Stroczniczek złotawy

kategoria: grzybrodzina: ponurnikowate
nazwa polska: Stroczniczek złotawy
inne nazwy polskie: Ø
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Pseudomerulius aureus
synonimy łacińskie: Cantharellus crucibulum (1838), Merulius aureus (1815), Merulius aureus var. aureus (1815), Merulius aureus var. hydnoides (1895), Merulius croceus (1830), Merulius crucibulum (1818), Merulius vastator var. epiphyllus (1815), Plicatura aurea (1967), Serpula aurea (1889), Xylomyzon croceum (1825), Xylomyzon solare (1825), Xylomyzon solare var. crucibulum (1825), Xylomyzon solare var. epiphyllum (1825), Xylomyzon solare var. solare (1825)
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1999 r.
pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1815 r.
aktualna klasyfikacja: Walter Jülich, 1979 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: rzadki
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
R – rzadkie, potencjalnie zagrożone
zasięg na świecie: występuje głównie w Ameryce Północnej i Europie, notowany również na Haiti, w Rosji, Japonii i Nowej Zelandii
sezon: grzyb jesienny
okres występowania: sierpień – październik
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: brak
zapach ogólny: brak
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: resupinat (rozpostarty)
owocnik – kształt: rozpostarte lub rozpostarto-odgięte, w stanie świeżym dają się łatwo oddzielić od podłoża
owocnik – powierzchnia: pomarszczona, gładka, brzeg aksamitny
owocnik – kolor: od białawego, jasnożółtego (młode owocniki) do siarkowego, żółtopomarańczowego lub żółtobrązowego (starsze owocniki), kolor żywy, intensywny
owocnik – średnica: 1 – 20 cm
owocnik – wysokość: 1 – 2(max 5) mm
hymenofor – typ: meruliowaty (pofałdowany)
hymenofor – kształt: labiryntowaty, abiryntowe fałdki, nieregularnie jamkowato-blaszkowy
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: od miękkiego, woskowego, elastycznego (młode owocniki) do twardego, kruchego (starsze owocniki)
miąższ – kolor: żółty, złoty, siarkowy
miąższ – zapach: brak
miąższ – smak: brak
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: Ø
podłoże: drewno (martwe drewno drzew iglastych)
terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane, parki
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Sosna, Jodła pospolita(najczęściej), Świerk pospolity(rzadziej), Jałowiec(bardzo rzadko)
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: Ø
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: owocniki często zrastają się ze sobą
zarodniki:
zarodniki – kształt:  podłużny, cylindryczny, zwężający się ku wierzchołkowi, gładkie
zarodniki – kolor: żółte, o blado-żółtawej, szklistej ścianie
zarodniki – wymiary: 3,5 – 4,5(max 5) × 1,5 – 2(max 2,5) μm
wysyp zarodników – kolor: żółtawy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Stroczniczek złotawy wybiera martwe, okorowane pniaki drzew iglastych, zawsze miejsca wilgotne, często miejsca niedostępne dla wzroku ludzkiego, miejsca styku pniaka z podłożem, ale w sprzyjających warunkach (dni wilgotne) owocniki mogą pojawić się na górnej powierzchni takiego pnia.
Gatunek ten notowany także na starych drewnianych płotach.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Stroczniczek złotawy to gatunek rzadki – znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski.
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Polisacharydy wyekstrahowane z grzybni Stroczniczka złotawego wykazują właściwości antynowotworowe.
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Powoduje brązową zgniliznę drewna.
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Stroczek domowy
cechy odróżniające: brązowawa barwa owocników, najczęściej na drewnie konstrukcyjnym
gatunek podobny: Stroczek leśny
cechy odróżniające: brązowawa barwa owocników, częściej na drewnie drzew liściastych

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.