Trąbka kłaczkowata

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek naziemny
klasa: pieczarniaki
rząd: pieczarkowce
rodzina: Tubariaceae
nazwa polska: Trąbka kłaczkowata
inne nazwy polskie: Trąbka nakrapiana, Trąbka rozsiana
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Tubaria conspersa
synonimy łacińskie: Agaricus conspersus (1800), Agaricus conspersus var. ochraceus (1805), Hylophila conspersa (1886), Inocybe conspersa (1876), Naucoria conspersa (1871), Tubaria conspersa var. brevis (1940)

nazwa angielska: Felted Twiglet
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1800 r.
aktualna klasyfikacja: Victor Fayod, 1889 r.
powszechność w kraju: częsty
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej oraz Europie
sezon: grzyb jesienny
okres występowania: wrzesień – listopad
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do nieco wypukłego, niekiedy z niewielkim wgłębieniem na środku (starsze owocniki)
część główna owocnika – kolor: od jaskrawo-cynamonowo-brązowego (w dni wilgotne) do ochrowego lub szaro-ochrowego (w dni suche), srebrzystobiały
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 0,8 – 2,5 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: od podgiętego (młode owocniki) do prostego, lekko wzniesionego (starsze owocniki), niewyraźnie prążkowany, niekiedy ze zwisającymi kłaczkami
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: od delikatnie pilśniowatej (młode owocniki) do łuseczkowatej (starsze owocniki)
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: blaszkowy
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: blaszki szerokie, rzadkie
hymenofor – nasada: blaszki przyrośnięte i nieco zbiegające
hymenofor – kolor: jasno-cynamonowo-brązowe
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: ostrza oszronione
ujście hymenoforu – kolor: biały
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: bardzo cienki, elastyczny, w kapeluszu mięsisty i soczysty, w trzonie włóknisty
miąższ – kolor: białawo-ochrowo-brązowawy
miąższ – zapach: grzybowy
miąższ – siła zapachu: słaby
miąższ – smak: łagodny, nieokreślony, minimalnie piekący po chwili
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: cylindryczny, zakrzywiony
trzon – struktura: pusty
trzon – powierzchnia: naga z nielicznymi łuseczkami, u podstawy z białymi strzępkami grzybni
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: od ciemno-brązowawego do mięsno-czerwonawego
trzon – średnica: 1 – 4 mm
trzon – wysokość: 2 – 5 cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: niekiedy zgrubiały przy podstawie
podstawa trzonu – kolor: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: Ø
zmiana koloru miąższu: nie
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże:
podłoże – rodzaj: gleba (zmieszane z resztkami drewna, na resztkach roślinnych), drewno (martwe gałązki i szczątki roślin)
podłoże – właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy liściaste, lasy mieszane, poza lasami, parki, zarośla, wzdłuż ścieżek
siedlisko – właściwości: tereny trawiaste
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: silnie wydłużone cheliocystydy, które są w kształcie cylindryczne, maczugowate i niekiedy nieregularnie powyginane
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: ochrowo-brązowy, jasno-ochrowy
zarodniki – kształt: od cylindrycznego do maczugowatego, silnie wydłużone, czasami nieregularnie powyginane
zarodniki – powierzchnia: Ø
zarodniki – kolor: blado-żółtawy
zarodniki – wymiary: 6 – 10 × 4 – 5,3 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Trąbka otrębiasta
nazwa łacińska: Tubaria furfuracea
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: większe owocniki z mniej widocznymi pozostałościami osłony
Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.2

Prawa autorskie.