885), Serpula fugax (1889), Serpula mollusca (1889), Sesia fugax (1891), Sesia laeticolor (1891), Sesia mollusca (1891), Sesia subaurantiaca (1891), Xylomyzon molluscum (1825), Xylomyzon paucirugum (1825)
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1999 r.
pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1821 r.
aktualna klasyfikacja: Zdeněk Pouzar, 1958 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: sporadyczny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, w Europie (Rosja, Estonia, Francja, Niemcy, Polska, Irlandia, Wielka Brytania, Słowenia, Bułgaria, Portugalia, Szwecja, Włochy, Dania, Norwegia, Finlandia, Hiszpania, Ukraina) oraz na Kaukazie, a także w Korei, Australii i Nowej Zelandii
sezon: grzyb jesienny
okres występowania: wrzesień – grudzień
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 niejadalny
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: nieokreślony
zapach ogólny: nieokreślony
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: resupinat (rozpostarty)
owocnik – kształt: rozpostarty, płaski, nieregularnie okrągły lub nieregularnie eliptyczny, miękki, mięsisty, łatwo oddziela się od podłoża, rzadko wygięty na zewnątrz, krawędź rozrzedzająca się i przechodząca w sieć strzępek, kędzierzawa, szerokość krawędzi 1 – 3(max 10) mm
owocnik – powierzchnia: silnie pofałdowana, gęsto falista, ząbkowata
owocnik – kolor: od cielistego, jasnopomarańczowego do ciemnopomarańczowego, krawędź biała
owocnik – średnica: 2 – 10(max 15) cm
owocnik – wysokość: 2 – 5 mm
hymenofor – typ: gładki
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: od miękkiego, mięsistego (młode owocniki) do twardawego, kruchego (starsze owocniki)
miąższ – kolor: biały lub żółto-pomarańczowy
miąższ – zapach: nieokreślony, stęchlizny
miąższ – smak: nieokreślony, słodki
trzon – występowanie: nie
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: nie
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: nie
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: nie
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: tak(rzadko)
gutacja kolor: jasnożółty
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: drewno (martwe, zbutwiałe drewno najczęściej drzew iglastych, opadłe, pnie, gałęzie, drewniane konstrukcje piwniczne)
terytorium: lasy iglaste, miejsca wilgotne
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Sosna, Wiąz, Jodła, Jałowiec, Świerk, Cis
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: gładkie, grubościenne, szeroko eliptyczne
zarodniki – kolor: żółtawo-brązowy
zarodniki – wymiary: 6 – 7 × 4 – 4,5 μm
wysyp zarodników – kolor: białawy, żółtawy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Wiele atlasów mówi o całorocznym występowaniu tego gatunku, ale nowe, świeże owocniki tworzy raczej na jesień.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Według niewielu, ale jednak kilku źródeł, gatunek ten wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Gatunek ten nie wykazuje właściwości toksycznych.
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Gatunek ten powoduje brunatną zgniliznę drewna.
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Gatunek ten nie wykazuje żadnych wartości kulinarnych.
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Stroczniczek złotawy
cechy odróżniające: żółtawy kolor
gatunek podobny: Żylak promienisty
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.