Trzęsak pomarańczowożółty

kategoria: grzybrodzina: trzęsakowate
nazwa polska: Trzęsak pomarańczowożółty
inne nazwy polskie: Galaretowiec kruszkowy, Galaretowiec pospolity, Kisielec pomarańczowy, Masło czarownicyMóżdżak kruszkowy, Trzęsak pomarańczowy, Trzęsak złotożółty, Trzęsidło pomarańczowe
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Tremella mesenterica
synonimy łacińskie: Hormomyces aurantiacus (1851), Tremella brasiliensis (1922), Tremella lutescens (1798), Tremella mesenterica (1822)
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Anders Jahan Retzius, 1769 r.
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje na wszystkich kontynentach poza Antarktydą
sezon: grzyb całoroczny
okres występowania: styczeń – grudzień
czas życia: Ø
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: galaretowaty
owocnik – kształt: nieregularny, galaretowata, żelatynowa konsystencja, złożony z listkowatych, mózgowatych i nieco przeźroczystych płatów, szeroko przyrośnięty do podłoża
owocnik – powierzchnia: lśniąca, pofałdowana, od lepkiej (w dni wilgotne) do matowej, twardej (w dni suche)
owocnik – kolor: żółty, złocisty, kremowo-cytrynowy, pomarańczowy, starsze owocniki nieco wyblakłe
owocnik – średnica: 1 – 7(max 10) cm
owocnik – wysokość: 3 – 4,5(max 7) cm
hymenofor – typ: gładki
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: galaretowaty, żelatynowaty, od jędrnego (w dni wilgotne) do twardego (w dni suche)
miąższ – kolor: żółty
miąższ – zapach: słaby, nieco owocowy
miąższ – smak: słaby, łagodny
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: pasożyt
podłoże: drewno (opadłe gałęzie drzew liściastych)
terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Buk, Dąb, Jesion, Leszczyna, Olcha, Grab
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: grzybni Powłocznic
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo(najczęściej) lub w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: okrągławo eliptyczne, gładkie
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 10 – 15,5 × 7 – 12 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: tak, owocniki jędrne w dni wilgotne a twarde w dni suche, dużo chętniej pojawiają się w dni wilgotne
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: z grupy B
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: aminokwasy
ciekawostki
Trzęsak pomarańczowożółty czasami określany jako niejadalny czasami jako jadalny. Na pewno jadalny w Rosji i Chinach (służy tam do nadania zupom charakterystycznej tekstury, jako dodatek do gulaszów, lub na surowo, dodając je do sałatek). Wrzucany do kategorii niejadalny głównie ze względu na brak smaku i zapachu czyli bez wartości kulinarnych.
Trzęsak pomarańczowożółty to pasożyt ale nie pasożyt drzew – pasożytuje na grzybni grzybów z rodzaju Peniophora (Powłocznica).
Dąb – to drzewo najczęściej wybierany przez ten gatunek grzyba.
Cała powierzchnia owocnika pokryta jest warstwą rodzajną (zarodnikonośną).
Gatunek ten najczęściej spotykany jest w dni deszczowe lub ciepłe zimy.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Trzęsak pomarańczowożółty jest badany ciągle badany przez naukowców, gdyż wytwarza pewne związki biologiczne, które są interesujące dla medycyny. Do tej pory związki wytwarzane przez grzyb wykazały właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne.
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Łzawnik złocistozarodnikowy
cechy odróżniające: występuje na drewnie drzew iglastych
gatunek podobny: Trzęsak listkowaty
cechy odróżniające: ciemniejszy, większe i bardziej listkowate owocniki
gatunek podobny: Trzęsak pomarańczowy
cechy odróżniające: występuje tylko w sąsiedztwie skórnika szorstkiego, na którym pasożytuje

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.