Trzęsak listkowaty
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek nadrzewny | klasa: Tremellomycetes rząd: trzęsakowce rodzina: trzęsakowate |
charakterystyka: Ø |
nazwa polska: Trzęsak listkowaty inne nazwy polskie: Kisielec frędzlowaty, Móżdżak liściasty, Trzęsak strzępiasty, Trzęsidło kędzierzawe, Trzęsidło strzępiaste nazwy potoczne: Masło czarownicy nazwa łacińska: Phaeotremella foliacea synonimy łacińskie: Exidia foliacea (1889), Gyraria foliacea (1821), Naematelia foliacea (1864), Tremella foliacea (1800), Ulocolla foliacea (1888) nazwa angielska: Leafy brain, Jelly leaf, Brown witch’s butter |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1977 r. pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1800 r. aktualna klasyfikacja: J.C. Zamora oraz Millanes, 2006 r. |
powszechność w kraju: rzadki trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: Ø kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Południowej i Północnej, w Azji, Europie, Afryce i w Nowej Zelandii |
sezon: grzyb całoroczny okres występowania: styczeń – grudzień |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: galaretowaty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: od mózgowato-pofałdowanego (młode owocniki) do płatowatego (starsze owocniki), nieregularne, pozrastane płaty, fałdy część główna owocnika – kolor: brązowy o fioletowym odcieniu, cynamonowo-brązowy o cielistym odcieniu, czarniawy (w dni suche) |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 3 – 15(max 20) cm owocnik – wysokość: 1 – 5 cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: zaokrąglony brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: Ø powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: Ø hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ: |
miąższ – kształt: od galaretowatego, wilgotnego, sprężystego (w dni wilgotne) do twardego, suchego, chrząstkowatego (w dni suche) miąższ – kolor: Ø miąższ – zapach: brak miąższ – siła zapachu: Ø miąższ – smak: łagodny miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: Ø trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – struktura: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
zmiana koloru hymenoforu: Ø zmiana koloru miąższu: Ø zmiana koloru trzonu: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt (mykopasożyt) |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: drewno (martwe drewno drzew liściastych, bardzo rzadko iglastych[4]) podłoże – właściwości: Ø integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy liściaste, parki, ogrody, zarośla siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Buk, Brzoza, Olcha, Dąb, Grab[1],Klon, Czeremcha, Leszczyna[3], Jesion, Wierzba gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Skórnik szorstki[1,2,4],Skórnik pomarszczony[4], Skórnik krwawiący[4] |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: biały, kremowy zarodniki – kształt: okrągłe lub szerokoeliptyczne zarodniki – powierzchnia: Ø zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 9 – 12 × 9 – 6 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Zarodniki wytwarzane są na całej powierzchni owocnika.[1] |
Jest to gatunek jadany tylko w Chinach[1]a niektóre polskie źródła podają informacje, że to grzyb jadalny po wcześniejszym sparzeniu (jako dodatek do sałatek).[3] |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Phaeotremella foliacea, gdzie foliacea oznacza “liściasty”.[4] |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Trzęsak listkowaty wykazuje właściwości antynowotworowe (hamuje wzrost mięśniaków).[1] |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Kisielnica karmelowata nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: występuje tylko na drewnie drzew iglastych |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Trzęsak pomarańczowy nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: mniejsze owocniki, kolor pomarańczowy, żółty |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Uszak bzowy nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: występuje najczęściej na bzach, kształt uszu |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Uszak skórnikowaty nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: owocniki na górnej stronie wielobarwnie strefowane, na dolnej żyłkowane |
[1] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Trz%C4%99sak_listkowaty
[2] źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=372
[3] źródło: https://smacznapyza.blogspot.com/2013/10/trzesak-listkowaty.html
[4] źródło: https://bie.ala.org.au/species/NZOR-6-19242
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.1