Tęgoskór cytrynowy

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek naziemny
klasa: pieczarniaki
rząd: borowikowce
rodzina: tęgoskórowate
charakterystyka: niejadalny, powszechny, niepodlegający ochronie
nazwa polska: Tęgoskór cytrynowy
inne nazwy polskie: Fałszywa trufla, Purchawka kartoflana, Tęgoskór cuchnący, Tęgoskór pospolity, Tęgoskór żółtawy, Trufla fałszywa
nazwy potoczne: Bycze jaja, Dzikie kartofle, Kurzawka, Kurzewka, Truchla
nazwa łacińska: 
Scleroderma citrinum
synonimy łacińskie: Lycoperdon aurantium, Scleroderma aurantiacum, Scleroderma aurantium, Scleroderma vulgare

nazwa angielska: Common earthball, Golden Scleroderma; Pigskin poison puffball
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2000 r.
pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1801 r.
aktualna klasyfikacja: Ø
powszechność w kraju: powszechny
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, Europie i Azji, rzadszy w Ameryce Południowej, Afryce Północnej i Australii
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: czerwiec – listopad
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: truflowy
zapach ogólny: korzenny
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: purchawkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: nieregularnie kulisty, bulwiasty, twardy, ciężki, owocnik przymocowany do podłoża sznurem grzybni, grubość perydium od 1,5 do 4 mm
część główna owocnika – kolor: powierzchnia (perydium) – słomkowożółty, ochrowożółty lub żółtobrązowoochrowy, wnętrze (gleba) – od białego, przez żółtawozielonkawy do czarnego z fioletowymi przebarwieniami, szaroczarnego
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 2 – 15 cm
owocnik – wysokość: 2 – 6 cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: Ø
brzeg – kolor: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: pokryta płaskimi (niekiedy odstającymi) brodawkami, łuskami(1,5 – 4 mm), tylko podstawa owocnika jest gładka
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: tak, spękana na duże poletka
hymenofor:
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: od białego, przez żółtawozielonkawy (młode owocniki) do czarnego z fioletowymi przebarwieniami, szaroczarnego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: Ø
miąższ – kolor: Ø
miąższ zapach: korzenny, metaliczny
miąższ – siła zapachu: silny
miąższ smak: truflowy, lekko czosnkowy
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: nie, szczątkowy w postaci pęku strzępek
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – struktura: Ø
trzon powierzchnia: Ø
trzon tendencja do pękania: Ø
trzon wzór na powierzchni: Ø
trzon kolor: Ø
trzon średnica: Ø – Ø cm
trzon wysokość: Ø – Ø cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona kolor: Ø
osłona pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony rozmieszczenie: Ø
resztki osłony trwałość: Ø
resztki osłony kolor: Ø
resztki osłony wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu trwałość: Ø
osłona hymenoforu kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień trwałość: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa średnica: Ø – Ø cm
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
gutacja obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: Ø
zmiana koloru miąższu: Ø
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): zmiana koloru na ciemno-czerwonawy na powierzchni
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże:
podłoże rodzaj: gleba (kwaśna, piasek), drewno (pnie, ale rzadziej)
podłoże właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: obrzeża lasów, lasy, zarośla, pastwiska, torfowiska
siedlisko właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Sosna, Buk, Dąb
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – kształt: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: czarnobrunatny
zarodniki – kształt: kuliste, kolczaste
zarodniki – powierzchnia: z siateczkowatym urzeźbieniem, kolczasta
zarodniki – kolor: brązowy
zarodniki – wymiary: 8(min 7) × 13(max 15) μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Tęgoskór cytrynowy w niektórych krajach stosuję się jako grzyb przyprawowy (suszony i proszkowany) do mięs i wędlin – ale tylko młode owocniki, w małych ilościach, bez powłoki zewnętrznej.
Całkiem dojrzałe owocniki pękają, uwalniając ogromne ilości zarodników.
Na grzybni Tęgoskóra cytrynowego rozwija się rzadki, chroniony Borowikowiec tęgoskórowy (Xerocomus parasiticus).
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Scleroderma citrinum, gdzie citrinum znaczy “cytrynowożółty”.
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Tęgoskór cytrynowy w większych ilościach może wywoływać zatrucie pokarmowe – mogą wystąpić takie objawy jak nudności, wymioty oraz omdlenia.
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Tęgoskór brodawkowany
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: mniejsze owocniki o ciemniejszej powierzchni, wyraźna strefa korzeniowa
gatunek podobny:
nazwa polska: Tęgoskór kurzawkowy
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: wyraźny, gruby nibytrzon, rzadki
Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.0

Prawa autorskie.