Trzęsak pomarańczowożółty
kategoria: grzyb | rodzina: trzęsakowate |
nazwa polska: Trzęsak pomarańczowożółty inne nazwy polskie: Galaretowiec kruszkowy, Galaretowiec pospolity, Kisielec pomarańczowy, Masło czarownicy, Móżdżak kruszkowy, Trzęsak pomarańczowy, Trzęsak złotożółty, Trzęsidło pomarańczowe nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Tremella mesenterica synonimy łacińskie: Hormomyces aurantiacus (1851), Tremella brasiliensis (1922), Tremella lutescens (1798), Tremella mesenterica (1822) |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r. pierwsza klasyfikacja: Anders Jahan Retzius, 1769 r. aktualna klasyfikacja: Ø |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
powszechność w kraju: pospolity ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje na wszystkich kontynentach poza Antarktydą |
sezon: grzyb całoroczny okres występowania: styczeń – grudzień | czas życia: Ø długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: bardzo łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: galaretowaty owocnik – kształt: nieregularny, galaretowata, żelatynowa konsystencja, złożony z listkowatych, mózgowatych i nieco przeźroczystych płatów, szeroko przyrośnięty do podłoża owocnik – powierzchnia: lśniąca, pofałdowana, od lepkiej (w dni wilgotne) do matowej, twardej (w dni suche) owocnik – kolor: żółty, złocisty, kremowo-cytrynowy, pomarańczowy, starsze owocniki nieco wyblakłe owocnik – średnica: 1 – 7(max 10) cm owocnik – wysokość: 3 – 4,5(max 7) cm hymenofor – typ: gładki hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: galaretowaty, żelatynowaty, od jędrnego (w dni wilgotne) do twardego (w dni suche) miąższ – kolor: żółty miąższ – zapach: słaby, nieco owocowy miąższ – smak: słaby, łagodny trzon – występowanie: Ø trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: pasożyt podłoże: drewno (opadłe gałęzie drzew liściastych) terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Buk, Dąb, Jesion, Leszczyna, Olcha, Grab gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: grzybni Powłocznic |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: pojedynczo(najczęściej) lub w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: okrągławo eliptyczne, gładkie zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 10 – 15,5 × 7 – 12 μm wysyp zarodników – kolor: biały |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: tak, owocniki jędrne w dni wilgotne a twarde w dni suche, dużo chętniej pojawiają się w dni wilgotne wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: z grupy B minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: aminokwasy |
ciekawostki |
---|
Trzęsak pomarańczowożółty czasami określany jako niejadalny czasami jako jadalny. Na pewno jadalny w Rosji i Chinach (służy tam do nadania zupom charakterystycznej tekstury, jako dodatek do gulaszów, lub na surowo, dodając je do sałatek). Wrzucany do kategorii niejadalny głównie ze względu na brak smaku i zapachu czyli bez wartości kulinarnych. |
Trzęsak pomarańczowożółty to pasożyt ale nie pasożyt drzew – pasożytuje na grzybni grzybów z rodzaju Peniophora (Powłocznica). |
Dąb – to drzewo najczęściej wybierany przez ten gatunek grzyba. |
Cała powierzchnia owocnika pokryta jest warstwą rodzajną (zarodnikonośną). |
Gatunek ten najczęściej spotykany jest w dni deszczowe lub ciepłe zimy. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Trzęsak pomarańczowożółty jest badany ciągle badany przez naukowców, gdyż wytwarza pewne związki biologiczne, które są interesujące dla medycyny. Do tej pory związki wytwarzane przez grzyb wykazały właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne. |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Łzawnik złocistozarodnikowy |
cechy odróżniające: występuje na drewnie drzew iglastych |
gatunek podobny: Trzęsak listkowaty |
cechy odróżniające: ciemniejszy, większe i bardziej listkowate owocniki |
gatunek podobny: Trzęsak pomarańczowy |
cechy odróżniające: występuje tylko w sąsiedztwie skórnika szorstkiego, na którym pasożytuje |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0