Twardówka filcowata

kategoria: grzybrodzina: szyszkogłówkowate
nazwa polska: Twardówka filcowata
inne nazwy polskie: Twardówka kasztanowa, Twardówka niedźwiedzia
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Lentinellus ursinus
synonimy łacińskie: Agaricus pelliculosus (1822), Agaricus ursinus (1821), Hemicybe ursina (1879), Lentinus pelliculosus (1828), Lentinus ursinus (1838), Panellus ursinus (1915), Pocillaria pelliculosa (1891), Pocillaria ursina (1891), Resupinatus ursinus (1915)
określenie nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1988 r.
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: sporadyczny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
V – narażone, zagrożone wyginięciem
zasięg na świecie: występuje na wszystkich kontynentach poza Antarktydą, oraz na niektórych wyspach
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: lipiec – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: gorzki
zapach ogólny: niewyraźny
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: Ø
owocnik – kształt: od nerkowatego do półokrągłego, od wypukłego do płaskiego, wklęsłego, brzeg podwinięty (szczególnie u młodych owocników), szeroko przymocowany do podłoża, brzeg falisty
owocnik – powierzchnia: pokryta ciemnobrązowymi włoskami, głównie u nasady, aksamitna, sucha
owocnik – kolor: od jasnobrązowego do bursztynowego, czerwonawo-brązowy, bledszy w kierunku brzegu, blaszki niekiedy z małymi plamkami pomarańczowo-brązowymi
owocnik – średnica: 2,5 – 12 cm
owocnik – wysokość: 2 – 6 cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: umiarkowanie gęste blaszki z między-blaszkami, ostrza grubo i nieregularnie ząbkowane, piłowate
hymenofor – nasada: blaszki zbiegające w miejscu mocowania kapelusza do podłoża
hymenofor – kolor: od białawego do różowobrązowego
hymenofor – wysokość: Ø – 5 mm
miąższ – kształt: cienki, 0,5 – 4 mm grubości, jędrny, twardy, gumowaty
miąższ – kolor: białawy, różowawy, brązowawy
miąższ – zapach: niewyraźny, umiarkowanie aromatyczny, często owocowy, mdły
miąższ – smak: gorzki, pieprzny, nieprzyjemny, palący
trzon – występowanie: nie(najczęściej) lub tak(bardzo rzadko)
trzon – typ: ekscentryczny (jeśli w ogóle występuje)
trzon – kształt: szczątkowy (jeśli w ogóle występuje)
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: szarobrązowy (jeśli w ogóle występuje)
trzon – średnica: 0,8 – 2 cm (jeśli w ogóle występuje)
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: drewno (martwe drewno, głównie drzew liściastych, kłody, pnie)
terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, lasy iglaste(rzadko), zarośla, obszary zalewowe
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Dąb, Klon, Buk, Brzoza, Grab, Świerk(bardzo rzadko)
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie(najczęściej)
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: półkowato
zarodniki:
zarodniki – kształt: eliptyczne, pokryte bardzo drobnymi brodawkami i kolcami, prawie gładkie
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 4 – 4,5 × 3 – 3,5 μm
wysyp zarodników – kolor: biały, kremowobiały
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Twardówka filcowata znajduje się jednak na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski, ze statusem “V” (narażone, zagrożone wyginięciem), który bardzo możliwe, że przesunie się do kategorii gatunków wymierających, jeśli nadal będą działać czynniki zagrożenia (nadmierne pozyskiwanie drewna, rozwój infrastruktury leśnej, turystyka, rekreacja, transport, pożary).
Gatunek ten został wpisany na Czerwoną listę grzybów także w Bułgarii oraz Niemczech.
Potrzebne są środki ochronne, badania liczebności i zasięgu populacji, lepsze zrozumienie biologii i ekologii gatunku, ochrona siedlisk, regularne monitorowanie.
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Ø
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.