Szczeciniak rdzawy

kategoria: grzybrodzina: szczeciniakowate
nazwa polska: Szczeciniak rdzawy
inne nazwy polskie: Pleśniak rdzawy, Skórnik rdzawy, Szczecinkowiec rdzawy
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Hymenochaete rubiginosa
synonimy łacińskie: Helvella rubiginosa (1785), Thelephora rubiginosa (1822), Stereum rubiginosum (1815)
autor nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1968 r.
pierwsza klasyfikacja: James Dickson, 1785 r.
aktualna klasyfikacja: Joseph Henri Léveillé, 1846 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
sezon: grzyb całoroczny
okres występowania: styczeń – grudzień
czas życia: Ø
długość życia: Ø
powszechność w kraju: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg ogólny: występuje na wszystkich kontynentach (poza Antarktydą) i na wielu wyspach
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
opis
owocnik – typ: Ø
owocnik – kształt: nieco dzwonkowaty lub stożkowato-dzwonkowaty, cienki, grubość 0,3 – 1 mm, przyrośnięty do drzewa tylko środkową częścią, odstający od podłoża na odległość do max 2 cm [1,2] a max 4 cm[3], pofałdowany, od rozpostartego do rozpostarto-odgiętego [4], wachlarzowate, muszelkowate
owocnik – powierzchnia: powierzchnia wewnętrzna – gładka, z ostrymi szczecinkami (widoczne w powiększeniu), powierzchnia zewnętrzna – niewyraźnie koncentrycznie strefowana i bruzdowana, pofalowana [3], od aksamitnie owłosionej (młode owocniki) do nagiej (starsze owocniki) [4], matowa
owocnik – kolor: powierzchnia zewnętrzna – ciemny, czerwonobrązowy z wąskim czarnym pasem, czarniawa (starsze owocniki), powierzchnia wewnętrzna – czerwonobrązowy [1], brzeg w czasie przyrostu jaśniejszy [4]
owocnik – średnica: 1 – 8 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: gładki
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: od czerwonobrązowego, pomarańczowobrązowego (młode owocniki) do rdzawobrązowy, czekoladowego, szarobrązowego (starsze owocniki) [2]
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: łykowaty[1], bardzo cienki, grubość 0,3 – 1 mm, twardy, skórzasty
miąższ – kolor: ciemnobrązowy[1]
miąższ – zapach: niewyraźny
miąższ – smak: niewyraźny
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
pierścień: Ø
pochwa: Ø
osłona: Ø
mleczko: Ø
gutacja: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
reakcje makrochemiczne: Ø
zmienność: Ø
higrofaniczność: Ø
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
podłoże: drewno (obumarłe, zmurszałe gałęzie, pnie i pniaki drzew liściastych, konstrukcje drewniane)
sposób odżywiania: Ø
terytorium: Ø
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Dąb, Kasztan jadalny
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: w grupie
wielkość grupy: od kilkunastu do kilkudziesięciu owocników
kształt grupy: dachówkowata, owocniki niekiedy zrastają się ze sobą [1], rzędy, piętra
zarodniki – kształt: elipsoidalne, gładkie
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 5 – 6 × 2,5 – 3,5 μm
wysyp zarodników – kolor: bezbarwny[2], żółtobrązowawy[5]
opis
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
toksyny: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Szczeciniak rdzawy zwykle obrasta dużą powierzchnię pniaka na którym żyje.
Owocniki utrzymują się przez cały rok, ale nowe, młode owocniki zwykle pojawiają się na początku lata i uwalniają swoje zarodniki późnym latem i jesienią.
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Hymenochaete rubiginosa, gdzie rubiginosa oznacza “rdzawy”.
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Szczeciniak rdzawy powoduje białą zgniliznę drewna. [5]
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Szczeciniak jodłowy
cechy odróżniające: występuje na drewnie Jodły, różowawy lub czerwonawy kolor
gatunek podobny: Szczeciniak żółtobrzegi
cechy odróżniające: występuje na drewnie leszczyny i wierzby, brązowy kolor

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Szczeciniak_rdzawy
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=404
3 źródło: https://grzyby.pl/gatunki/Hymenochaete_rubiginosa.htm
4 źródło: https://grzyby-pk.pl/gat_h/gat_hymenochaete_rubiginosa.php
5 źródło: http://grzyby-mykologia.pl/nazwy-polskie/pl-s/szczeciniak-rdzawy-hymenochaete-rubiginosa-schrad-fr-lev-1846/

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0

Prawa autorskie.