Trichophaea gregaria
kategoria: grzyb | rodzina: Pyronemataceae |
nazwa polska: Ø inne nazwy polskie: Ø nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Trichophaea gregaria synonimy łacińskie: Humaria gregaria (1872), Humaria hemisphaerica (1885), Lachnea gregaria (1887), Patella gregaria (1928), Peziza gregaria (1868), Scutellinia gregaria (1891), Sepultaria gregaria (1884), Trichophaea gregaria (1907) |
określenie nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Jean Louis Émile Boudier, 1907 r. aktualna klasyfikacja: Ø |
kategoria wielkości: grzyb mikroskopijny | typ ogólny: grzyb naziemny |
powszechność w kraju: rzadki ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: Ø |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: maj – listopad | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: miseczkowaty owocnik – kształt: od półkulistego, kubkowatego (młode owocniki) do spłaszczonego z podniesioną krawędzią (starsze owocniki), lekko wklęsłe, siedzące, miseczkowate, spodeczkowate owocnik – powierzchnia: pokryta sztywnymi włoskami, dłuższymi na brzegu owocnik – kolor: białawo-szarawy, szary, włoski w kolorze od rdzawo-brązowego do ciemno-brązowego owocnik – średnica: 0,2 – 1(max 2) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: gładki hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: cienki miąższ – kolor: od białawego do jasnobrązowego miąższ – zapach: Ø miąższ – smak: Ø trzon – występowanie: nie trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof podłoże: gleba (piaszczysta, niekiedy próchnicza) terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane, w pobliżu strumieni, pobocza dróg, miejsca zacienione, wilgotne, kopalnie węgla, spalone obszary gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie(najczęściej w grupie) wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: wąsko elipsoidalne, gładkie, z dwoma kroplami zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 22 – 25 × 8 – 10 μm wysyp zarodników – kolor: biały |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Trichophaea hemisphaerioides |
cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: Trichophaea woolhopeia |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0