Tęgoskór cytrynowy
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek naziemny | klasa: pieczarniaki rząd: borowikowce rodzina: tęgoskórowate |
charakterystyka: niejadalny, powszechny, niepodlegający ochronie |
nazwa polska: Tęgoskór cytrynowy inne nazwy polskie: Fałszywa trufla, Purchawka kartoflana, Tęgoskór cuchnący, Tęgoskór pospolity, Tęgoskór żółtawy, Trufla fałszywa nazwy potoczne: Bycze jaja, Dzikie kartofle, Kurzawka, Kurzewka, Truchla nazwa łacińska: Scleroderma citrinum synonimy łacińskie: Lycoperdon aurantium, Scleroderma aurantiacum, Scleroderma aurantium, Scleroderma vulgare nazwa angielska: Common earthball, Golden Scleroderma; Pigskin poison puffball |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2000 r. pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1801 r. aktualna klasyfikacja: Ø |
powszechność w kraju: powszechny trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, Europie i Azji, rzadszy w Ameryce Południowej, Afryce Północnej i Australii |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: czerwiec – listopad |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: truflowy zapach ogólny: korzenny wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: bardzo łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: purchawkowaty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: nieregularnie kulisty, bulwiasty, twardy, ciężki, owocnik przymocowany do podłoża sznurem grzybni, grubość perydium od 1,5 do 4 mm część główna owocnika – kolor: powierzchnia (perydium) – słomkowożółty, ochrowożółty lub żółtobrązowoochrowy, wnętrze (gleba) – od białego, przez żółtawozielonkawy do czarnego z fioletowymi przebarwieniami, szaroczarnego |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 2 – 15 cm owocnik – wysokość: 2 – 6 cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: Ø brzeg – kolor: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: pokryta płaskimi (niekiedy odstającymi) brodawkami, łuskami(1,5 – 4 mm), tylko podstawa owocnika jest gładka powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: tak, spękana na duże poletka |
hymenofor: |
hymenofor – typ: Ø hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: od białego, przez żółtawozielonkawy (młode owocniki) do czarnego z fioletowymi przebarwieniami, szaroczarnego (starsze owocniki) hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ: |
miąższ – kształt: Ø miąższ – kolor: Ø miąższ – zapach: korzenny, metaliczny miąższ – siła zapachu: silny miąższ – smak: truflowy, lekko czosnkowy miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: nie, szczątkowy w postaci pęku strzępek trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – struktura: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
zmiana koloru hymenoforu: Ø zmiana koloru miąższu: Ø zmiana koloru trzonu: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): zmiana koloru na ciemno-czerwonawy na powierzchni NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: symbiont |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: gleba (kwaśna, piasek), drewno (pnie, ale rzadziej) podłoże – właściwości: Ø integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: obrzeża lasów, lasy, zarośla, pastwiska, torfowiska siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Sosna, Buk, Dąb gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – kształt: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: czarnobrunatny zarodniki – kształt: kuliste, kolczaste zarodniki – powierzchnia: z siateczkowatym urzeźbieniem, kolczasta zarodniki – kolor: brązowy zarodniki – wymiary: 8(min 7) × 13(max 15) μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Tęgoskór cytrynowy w niektórych krajach stosuję się jako grzyb przyprawowy (suszony i proszkowany) do mięs i wędlin – ale tylko młode owocniki, w małych ilościach, bez powłoki zewnętrznej. |
Całkiem dojrzałe owocniki pękają, uwalniając ogromne ilości zarodników. |
Na grzybni Tęgoskóra cytrynowego rozwija się rzadki, chroniony Borowikowiec tęgoskórowy (Xerocomus parasiticus). |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Scleroderma citrinum, gdzie citrinum znaczy “cytrynowożółty”. |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Tęgoskór cytrynowy w większych ilościach może wywoływać zatrucie pokarmowe – mogą wystąpić takie objawy jak nudności, wymioty oraz omdlenia. |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Tęgoskór brodawkowany nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: mniejsze owocniki o ciemniejszej powierzchni, wyraźna strefa korzeniowa |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Tęgoskór kurzawkowy nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: wyraźny, gruby nibytrzon, rzadki |
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.0