Szyszkowiec łuskowaty

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek naziemny
klasa: pieczarniaki
rząd: borowikowce
rodzina: borowikowate
nazwa polska: Szyszkowiec łuskowaty
inne nazwy polskie: Łuskogrzyb szyszkowaty, Łuskogrzyb strzępiastotrzonowy, Łuskowiec strzępiastotrzonowy, Szyszkowiec szyszkowaty
nazwy potoczne: Leśny dziad, Leśny starzec
nazwa łacińska: 
Strobilomyces strobilaceus
synonimy łacińskie: Boletus cinereus (1801), Boletus floccopus, Boletus strobilaceus (1772), Boletus strobiliformis (1789), Boletus strobiliformis (1785), Eriocorys strobilacea (1886), Eriocorys strobilacea var. floccopus (1886), Strobilomyces floccopus (1882), Strobilomyces strobiliformis (1923)

nazwa angielska: Old man of the woods
określenie nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1983 r.
pierwsza klasyfikacja: Giovanni Antonio Scopoli, 1770 r.
aktualna klasyfikacja: Miles Joseph Berkeley, 1851 r.
powszechność w kraju: rzadki
trend liczebności w kraju: malejący
ochrona prawna: 
częściowa ochrona gatunkowa
kategoria zagrożenia: 
R – rzadkie, potencjalnie zagrożone
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: do 2014 r. pod ścisłą ochroną gatunkową
zasięg na świecie: występuje głównie w Ameryce Północnej i Europie, podano też jego stanowiska w Korei, Japonii i Afryce Zachodniej
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: czerwiec – listopad
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø
kategoria smaku:
 jadalny najniższej jakości
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do spłaszczonego (starsze owocniki)
część główna owocnika – kolor: od szarobrązowego do czarnobrązowego
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 5 – 15(max 20) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: podwinięty, na brzegu kapelusza często zwisa w strzępach biaława osłona
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: pokryta charakterystycznymi, dachówkowato ułożonymi wełnistymi kosmkami, kosmki są grube, odstające, szarobrunatne z ciemniejszym zakończeniem, sucha
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: rurkowy
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: rurki o szerokich i kanciastych porach
hymenofor – nasada: rurki przyrośnięte lub zbiegające
hymenofor – kolor: od białawego, białoszarego (młode owocniki) do szarobrązowego (starsze owocniki)
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, czerwienieje, na końcu zmienia kolor na czarnofioletowy
hymenofor – wysokość: Ø – 14 mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: pory kanciaste, duże, szerokie, pokryte białoszarą osłoną (młode owocniki)
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ części głównej owocnika:
miąższ – kształt: mięsisty, niekiedy suchy i sprężysty, zdrewniały (w trzonie), gąbczasty
miąższ – kolor: białawy
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, czerwienieje
miąższ – zapach: nieprzyjemny, ziemisty
miąższ – siła zapachu: słaby
miąższ – smak: delikatnie gorzkawy
miąższ – siła smaku: słaby
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: smukły, cylindryczny, zwężający się lekko w kierunku kapelusza, bardzo twardy, włóknisto-mięsisty
trzon – struktura wewnętrzna: pełny
trzon – powierzchnia: pokryta licznymi watowatymi, szarobrunatnymi kosmkami
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: kolor kapelusza
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, czerwienieje
trzon – średnica: 1 – 2(max 3) cm
trzon – wysokość: 6 – 15 cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: nieco zgrubiały
podstawa trzonu – powierzchnia: Ø
podstawa trzonu – kolor: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ światła: Ø
występowanie:
występowanie – typ: Ø
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże:
podłoże – rodzaj: gleba
podłoże – właściwości: gleba żyzna
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy iglaste, lasy mieszane, lasy liściaste
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: tereny górskie
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Świerk, Jodła, Buk
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: purpurowobrunatny
zarodniki – kształt: kuliste lub elipsoidalne
zarodniki – powierzchnia: siateczkowata
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 10 – 13 × 8 – 10 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Poczta Polska wyemitowała 30 czerwca 1980 r. znaczek pocztowy przedstawiający Szyszkowca łuskowatego, błędnie opisanego jako szyszkowiec szyszkowaty, o nominale 2,5 zł, w serii Grzyby niejadalne pod ochroną.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Ø
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: Ø
Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5

Prawa autorskie.