Trzęsak listkowaty

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek nadrzewny
klasa: Tremellomycetes
rząd: trzęsakowce
rodzina: trzęsakowate
charakterystyka: Ø
nazwa polska: Trzęsak listkowaty
inne nazwy polskie: Kisielec frędzlowaty, Móżdżak liściasty, Trzęsak strzępiasty, Trzęsidło kędzierzawe, Trzęsidło strzępiaste
nazwy potoczne: Masło czarownicy
nazwa łacińska: 
Phaeotremella foliacea
synonimy łacińskie: Exidia foliacea (1889), Gyraria foliacea (1821), Naematelia foliacea (1864), Tremella foliacea (1800), Ulocolla foliacea (1888)

nazwa angielska: Leafy brain, Jelly leaf, Brown witch’s butter
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1977 r.
pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1800 r.
aktualna klasyfikacja: J.C. Zamora oraz Millanes, 2006 r.
powszechność w kraju: rzadki
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
Ø
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Południowej i Północnej, w Azji, Europie, Afryce i w Nowej Zelandii
sezon: grzyb całoroczny
okres występowania: styczeń – grudzień
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: galaretowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: od mózgowato-pofałdowanego (młode owocniki) do płatowatego (starsze owocniki), nieregularne, pozrastane płaty, fałdy
część główna owocnika – kolor: brązowy o fioletowym odcieniu, cynamonowo-brązowy o cielistym odcieniu, czarniawy (w dni suche)
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 3 – 15(max 20) cm
owocnik – wysokość: 1 – 5 cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: zaokrąglony
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: Ø
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: od galaretowatego, wilgotnego, sprężystego (w dni wilgotne) do twardego, suchego, chrząstkowatego (w dni suche)
miąższ – kolor: Ø
miąższ – zapach: brak
miąższ – siła zapachu: Ø
miąższ – smak: łagodny
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – struktura: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: Ø
zmiana koloru miąższu: Ø
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt (mykopasożyt)
podłoże:
podłoże – rodzaj: drewno (martwe drewno drzew liściastych, bardzo rzadko iglastych[4])
podłoże – właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy liściaste, parki, ogrody, zarośla
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Buk, Brzoza, Olcha, Dąb, Grab[1],Klon, Czeremcha, Leszczyna[3], Jesion, Wierzba
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Skórnik szorstki[1,2,4],Skórnik pomarszczony[4], Skórnik krwawiący[4]
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: biały, kremowy
zarodniki – kształt: okrągłe lub szerokoeliptyczne
zarodniki – powierzchnia: Ø
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 9 – 12 × 9 – 6 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Zarodniki wytwarzane są na całej powierzchni owocnika.[1]
Jest to gatunek jadany tylko w Chinach[1]a niektóre polskie źródła podają informacje, że to grzyb jadalny po wcześniejszym sparzeniu (jako dodatek do sałatek).[3]
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Phaeotremella foliacea, gdzie foliacea oznacza “liściasty”.[4]
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Trzęsak listkowaty wykazuje właściwości antynowotworowe (hamuje wzrost mięśniaków).[1]
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Kisielnica karmelowata
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: występuje tylko na drewnie drzew iglastych
gatunek podobny:
nazwa polska: Trzęsak pomarańczowy
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: mniejsze owocniki, kolor pomarańczowy, żółty
gatunek podobny:
nazwa polska: Uszak bzowy
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: występuje najczęściej na bzach, kształt uszu
gatunek podobny:
nazwa polska: Uszak skórnikowaty
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: owocniki na górnej stronie wielobarwnie strefowane, na dolnej żyłkowane
[1] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Trz%C4%99sak_listkowaty
[2] źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=372
[3] źródło: https://smacznapyza.blogspot.com/2013/10/trzesak-listkowaty.html
[4] źródło: https://bie.ala.org.au/species/NZOR-6-19242

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.1

Prawa autorskie.