Szczeciniak rdzawy
kategoria:grzyb | rodzina: szczeciniakowate |
nazwa polska: Szczeciniak rdzawy inne nazwy polskie: Pleśniak rdzawy, Skórnik rdzawy, Szczecinkowiec rdzawy nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Hymenochaete rubiginosa synonimy łacińskie: Helvella rubiginosa (1785), Thelephora rubiginosa (1822), Stereum rubiginosum (1815) |
autor nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1968 r. pierwsza klasyfikacja: James Dickson, 1785 r. aktualna klasyfikacja: Joseph Henri Léveillé, 1846 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
sezon:grzyb całoroczny okres występowania: styczeń – grudzień | czas życia: Ø długość życia: Ø |
powszechność w kraju: pospolity ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø zasięg ogólny: występuje na wszystkich kontynentach (poza Antarktydą) i na wielu wyspach |
trudność identyfikacji: bardzo łatwe |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: Ø owocnik – kształt: nieco dzwonkowaty lub stożkowato-dzwonkowaty, cienki, grubość 0,3 – 1 mm, przyrośnięty do drzewa tylko środkową częścią, odstający od podłoża na odległość do max 2 cm [1,2] a max 4 cm[3], pofałdowany, od rozpostartego do rozpostarto-odgiętego [4], wachlarzowate, muszelkowate owocnik – powierzchnia: powierzchnia wewnętrzna – gładka, z ostrymi szczecinkami (widoczne w powiększeniu), powierzchnia zewnętrzna – niewyraźnie koncentrycznie strefowana i bruzdowana, pofalowana [3], od aksamitnie owłosionej (młode owocniki) do nagiej (starsze owocniki) [4], matowa owocnik – kolor: powierzchnia zewnętrzna – ciemny, czerwonobrązowy z wąskim czarnym pasem, czarniawa (starsze owocniki), powierzchnia wewnętrzna – czerwonobrązowy [1], brzeg w czasie przyrostu jaśniejszy [4] owocnik – średnica: 1 – 8 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ:gładki hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: od czerwonobrązowego, pomarańczowobrązowego (młode owocniki) do rdzawobrązowy, czekoladowego, szarobrązowego (starsze owocniki) [2] hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: łykowaty[1], bardzo cienki, grubość 0,3 – 1 mm, twardy, skórzasty miąższ – kolor: ciemnobrązowy[1] miąższ – zapach: niewyraźny miąższ – smak: niewyraźny trzon – typ:Ø trzon – kształt: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm pierścień: Ø pochwa: Ø osłona: Ø |
mleczko: Ø gutacja: Ø |
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø reakcje makrochemiczne: Ø |
zmienność: Ø higrofaniczność: Ø |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
podłoże: drewno (obumarłe, zmurszałe gałęzie, pnie i pniaki drzew liściastych, konstrukcje drewniane) sposób odżywiania: Ø terytorium: Ø gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Dąb, Kasztan jadalny gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: w grupie wielkość grupy: od kilkunastu do kilkudziesięciu owocników kształt grupy: dachówkowata, owocniki niekiedy zrastają się ze sobą [1], rzędy, piętra |
zarodniki – kształt: elipsoidalne, gładkie zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 5 – 6 × 2,5 – 3,5 μm wysyp zarodników – kolor: bezbarwny[2], żółtobrązowawy[5] |
opis |
---|
woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø |
toksyny: Ø |
pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Szczeciniak rdzawy zwykle obrasta dużą powierzchnię pniaka na którym żyje. |
Owocniki utrzymują się przez cały rok, ale nowe, młode owocniki zwykle pojawiają się na początku lata i uwalniają swoje zarodniki późnym latem i jesienią. |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Hymenochaete rubiginosa, gdzie rubiginosa oznacza “rdzawy”. |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Szczeciniak rdzawy powoduje białą zgniliznę drewna. [5] |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
Leaflet, © OpenStreetMap contributors
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Szczeciniak jodłowy |
cechy odróżniające: występuje na drewnie Jodły, różowawy lub czerwonawy kolor |
gatunek podobny: Szczeciniak żółtobrzegi |
cechy odróżniające: występuje na drewnie leszczyny i wierzby, brązowy kolor |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Szczeciniak_rdzawy
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=404
3 źródło: https://grzyby.pl/gatunki/Hymenochaete_rubiginosa.htm
4 źródło: https://grzyby-pk.pl/gat_h/gat_hymenochaete_rubiginosa.php
5 źródło: http://grzyby-mykologia.pl/nazwy-polskie/pl-s/szczeciniak-rdzawy-hymenochaete-rubiginosa-schrad-fr-lev-1846/
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0