Tęgoskór lamparci

kategoria: grzybrodzina: tęgoskórowate
nazwa polska: Tęgoskór lamparci
inne nazwy polskie: Tęgoskór purchawkowaty, Tęgoskór wielkozarodnikowy
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Scleroderma areolatum
synonimy łacińskie: Scleroderma lycoperdoides
określenie nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Christian Gottfried Ehrenberg, 1818 r.
aktualna klasyfikacja: Christian Gottfried Ehrenberg, 1818 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: rzadki
ochrona prawna: 
Ø
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje w Europie oraz Ameryce Północnej
sezon: grzyb jesienny
okres występowania: sierpień – październik
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: Ø
owocnik – kształt: nieregularnie kulisty, przypłaszczony
owocnik – powierzchnia: od gładkiej (młode owocniki) do łuszczącej się, z się z drobnymi, ciemnymi łuseczkami otoczonymi jaśniejszą otoczką
owocnik – kolor: Ø
owocnik – średnica: 2 – 5 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: gleba otoczona jest twardą skórą o grubości do 1 mm, gleba z wiekiem staje się sucha i sproszkowana
miąższ – kolor: gleba od białego (młode owocniki) do ciemnopurpurowo-oliwkowego lub brązowego, fioletowo-brązowego (starsze owocniki), skóra od białego, kremowego (młode owocniki) do ochrowo-brązowego (starsze owocniki)
miąższ – zapach: niewyraźny, słodkawy
miąższ – smak: Ø
trzon – występowanie: tak lub nie
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: krótki, zwykle ukryty w ziemi, od trzonu odchodzą białe ryzomorfy
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – 1,5 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: symbiont, saprotrof
podłoże: gleba (żyzna)
terytorium: lasy liściaste, cmentarze, ogrody, obrzeża lasów, lasy iglaste
gatunek sąsiadujący: Dąb szypułkowy
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: kuliste lub niemal kuliste, z ostrymi kolcami o długości 1,4 – 2 μm
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 11(min 10) × 15 μm
wysyp zarodników – kolor: ciemnofioletowo-brązowe
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: powierzchnia, zmiana koloru na żółtawo-brązowy lub ciemnoczerwony
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Tęgoskór lamparci po dojrzeniu pęka na szczycie (nieregularny otwór) uwalniając ogromną ilość zarodników (z pomocą wiatru, deszczu).
Kilka atlasów określa ten gatunek jako trujący, powodujący wymioty i biegunki ale bez wyróżnienia jakie toksyny miałby ten grzyb zawierać.
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Scleroderma lycoperdoides, gdzie Scleroderma oznacza “twardą skórę” a lycoperdoides oznacza “mały okrągły obszar wokół brodawki” (odniesienie do lamparcich plam na powierzchni).
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Tęgoskór brodawkowany
cechy odróżniające: większe owocniki, dłuższy trzon, nieco inne łuseczki
gatunek podobny: Tęgoskór kurzawkowy
cechy odróżniające: nieco inne brodawki na powierzchni

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.