Trąbka otrębiasta
kategoria: grzyb | rodzina: Tubariaceae |
nazwa polska: Trąbka otrębiasta inne nazwy polskie: Trąbka zimowa nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Tubaria furfuracea synonimy łacińskie: Agaricus furfuraceus, Naucoria furfuracea, Tubaria pellucida |
określenie nazwy polskiej: Stanisław Kostka Anastazy Chełchowski, 1898 r. pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1801 r. aktualna klasyfikacja: Claude-Casimir Gillet, 1876 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
powszechność w kraju: pospolity ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej i w Europie |
sezon: grzyb wiosenny, letni, jesienny, zimowy okres występowania: marzec – grudzień | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od wypukłego (młode owocniki) do rozpostartego, niekiedy z tępym garbkiem (starsze owocniki), brzeg kapelusza odgięty na zewnątrz (starsze owocniki) owocnik – powierzchnia: pokryta białawymi włókienkami owocnik – kolor: od jasno-ochrowego do czerwono-brązowego owocnik – średnica: 1 – 4 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki szerokie, rzadkie, różnej długości hymenofor – nasada: blaszki szeroko zbiegające hymenofor – kolor: od jasno-ochrowego do czerwono-brązowego hymenofor – wysokość: Ø – 3 mm miąższ – kształt: cienki, elastyczny, miękki, soczysty, włóknisty w trzonie miąższ – kolor: kolor kapelusza, brązowawy miąższ – zapach: słaby grzybowy lub rzodkwiany miąższ – smak: niewyraźny, słodko-cierpki, lekko piekący trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: wysmukły, często wygięty, lekko zgrubiały u podstawy, zasnuty strzępkami, wełnistej, białej grzybni u podstawy, pełny trzon – powierzchnia: gładka ale pokryta nieco białawymi łuseczkami trzon – kolor: jasno-ochrowo-brązowy trzon – średnica: 2 – 7 mm trzon – wysokość: 2 – 4 cm osłona – typ: częściowa osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: białawe włókienka na brzegu kapelusza oraz trzonie (młode owocniki) pierścień – występowanie: nie, jedynie strefa pierścieniowa pierścień – kształt: włókienkowata strefa pierścieniowa, szybko zanikająca pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: nie pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: nie mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: nie gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof podłoże: drewno (martwe drewno drzew iglastych oraz liściastych, kora, gałązki, drewno zagrzebane w ziemi, pniaki) terytorium: lasy liściaste, lasy iglaste, lasy mieszane, ogrody, parki, miejsca wilgotne gatunek sąsiadujący: Brzoza, Dąb, Olcha, Topola gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie wielkość grupy: mała kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: owalne lub elipsoidalne, gładkie zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 7 – 8(max 10) × 4,5 – 5(max 6,5) μm wysyp zarodników – kolor: jasnopomarańczowo-brązowy, ochrowo-brązowy |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: w stanie wilgotnym powierzchnia ma kolor od żółtobrązowego do czerwonobrązowego, kapelusz od brzegów do połowy średnicy prześwitująco prążkowany, w stanie suchym ma kolor od brązowo-ochrowego do jasno-ochrowego i nie jest prążkowany wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: nie trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Trąbka otrębiasta lubi miesiące zimne ale bez przymrozków. |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Tubaria furfuracea, gdzie furfuracea oznacza “podobny do otrębów”. |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Ø |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0