Strocznica pomarańczowa
kategoria: grzyb | rodzina: lisówkowate |
nazwa polska: Strocznica pomarańczowa inne nazwy polskie: Strocznik miękki (Franciszek Błoński, 1896 r.) nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Leucogyrophana mollusca synonimy łacińskie: Merulius aurantiacus (1885), Merulius aureus (1886), Merulius fugax (1815), Merulius laeticolor (1878), Merulius molluscus (1821), Merulius molluscus (1938), Merulius paucirugus (1830), Merulius subaurantiacus (1885), Serpula fugax (1889), Serpula mollusca (1889), Sesia fugax (1891), Sesia laeticolor (1891), Sesia mollusca (1891), Sesia subaurantiaca (1891), Xylomyzon molluscum (1825), Xylomyzon paucirugum (1825) |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1999 r. pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1821 r. aktualna klasyfikacja: Zdeněk Pouzar, 1958 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
powszechność w kraju: sporadyczny ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, w Europie (Rosja, Estonia, Francja, Niemcy, Polska, Irlandia, Wielka Brytania, Słowenia, Bułgaria, Portugalia, Szwecja, Włochy, Dania, Norwegia, Finlandia, Hiszpania, Ukraina) oraz na Kaukazie, a także w Korei, Australii i Nowej Zelandii |
sezon: grzyb jesienny okres występowania: wrzesień – grudzień | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: niejadalny kategoria smaku: Ø smak ogólny: nieokreślony zapach ogólny: nieokreślony wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: resupinat (rozpostarty) owocnik – kształt: rozpostarty, płaski, nieregularnie okrągły lub nieregularnie eliptyczny, miękki, mięsisty, łatwo oddziela się od podłoża, rzadko wygięty na zewnątrz, krawędź rozrzedzająca się i przechodząca w sieć strzępek, kędzierzawa, szerokość krawędzi 1 – 3(max 10) mm owocnik – powierzchnia: silnie pofałdowana, gęsto falista, ząbkowata owocnik – kolor: od cielistego, jasnopomarańczowego do ciemnopomarańczowego, krawędź biała owocnik – średnica: 2 – 10(max 15) cm owocnik – wysokość: 2 – 5 mm hymenofor – typ: gładki hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: od miękkiego, mięsistego (młode owocniki) do twardawego, kruchego (starsze owocniki) miąższ – kolor: biały lub żółto-pomarańczowy miąższ – zapach: nieokreślony, stęchlizny miąższ – smak: nieokreślony, słodki trzon – występowanie: nie trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: nie pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: nie pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: nie mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: tak(rzadko) gutacja – kolor: jasnożółty |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof podłoże: drewno (martwe, zbutwiałe drewno najczęściej drzew iglastych, opadłe, pnie, gałęzie, drewniane konstrukcje piwniczne) terytorium: lasy iglaste, miejsca wilgotne gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Sosna, Wiąz, Jodła, Jałowiec, Świerk, Cis gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: gładkie, grubościenne, szeroko eliptyczne zarodniki – kolor: żółtawo-brązowy zarodniki – wymiary: 6 – 7 × 4 – 4,5 μm wysyp zarodników – kolor: białawy, żółtawy |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Wiele atlasów mówi o całorocznym występowaniu tego gatunku, ale nowe, świeże owocniki tworzy raczej na jesień. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Według niewielu, ale jednak kilku źródeł, gatunek ten wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Gatunek ten nie wykazuje właściwości toksycznych. |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Gatunek ten powoduje brunatną zgniliznę drewna. |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Gatunek ten nie wykazuje żadnych wartości kulinarnych. |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Stroczniczek złotawy |
cechy odróżniające: żółtawy kolor |
gatunek podobny: Żylak promienisty |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0