Stroczniczek złotawy
kategoria: grzyb | rodzina: ponurnikowate |
nazwa polska: Stroczniczek złotawy inne nazwy polskie: Ø nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Pseudomerulius aureus synonimy łacińskie: Cantharellus crucibulum (1838), Merulius aureus (1815), Merulius aureus var. aureus (1815), Merulius aureus var. hydnoides (1895), Merulius croceus (1830), Merulius crucibulum (1818), Merulius vastator var. epiphyllus (1815), Plicatura aurea (1967), Serpula aurea (1889), Xylomyzon croceum (1825), Xylomyzon solare (1825), Xylomyzon solare var. crucibulum (1825), Xylomyzon solare var. epiphyllum (1825), Xylomyzon solare var. solare (1825) |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1999 r. pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1815 r. aktualna klasyfikacja: Walter Jülich, 1979 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
powszechność w kraju: rzadki ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: R – rzadkie, potencjalnie zagrożone |
zasięg na świecie: występuje głównie w Ameryce Północnej i Europie, notowany również na Haiti, w Rosji, Japonii i Nowej Zelandii |
sezon: grzyb jesienny okres występowania: sierpień – październik | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: brak zapach ogólny: brak wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: resupinat (rozpostarty) owocnik – kształt: rozpostarte lub rozpostarto-odgięte, w stanie świeżym dają się łatwo oddzielić od podłoża owocnik – powierzchnia: pomarszczona, gładka, brzeg aksamitny owocnik – kolor: od białawego, jasnożółtego (młode owocniki) do siarkowego, żółtopomarańczowego lub żółtobrązowego (starsze owocniki), kolor żywy, intensywny owocnik – średnica: 1 – 20 cm owocnik – wysokość: 1 – 2(max 5) mm hymenofor – typ: meruliowaty (pofałdowany) hymenofor – kształt: labiryntowaty, abiryntowe fałdki, nieregularnie jamkowato-blaszkowy hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: od miękkiego, woskowego, elastycznego (młode owocniki) do twardego, kruchego (starsze owocniki) miąższ – kolor: żółty, złoty, siarkowy miąższ – zapach: brak miąższ – smak: brak trzon – występowanie: Ø trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: Ø podłoże: drewno (martwe drewno drzew iglastych) terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane, parki gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Sosna, Jodła pospolita(najczęściej), Świerk pospolity(rzadziej), Jałowiec(bardzo rzadko) gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: Ø wielkość grupy: Ø kształt grupy: owocniki często zrastają się ze sobą |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: podłużny, cylindryczny, zwężający się ku wierzchołkowi, gładkie zarodniki – kolor: żółte, o blado-żółtawej, szklistej ścianie zarodniki – wymiary: 3,5 – 4,5(max 5) × 1,5 – 2(max 2,5) μm wysyp zarodników – kolor: żółtawy |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Stroczniczek złotawy wybiera martwe, okorowane pniaki drzew iglastych, zawsze miejsca wilgotne, często miejsca niedostępne dla wzroku ludzkiego, miejsca styku pniaka z podłożem, ale w sprzyjających warunkach (dni wilgotne) owocniki mogą pojawić się na górnej powierzchni takiego pnia. |
Gatunek ten notowany także na starych drewnianych płotach. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Stroczniczek złotawy to gatunek rzadki – znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Polisacharydy wyekstrahowane z grzybni Stroczniczka złotawego wykazują właściwości antynowotworowe. |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Powoduje brązową zgniliznę drewna. |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Stroczek domowy |
cechy odróżniające: brązowawa barwa owocników, najczęściej na drewnie konstrukcyjnym |
gatunek podobny: Stroczek leśny |
cechy odróżniające: brązowawa barwa owocników, częściej na drewnie drzew liściastych |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0