Stułka piaskowa

kategoria: grzybrodzina: szczeciniakowate
nazwa polska: Stułka piaskowa
inne nazwy polskie: Huba trwała, Hubka trwała, Stułka trwała, Żagiew trwała
nazwy zwyczajowe: Kieldet, Stułka
nazwa łacińska: Coltricia perennis
synonimy łacińskie: Polystictus perennis, Boletus perennis, Polyporus perennis, Xanthochrous perennis, Boletus subtomentosus, Microporus perennis, Ochroporus perennis, Pelloporus perennis, Trametes perennis
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Karol Linneusz, 1753 r.
aktualna klasyfikacja: William Alphonso Murrill, 1903 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje na całej półkuli północnej, północna granica jej zasięgu sięga po Islandię i północny skraj Półwyspu Skandynawskiego [1]
sezon: grzyb letni, grzyb jesienny
okres występowania: lipiec – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: do kilku miesięcy
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: niewyraźny
zapach ogólny: niewyraźny
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: Ø
owocnik – kształt: lejkowaty, głęboko wklęśnięty, rozwarty (starsze owocniki), brzeg ostry, nieregularny, falisty
owocnik – powierzchnia: aksamitna, wyraźnie strefowana, matowa, pokryta włoskami o długości do 1 mm, gładka (tylko starsze owocniki)
owocnik – kolor: od żółtawobrązowego do szarobrązowego, strefa przyrostu na brzegu kapelusza jaśniejsza
owocnik – średnica: 2 – 10 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: rurkowy
hymenofor – kształt: rurki krótkie[2], pory od okrągłych do kanciastych, pory o średnicy 0,15 – 0,6 mm [1]
hymenofor – nasada: rurki zbiegające nieco na trzon
hymenofor – kolor: od białawego (młode owocniki) do żółtobrązowego, szarobrązowego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: 0,5 – 3 mm [1]
miąższ – kształt: elastyczny, korkowaty, bardzo cienki o grubości 0,5 – 1 mm, suchy[2], zdrewniały, twardy, łykowaty, włóknisto-skórzasty
miąższ – kolor: brązowy[2], rdzawo-brązowy, płowy, płowo-rudy, rudy
miąższ – zapach: niewyraźny[1]
miąższ – smak: niewyraźny[2]
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: centryczny(najczęściej), ekscentryczny(rzadko)
trzon – kształt: walcowaty, niekiedy zgrubiały u podstawy, miejscami spłaszczony lub wygięty
trzon – powierzchnia: aksamitna, filcowata
trzon – kolor: rdzawożółty
trzon – średnica: 0,5 – 1 cm
trzon – wysokość: 2 – 7 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: nie
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: nie
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: nie
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże: gleba (sucha, piaszczysta)
terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane, miejsca prześwietlone, przy drogach, wrzosowiska
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Świerk pospolity, Jodła pospolita, Jałowiec pospolity
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie (częściej w grupie)
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: niekiedy kilka owocników jest ze sobą pozrastanych trzonkami
zarodniki:
zarodniki – kształt: od elipsoidalnego do cylindrycznego, gładkie
zarodniki – kolor: jasnobrązowy
zarodniki – wymiary: 6 – 10 × 3,5 – 5,5 μm
wysyp zarodników – kolor: ochrowordzawy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Owocniki Stułki piaskowej często utrzymują się przez zimę do następnego roku.
Dawniej zasuszone, okazałe owocniki stułek wykorzystywano do ozdabiania witryn sklepowych.
Grzyb ten wygląda jak kawałek kory drzewnej zdobiącej dno lasu.
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Coltricia perennis, gdzie Coltricia oznacza “kanapę, siedzenie” a perennis oznacza “wieczność”.
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Stułka cynamonowa
cechy odróżniające: mniejszy kapelusz do 5 cm średnicy, słabo strefowany, w Polsce bardzo rzadka

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Stu%C5%82ka_piaskowa
2 źródło: https://smacznapyza.blogspot.com/2015/09/grzyby-gatunkami-stulka-trwala-stulka-piaskowa.html

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.