Trichophaea gregaria

kategoria: grzybrodzina: Pyronemataceae
nazwa polska: Ø
inne nazwy polskie: Ø
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Trichophaea gregaria
synonimy łacińskie: Humaria gregaria (1872), Humaria hemisphaerica (1885), Lachnea gregaria (1887), Patella gregaria (1928), Peziza gregaria (1868), Scutellinia gregaria (1891), Sepultaria gregaria (1884), Trichophaea gregaria (1907)
określenie nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Jean Louis Émile Boudier, 1907 r.
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: grzyb mikroskopijnytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: rzadki
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: Ø
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: maj – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: miseczkowaty
owocnik – kształt: od półkulistego, kubkowatego (młode owocniki) do spłaszczonego z podniesioną krawędzią (starsze owocniki), lekko wklęsłe, siedzące, miseczkowate, spodeczkowate
owocnik – powierzchnia: pokryta sztywnymi włoskami, dłuższymi na brzegu
owocnik – kolor: białawo-szarawy, szary, włoski w kolorze od rdzawo-brązowego do ciemno-brązowego
owocnik – średnica: 0,2 – 1(max 2) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: gładki
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: cienki
miąższ – kolor: od białawego do jasnobrązowego
miąższ – zapach: Ø
miąższ – smak: Ø
trzon – występowanie: nie
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: gleba (piaszczysta, niekiedy próchnicza)
terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane, w pobliżu strumieni, pobocza dróg, miejsca zacienione, wilgotne, kopalnie węgla, spalone obszary
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie(najczęściej w grupie)
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: wąsko elipsoidalne, gładkie, z dwoma kroplami
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 22 – 25 × 8 – 10 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Trichophaea hemisphaerioides
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Trichophaea woolhopeia
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.