Szczeciniak jodłowy
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek nadrzewny | klasa: pieczarniaki rząd: szczeciniakowce rodzina: szczeciniakowate |
charakterystyka: niejadalny, rzadki, niepodlegający ochronie |
nazwa polska: Szczeciniak jodłowy inne nazwy polskie: Szczecinkowiec jodłowy nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Hymenochaete cruenta synonimy łacińskie: Ø nazwa angielska: Ø |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1999 r. pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1801 r. aktualna klasyfikacja: Marinus Anton Donk, 1959 r. |
powszechność w kraju: rzadki trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: Ø kategoria zagrożenia: V – narażone, zagrożone wyginięciem sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje głównie w Europie i Azji, notowano także w Zimbabwe w Afryce oraz Nowej Zelandii [1] |
sezon: grzyb całoroczny okres występowania: styczeń – grudzień |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: brak zapach ogólny: brak wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: bardzo łatwe cechy wyróżniające: winno-czerwony kolor, jodła jako podłoże, owocniki o kształcie rozpostartym |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: rozpostarty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: rozpostarty płasko, skorupiasty, bardzo cienki, od kolistego (młode owocniki) do owalnego, podłużnego, nieregularnie rozlanego (starsze owocniki) część główna owocnika – kolor: jasnoczerwony lub czerwony, brązowo-czerwony (po obumarciu) [1], czerwono-purpurowy lub ceglasty [2], szkarłatny, winno-czerwony, niekiedy z niebieskawym odcieniem |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: Ø – 5(max 10)[4] cm owocnik – wysokość: Ø – 5[5] mm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: falisty, karbowany, odgięty, niewyraźny, do 3 mm szerokości brzeg – kolor: jaskrawo czerwony, niekiedy z wąskim białawym lub żółtawym pasem na obwodzie [2] |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: gładka, pomarszczona, nierówna, pokryta szczecinkami [1], nieco guzkowata[2], szorstka powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: tak, starsze owocniki mają tendencję do pękania [2] |
hymenofor: |
hymenofor – typ: gładki hymenofor – ulokowanie: górna powierzchnia owocnika hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ: |
miąższ – kształt: elastyczny, skórzasty, cienki miąższ – kolor: ceglasty lub umbrowy, różowy miąższ – zapach: brak miąższ – siła zapachu: Ø miąższ – smak: brak miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – 3 mm[5] |
trzon: |
trzon – występowanie: nie trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – struktura: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: nie osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: nie resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: nie osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: nie pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: nie pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
zmiana koloru hymenoforu: Ø zmiana koloru miąższu: Ø zmiana koloru trzonu: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): miąższ – zmiana koloru na czarny[5] NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie wielkość grupy: kilka owocników kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: Ø |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: drewno (świeżo obumarłe gałęzie jeszcze pozostające na drzewie, bardzo rzadko na obumarłych pniach, opadłe gałęzie, kora)[1] podłoże – właściwości: Ø integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy iglaste siedlisko – właściwości: często wysoko ponad ziemią[1] forma terenu: tereny górzyste, tereny naturalne |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Jodła pospolita(głównie)[1], Świerk pospolity[3] gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: owocniki jednoroczne lub dwuletnie[2,5] długość życia: Ø okres występowania: Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – kształt: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: Ø zarodniki – kształt: cylindryczne, lekko zakrzywione, cienkościenne zarodniki – powierzchnia: gładka zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 6 – 8 × 2 – 3 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Szczeciniak jodłowy znajduje się na listach gatunków zagrożonych w Polsce, Czechach, Szwajcarii i Niemczech. |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Szczeciniak jodłowy wywołuje białą zgniliznę drewna. |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Ø nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
[1] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Szczeciniak_jod%C5%82owy
[2] źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=716
[3] źródło: https://www.mycodb.fr/fiche.php?genre=Hymenochaete&espece=cruenta
[4] źródło: https://www.binran.ru/resources/archive/fun_map/hymcru.htm
[5] źródło: https://steemit.com/nature/@marianomariano/mushrooms-occurring-in-europe-hymenochaete-cruenta
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.0