Strzępiak ziemistoblaszkowy

kategoria: grzybrodzina: strzępiakowate
nazwa polska: Strzępiak ziemistoblaszkowy
inne nazwy polskie: Strzępiak ziemisty
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Inocybe geophylla
synonimy łacińskie: Agaricus clarkii, Agaricus geophyllus, Inocybe argillacea, Inocybe clarkii
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1992 r.
pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1791 r.
aktualna klasyfikacja: Paul Kummer, 1871 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje na całej półkuli północnej, na półkuli południowej występuje w Australii i Nowej Zelandii
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: maja – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: TRUJĄCY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 trujący
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: łagodny
zapach ogólny: ziemisty
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: od stożkowatego z podwiniętym brzegiem (młode owocniki) do wypukłego, rozpostartego (starsze owocniki), zawsze z garbkiem w centrum, garbek od zaokrąglonego do ostrego, brzeg kapelusza ma tendencje do pękania (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: od jedwabistej (młode owocniki) do promieniście włóknistej (starsze owocniki), matowa (w dni suche), nieco lepka (w dni wilgotne)
owocnik – kolor: od białego, kremowego (młode owocniki) do białawego z żółtym centrum, a niekiedy brązowawego (starsze owocniki)
owocnik – średnica: 2(min 1) – 4 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki średnio gęste, cienkie, z kosmkowatym ostrzem
hymenofor – nasada: blaszki od wykrojonych do zatokowato wyciętych
hymenofor – kolor: od białawego, bladoszarego (młode owocniki) do brudno-ziemistobrązowego, gliniastego (starsze owocniki), ostrze białawe
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: delikatny, miękki
miąższ – kolor: biały, żółtawy
miąższ – zapach: ziemisty, wyraźny spermatyczny, mączny
miąższ – smak: łagodny(najczęściej) lub nieco ostry, alkaliczny, spermatyczny
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: cylindryczny, smukły, łamliwy, często wygięty, bez bulwki lub niewyraźnie zgrubiały
trzon – powierzchnia: włókienkowata-kosmkowata, oprószona górą, jedwabiście lśniąca
trzon – kolor: biały
trzon – średnica: 2 – 4 mm
trzon – wysokość: 3 – 5(max 8) cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: delikatna włókienkowata, biała, szybko zanikająca zasnówka tylko u młodych owocników
osłona pozostałość: szczątki zasnówki w górnej części trzonu
pierścień występowanie: nie
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże: gleba
terytorium: lasy liściaste, lasy iglaste, lasy mieszane, miejsca wilgotne, miejsca trawiaste, wzdłuż dróg, parki, cmentarze
gatunek sąsiadujący: Jodła, Brzoza
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: elipsoidalne, owalne lub migdałkowate, gładkie, z kroplami wewnątrz
zarodniki – kolor: gliniasto-brązowe
zarodniki – wymiary: 6,5 – 10,5 × 4,5 – 6,5 μm
wysyp zarodników – kolor: brązowawy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: nie
miąższ: nie
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Strzępiak ziemistoblaszkowy wykorzystywany bywa do sztucznej mikoryzacji siewek cedrów, celem lepszego wzrostu.
Nazwa angielska: “White Fibrecap“.
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Inocybe geophylla, gdzie Inocybe oznacza “włóknista głowa” a geophylla pochodzi od starożytnych greckich słów geo oznaczających “ziemię” i fyllon, które oznaczają “liść”.
odmiany i formy
Inocybe geophylla var. lilacina jasno fioletowa odmiana, rosną w tym samym czasie, często obok siebie
Inocybe geophylla var. lateritia rdzawoczerwona odmiana, rosną w lasach świerkowych
Inocybe geophylla var. violacea jednolicie jasno fioletowy kapelusz oraz trzon
Inocybe geophylla var. fulva ma brązowawy kolor
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
– muskaryna
objawy zatrucia
Objawy zatrucia występują po upływie 1/4-4 godzinach od zjedzenia.
– silne pocenie się
– zaburzenia widzenia
– mdłości połączone z wymiotami
– kolki żołądkowo-jelitowe
leczenie zatrucia
– wywoływanie wymiotów w celu usunięcia zawartości grzybów
skutki braku leczenia zatrucia
– w skrajnych przypadkach śmierć na skutek ustania krążenia
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
“Działanie (…) muskaryny na organizm człowieka lub zwierzęcia, badali chemicy Schmiedeberg i Koppe (…) U człowieka 8—5 miligramów muskaryny zastrzyknięte pod skórę, wywołują już po upływie 2— 3 minut silny wypływ śliny i znaczny napływ krwi do głowy, tętno wzmaga się, twarz czerwienieje, na czoło pot występuje, zawrót głowy mocny, wzrok utrudniony, ściskanie w piersiach i ogólny niepokój przy nudnościach i kruczeniu w brzuchu. (…) Do moczu muskaryna przechodzi dość łatwo i bez zmiany, zkąd może być do orzeczeń sądowych użytą.”

“Grzyby krajowe trujące”, Feliks Berdau, 1889 r.
gatunek podobny: Ø
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.