Strzępiak poszarpany
kategoria: grzyb | rodzina: strzępiakowate |
nazwa polska: Strzępiak poszarpany inne nazwy polskie: Bedłka poszarpana nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Inocybe lacera synonimy łacińskie: Agaricus lacerus |
określenie nazwy polskiej: Stanisław Kostka Anastazy Chełchowski, 1898 r. pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1821 r. aktualna klasyfikacja: Paul Kummer, 1871 r. |
kategoria wielkości: Ø | typ ogólny: Ø |
powszechność w kraju: Ø ochrona prawna: Ø kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: Ø |
sezon: Ø okres występowania: maj – listopad | czas życia: Ø długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
zastosowanie ogólne: TRUJĄCY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: Ø cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od stożkowato-wypukłego z niewielkim garbkiem (młode owocniki) do płaskiego (starsze owocniki), brzeg kapelusza od podwiniętego (młode owocniki) do wyprostowanego (starsze owocniki) owocnik – powierzchnia: sucha, od gładko-włóknistej (młode owocniki) do włókienkowato-łuseczkowatej (starsze owocniki) owocnik – kolor: od szaro-brązowego przez ochrowo-brązowy do brązowego owocnik – średnica: 1 – 6 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: ostrza blaszek orzęsione hymenofor – nasada: blaszki zatokowato wycięte (lub prawie przyrośnięte) hymenofor – kolor: od brudno-białego, mięsno-brązowego (młode owocniki) do brązowego (starsze owocniki), ostrza blaszek nieco jaśniejsze hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: włóknisty, cienki miąższ – kolor: od białego po brązowawy miąższ – zapach: mąki, podobny do spermy[1] miąższ – smak: lekko kwaskowaty lub łagodny, podobny do spermy[1] trzon – występowanie: Ø trzon – typ: centryczny trzon – kształt: walcowaty, pełny trzon – powierzchnia: pokryta drobnymi włókienkami trzon – kolor: kolor kapelusza trzon – średnica: 3 – 5 mm trzon – wysokość: 3 – 5 cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: symbiont podłoże: gleba (piaszczysta, gliniasta) terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane, obrzeża dróg, miejsca suche, słoneczne, wypaleniska gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie (częściej w grupie) wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: gładkie i silnie wydłużone zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 11 – 18 × 14,5 – 7,5 μm wysyp zarodników – kolor: brązowy |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Strzepiak rzepowaty |
cechy odróżniające: promieniście włóknisty kapelusz, wyraźna bulwa na trzonie |
gatunek podobny: Strzepiak słodkogorzki |
cechy odróżniające: kapelusz o odcieniu oliwkowym, bez włóknistych łuseczek |
gatunek podobny: Strzepiak wełnisty |
cechy odróżniające: ciemniejszy kapelusz, preferuje miejsca wilgotne |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0