Strzępiak poszarpany

kategoria: grzybrodzina: strzępiakowate
nazwa polska: Strzępiak poszarpany
inne nazwy polskie: Bedłka poszarpana
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Inocybe lacera
synonimy łacińskie: Agaricus lacerus
określenie nazwy polskiej: Stanisław Kostka Anastazy Chełchowski, 1898 r.
pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1821 r.
aktualna klasyfikacja: Paul Kummer, 1871 r.
kategoria wielkości: Øtyp ogólny: Ø
powszechność w kraju: Ø
ochrona prawna: 
Ø
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: Ø
sezon: Ø
okres występowania: maj – listopad
czas życia: Ø
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
zastosowanie ogólne: TRUJĄCY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: Ø
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od stożkowato-wypukłego z niewielkim garbkiem (młode owocniki) do płaskiego (starsze owocniki), brzeg kapelusza od podwiniętego (młode owocniki) do wyprostowanego (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: sucha, od gładko-włóknistej (młode owocniki) do włókienkowato-łuseczkowatej (starsze owocniki)
owocnik – kolor: od szaro-brązowego przez ochrowo-brązowy do brązowego
owocnik – średnica: 1 – 6 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: ostrza blaszek orzęsione
hymenofor – nasada: blaszki zatokowato wycięte (lub prawie przyrośnięte)
hymenofor – kolor: od brudno-białego, mięsno-brązowego (młode owocniki) do brązowego (starsze owocniki), ostrza blaszek nieco jaśniejsze
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: włóknisty, cienki
miąższ – kolor: od białego po brązowawy
miąższ – zapach: mąki, podobny do spermy[1]
miąższ – smak: lekko kwaskowaty lub łagodny, podobny do spermy[1]
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: walcowaty, pełny
trzon – powierzchnia: pokryta drobnymi włókienkami
trzon – kolor: kolor kapelusza
trzon – średnica: 3 – 5 mm
trzon – wysokość: 3 – 5 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże: gleba (piaszczysta, gliniasta)
terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane, obrzeża dróg, miejsca suche, słoneczne, wypaleniska
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie (częściej w grupie)
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: gładkie i silnie wydłużone
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 11 – 18 × 14,5 – 7,5 μm
wysyp zarodników – kolor: brązowy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Strzepiak rzepowaty
cechy odróżniające: promieniście włóknisty kapelusz, wyraźna bulwa na trzonie
gatunek podobny: Strzepiak słodkogorzki
cechy odróżniające: kapelusz o odcieniu oliwkowym, bez włóknistych łuseczek
gatunek podobny: Strzepiak wełnisty
cechy odróżniające: ciemniejszy kapelusz, preferuje miejsca wilgotne

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.