Trąbka otrębiasta

kategoria: grzybrodzina: Tubariaceae
nazwa polska: Trąbka otrębiasta
inne nazwy polskie: Trąbka zimowa
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Tubaria furfuracea
synonimy łacińskie: Agaricus furfuraceus, Naucoria furfuracea, Tubaria pellucida
określenie nazwy polskiej: Stanisław Kostka Anastazy Chełchowski, 1898 r.
pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1801 r.
aktualna klasyfikacja: Claude-Casimir Gillet, 1876 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej i w Europie
sezon: grzyb wiosenny, letni, jesienny, zimowy
okres występowania: marzec – grudzień
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od wypukłego (młode owocniki) do rozpostartego, niekiedy z tępym garbkiem (starsze owocniki), brzeg kapelusza odgięty na zewnątrz (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: pokryta białawymi włókienkami
owocnik – kolor: od jasno-ochrowego do czerwono-brązowego
owocnik – średnica: 1 – 4 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki szerokie, rzadkie, różnej długości
hymenofor – nasada: blaszki szeroko zbiegające
hymenofor – kolor: od jasno-ochrowego do czerwono-brązowego
hymenofor – wysokość: Ø – 3 mm
miąższ – kształt: cienki, elastyczny, miękki, soczysty, włóknisty w trzonie
miąższ – kolor: kolor kapelusza, brązowawy
miąższ – zapach: słaby grzybowy lub rzodkwiany
miąższ – smak: niewyraźny, słodko-cierpki, lekko piekący
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: wysmukły, często wygięty, lekko zgrubiały u podstawy, zasnuty strzępkami, wełnistej, białej grzybni u podstawy, pełny
trzon – powierzchnia: gładka ale pokryta nieco białawymi łuseczkami
trzon – kolor: jasno-ochrowo-brązowy
trzon – średnica: 2 – 7 mm
trzon – wysokość: 2 – 4 cm
osłona typ: częściowa
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: białawe włókienka na brzegu kapelusza oraz trzonie (młode owocniki)
pierścień występowanie: nie, jedynie strefa pierścieniowa
pierścień kształt: włókienkowata strefa pierścieniowa, szybko zanikająca
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: nie
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: nie
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: nie
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: drewno (martwe drewno drzew iglastych oraz liściastych, kora, gałązki, drewno zagrzebane w ziemi, pniaki)
terytorium: lasy liściaste, lasy iglaste, lasy mieszane, ogrody, parki, miejsca wilgotne
gatunek sąsiadujący: Brzoza, Dąb, Olcha, Topola
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: mała
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: owalne lub elipsoidalne, gładkie
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 7 – 8(max 10) × 4,5 – 5(max 6,5) μm
wysyp zarodników – kolor: jasnopomarańczowo-brązowy, ochrowo-brązowy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: w stanie wilgotnym powierzchnia ma kolor od żółtobrązowego do czerwonobrązowego, kapelusz od brzegów do połowy średnicy prześwitująco prążkowany, w stanie suchym ma kolor od brązowo-ochrowego do jasno-ochrowego i nie jest prążkowany
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: nie
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Trąbka otrębiasta lubi miesiące zimne ale bez przymrozków.
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Tubaria furfuracea, gdzie furfuracea oznacza “podobny do otrębów”.
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Ø
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.