Szczeciniak jodłowy

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek nadrzewny
klasa: pieczarniaki
rząd: szczeciniakowce
rodzina: szczeciniakowate
charakterystyka: niejadalny, rzadki, niepodlegający ochronie
nazwa polska: Szczeciniak jodłowy
inne nazwy polskie: Szczecinkowiec jodłowy
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Hymenochaete cruenta
synonimy łacińskie: Ø

nazwa angielska: Ø
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1999 r.
pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1801 r.
aktualna klasyfikacja: Marinus Anton Donk, 1959 r.
powszechność w kraju: rzadki
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
Ø
kategoria zagrożenia: 
V – narażone, zagrożone wyginięciem
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje głównie w Europie i Azji, notowano także w Zimbabwe w Afryce oraz Nowej Zelandii [1]
sezon: grzyb całoroczny
okres występowania: styczeń – grudzień
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: brak
zapach ogólny: brak
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
cechy wyróżniające: winno-czerwony kolor, jodła jako podłoże, owocniki o kształcie rozpostartym
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: rozpostarty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: rozpostarty płasko, skorupiasty, bardzo cienki, od kolistego (młode owocniki) do owalnego, podłużnego, nieregularnie rozlanego (starsze owocniki)
część główna owocnika – kolor: jasnoczerwony lub czerwony, brązowo-czerwony (po obumarciu) [1], czerwono-purpurowy lub ceglasty [2], szkarłatny, winno-czerwony, niekiedy z niebieskawym odcieniem
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: Ø – 5(max 10)[4] cm
owocnik – wysokość: Ø – 5[5] mm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: falisty, karbowany, odgięty, niewyraźny, do 3 mm szerokości
brzeg – kolor: jaskrawo czerwony, niekiedy z wąskim białawym lub żółtawym pasem na obwodzie [2]
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: gładka, pomarszczona, nierówna, pokryta szczecinkami [1], nieco guzkowata[2], szorstka
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: tak, starsze owocniki mają tendencję do pękania [2]
hymenofor:
hymenofor – typ: gładki
hymenofor – ulokowanie: górna powierzchnia owocnika
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: elastyczny, skórzasty, cienki
miąższ – kolor: ceglasty lub umbrowy, różowy
miąższ zapach: brak
miąższ – siła zapachu: Ø
miąższ smak: brak
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ grubość w części głównej: Ø – 3 mm[5]
trzon:
trzon – występowanie: nie
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – struktura: Ø
trzon powierzchnia: Ø
trzon tendencja do pękania: Ø
trzon wzór na powierzchni: Ø
trzon kolor: Ø
trzon średnica: Ø – Ø cm
trzon wysokość: Ø – Ø cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
osłona:
osłona – występowanie: nie
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona kolor: Ø
osłona pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: nie
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony rozmieszczenie: Ø
resztki osłony trwałość: Ø
resztki osłony kolor: Ø
resztki osłony wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: nie
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu trwałość: Ø
osłona hymenoforu kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: nie
pierścień – kształt: Ø
pierścień trwałość: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: nie
pochwa – kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa średnica: Ø – Ø cm
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
gutacja obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: Ø
zmiana koloru miąższu: Ø
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): miąższ – zmiana koloru na czarny[5]
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: kilka owocników
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: Ø
podłoże:
podłoże rodzaj: drewno (świeżo obumarłe gałęzie jeszcze pozostające na drzewie, bardzo rzadko na obumarłych pniach, opadłe gałęzie, kora)[1]
podłoże właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy iglaste
siedlisko właściwości: często wysoko ponad ziemią[1]
forma terenu: tereny górzyste, tereny naturalne
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Jodła pospolita(głównie)[1], Świerk pospolity[3]
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: owocniki jednoroczne lub dwuletnie[2,5]
długość życia: Ø
okres występowania: Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – kształt: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: Ø
zarodniki – kształt: cylindryczne, lekko zakrzywione, cienkościenne
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 6 – 8 × 2 – 3 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Szczeciniak jodłowy znajduje się na listach gatunków zagrożonych w Polsce, Czechach, Szwajcarii i Niemczech.
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Szczeciniak jodłowy wywołuje białą zgniliznę drewna.
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Ø
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: Ø
[1] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Szczeciniak_jod%C5%82owy
[2] źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=716
[3] źródło: https://www.mycodb.fr/fiche.php?genre=Hymenochaete&espece=cruenta
[4] źródło: https://www.binran.ru/resources/archive/fun_map/hymcru.htm
[5] źródło: https://steemit.com/nature/@marianomariano/mushrooms-occurring-in-europe-hymenochaete-cruenta

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.0

Prawa autorskie.