Szaroporka podpalana
kategoria: grzyb rodzina: strocznikowate |
nazwa polska: Szaroporka podpalana inne nazwy polskie: Bjerkandera podpalana, Huba czarniawa, Huba odymiona nazwa łacińska: Bjerkandera adusta inne nazwy łacińskie: Boletus adustus, Boletus crispus, Gloeoporus adustus, Leptoporus adustus, Polyporus adustus, Polyporus crispus |
autor nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1983 r. pierwsza klasyfikacja: Carl Ludwig (von) Willdenow, 1787 r. aktualna klasyfikacja: Petter Adolf Karsten, 1879 r. |
powszechność: pospolity ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
handel: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: styczeń – grudzień okres maksymalny: Ø – Ø |
gatunek wieloletni: nie, jednoroczny uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: Ø owocnik – kształt: półkolisty, rozpostarty lub rozpostarto-odgięty, do podłoża przyrasta bokiem owocnik – powierzchnia: pomarszczona, nierówna, od aksamitnej, zamszowej (młode owocniki) do nagiej (starsze owocniki) owocnik – kolor: od ochrowobrązowego do szarobrązowego, strefa brzegowa jaśniejsza, koloru od białawego (młode owocniki) do szaroczarnego, powierzchnia z jasnymi koncentrycznymi pręgami owocnik – średnica: 2 – 10 cm owocnik – wysokość: 0,1 – 1 cm hymenofor – typ: rurkowy hymenofor – kształt: pory zaokrąglone, drobne, średnica porów 0,14 – 0,25 mm[2] hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: od białawego do szarociemnobrązowego, rurki od miąższu oddzielone szaroczarniawą linią widoczną na poprzecznym przekroju owocnika hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, ciemnieje hymenofor – wysokość: 4 – 6 mm trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm miąższ – kształt: skórzasty, elastyczny miąższ – kolor: od białawego (młode owocniki) do kremowego, szarawego (starsze owocniki) miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zapach: grzybowy miąższ – smak: lekko kwaskowaty pierścień: Ø pochwa: Ø mleczko: Ø gutacja: Ø higrofaniczność: Ø podłoże: drewno (zbutwiałe pnie, pniaki, gałęzie, głównie drzew liściastych, bardzo rzadko iglastych) sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt (rzadziej)[1] terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Buk, Klon jesionolistny, Klon zwyczajny, Klon srebrzysty, Kasztanowiec pospolity, Olsza czarna, Brzoza brodawkowata, Grab, Wiśnia ptasia, Wiśnia pospolita, Leszczyna, Forsycja, Jesion wyniosły, Glediczja trójcierniowa, Orzech włoski, Modrzew, Topola osika, Śliwa domowa, Dąb szypułkowy, Wierzba iwa, Bez czarny, Bez koralowy, Jarząb pospolity, Lilak, Wiąz, Jodła, Modrzew, Świerk [1] gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: w grupie (dachówkowato) zarodniki – kształt: elipsoidalne, z jednej strony spłaszczone i zwężone zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 4 – 5,5 × 2 – 3 μm wysyp zarodników – kolor: słomkowożółty[1], biały[2] |
ciekawostki |
---|
Szaroporka podpalana niekiedy jest pasożytem atakując drzewa osłabione infekując w miejscu ran.[1] |
Grzyb ten rozkłada w drewnie celulozę oraz ligninę.[1] |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Bjerkandera adusta, gdzie adusta znaczy “spalony” lub “wyglądający na spalonego”, a Bjerkandera to na cześć Clasa Bjerkandera (1735 – 1795), szwedzkiego duchownego, meteorologa, botanika i entomologa.[2] |
uwagi |
---|
Badania kliniczne wykazały, że u niektórych ludzi grzyb ten wywołuje przewlekły kaszel oporny na leczenie tradycyjnie stosowanymi lekarstwami (pomaga dopiero leczenie środkami antygrzybowymi).[1] |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Szaroporka podpalana powoduje białą zgniliznę drewna[1] o średniej sile niszczącej. |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Szaroporka odymiona | grubszy miąższ, białożółtawy hymenofor |
Wrośniak różnobarwny | Ø |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Szaroporka_podpalana
2 źródło: https://www.first-nature.com/fungi/bjerkandera-adusta.php
przypisy i bibliografia