Trąbka kłaczkowata
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek naziemny | klasa: pieczarniaki rząd: pieczarkowce rodzina: Tubariaceae |
nazwa polska: Trąbka kłaczkowata inne nazwy polskie: Trąbka nakrapiana, Trąbka rozsiana nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Tubaria conspersa synonimy łacińskie: Agaricus conspersus (1800), Agaricus conspersus var. ochraceus (1805), Hylophila conspersa (1886), Inocybe conspersa (1876), Naucoria conspersa (1871), Tubaria conspersa var. brevis (1940) nazwa angielska: Felted Twiglet |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r. pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1800 r. aktualna klasyfikacja: Victor Fayod, 1889 r. |
powszechność w kraju: częsty trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej oraz Europie |
sezon: grzyb jesienny okres występowania: wrzesień – listopad |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do nieco wypukłego, niekiedy z niewielkim wgłębieniem na środku (starsze owocniki) część główna owocnika – kolor: od jaskrawo-cynamonowo-brązowego (w dni wilgotne) do ochrowego lub szaro-ochrowego (w dni suche), srebrzystobiały |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 0,8 – 2,5 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: od podgiętego (młode owocniki) do prostego, lekko wzniesionego (starsze owocniki), niewyraźnie prążkowany, niekiedy ze zwisającymi kłaczkami brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: od delikatnie pilśniowatej (młode owocniki) do łuseczkowatej (starsze owocniki) powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: blaszkowy hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: blaszki szerokie, rzadkie hymenofor – nasada: blaszki przyrośnięte i nieco zbiegające hymenofor – kolor: jasno-cynamonowo-brązowe hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: ostrza oszronione ujście hymenoforu – kolor: biały ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ: |
miąższ – kształt: bardzo cienki, elastyczny, w kapeluszu mięsisty i soczysty, w trzonie włóknisty miąższ – kolor: białawo-ochrowo-brązowawy miąższ – zapach: grzybowy miąższ – siła zapachu: słaby miąższ – smak: łagodny, nieokreślony, minimalnie piekący po chwili miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: cylindryczny, zakrzywiony trzon – struktura: pusty trzon – powierzchnia: naga z nielicznymi łuseczkami, u podstawy z białymi strzępkami grzybni trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: od ciemno-brązowawego do mięsno-czerwonawego trzon – średnica: 1 – 4 mm trzon – wysokość: 2 – 5 cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: niekiedy zgrubiały przy podstawie podstawa trzonu – kolor: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
zmiana koloru hymenoforu: Ø zmiana koloru miąższu: nie zmiana koloru trzonu: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: saprotrof |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: gleba (zmieszane z resztkami drewna, na resztkach roślinnych), drewno (martwe gałązki i szczątki roślin) podłoże – właściwości: Ø integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy liściaste, lasy mieszane, poza lasami, parki, zarośla, wzdłuż ścieżek siedlisko – właściwości: tereny trawiaste forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: silnie wydłużone cheliocystydy, które są w kształcie cylindryczne, maczugowate i niekiedy nieregularnie powyginane |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: ochrowo-brązowy, jasno-ochrowy zarodniki – kształt: od cylindrycznego do maczugowatego, silnie wydłużone, czasami nieregularnie powyginane zarodniki – powierzchnia: Ø zarodniki – kolor: blado-żółtawy zarodniki – wymiary: 6 – 10 × 4 – 5,3 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Trąbka otrębiasta nazwa łacińska: Tubaria furfuracea zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: większe owocniki z mniej widocznymi pozostałościami osłony |
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.2