Twardziak tygrysi
kategoria: grzyb | rodzina: żagwiowate |
nazwa polska: Twardziak tygrysi inne nazwy polskie: Boczniak pstrokaty, Kurzak pstrokaty, Łuszczak pstrokaty, Łyczak pstrokaty, Łyczak pstrokaty, Łyczak pstry, Łyczak tygrysowaty, Łyczak tygrysowy nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Lentinus tigrinus synonimy łacińskie: Agaricus dunalii (1815), Agaricus dunalii (1828), Agaricus tigrinus (1782), Clitocybe tigrina (1871), Lentinus dunalii (1825), Lentinus fimbriatus (1863), Lentinus tigrinus (1825), Lentinus tigrinus (1922), Lentinus tigrinus (1985), Omphalia tigrina (1821), Panus tigrinus (1951), Pleurotus tigrinus (1980), Pocillaria dunalii (1891), Pocillaria fimbriata (1891), Pocillaria tigrina (1891), Polyporus gerdai (2004) |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1998 r. pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1782 r. aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1825 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
powszechność w kraju: rzadki ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: R (rzadkie, potencjalnie zagrożone) |
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, Europie i Azji, notowany również w Urugwaju i na wyspie Zachodnia Karolina |
sezon: grzyb wiosenny, letni, jesienny okres występowania: kwiecień – październik | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: niewyraźny zapach ogólny: owocowy wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: bardzo łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od łukowatego (młode owocniki) do wgłębionego i lejkowatego (starsze owocniki), kapelusz popękany u starszych owocników, cienki owocnik – powierzchnia: sucha, pokryta ciemnobrązowymi, delikatnymi łuseczkami owocnik – kolor: siwo-brązowy, oliwkowo-brązowy, kapelusz pokryty ciemnobrązowymi łuseczkami owocnik – średnica: 4(min 2) – 10 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki szerokie, gęste, delikatnie ząbkowane ostrza, nieregularnie ząbkowane, rzadziej ostrza gładkie hymenofor – nasada: głęboko zbiegające na trzon hymenofor – kolor: od białawego (młode owocniki) do żółtawego (starsze owocniki) hymenofor – wysokość: 2 – 5 mm miąższ – kształt: sprężysty, łykowaty, elastyczny miąższ – kolor: od białego do żółtawego miąższ – zapach: intensywny, owocowy miąższ – smak: niewyraźny, piekący lub łagodny trzon – występowanie: Ø trzon – typ: centryczny, rzadziej ekscentryczny trzon – kształt: walcowaty, cylindryczny lub nieco zwężający się ku dołowi, odgięty, cienki, pełny elastyczny, trzony sąsiadujących ze sobą owocników często zrośnięte trzon – powierzchnia: łuskowata trzon – kolor: kremowy, w górnej części białawy, w środku żółtawy, u nasady siwo-brązowy trzon – średnica: 4 – 8 mm trzon – wysokość: 3 – 7 cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: tak pierścień – kształt: delikatny, błoniasty ale bardzo szybko zanikający pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof podłoże: drewno (opadłe gałęzie, pniaki, martwe pniach drzew liściastych) terytorium: lasy liściaste, parki, przy drogach, doliny rzek, nad strumykami, starorzecza, miejsca ciemne, miejsca wilgotne gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Olsza szara, Brzoza, Wiśnia, Jabłoń domowa, Topola, Wierzba, Dąb, Wiąz gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie(najczęściej) wielkość grupy: Ø kształt grupy: kępa, wiązka |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: elipsoidalne, gładkie, z jednej strony zaokrąglone, a z drugiej zaostrzone i odgięte zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 6(min 5,5) – 8 × 3(min 2,5) – 4 μm wysyp zarodników – kolor: biały, kremowy |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: nie trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Niektóre źródła podają, że bardzo młode owocniki Twardziaka tygrysiego są jadalne, później stają się łykowato-skórzaste. |
Twardziak tygrysi znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski ze statusem R (rzadkie, potencjalnie zagrożone) ale nie brakuje terenów gdzie jest gatunkiem pospolitym. |
Niektóre źródła podają, że gatunek ten można spotkać przez cały rok, za wyjątkiem mroźnej zimy. |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Lentinus tigrinus, gdzie tigrinus oznacza “jak tygrys” (odnosi się do łuseczek na kapeluszu oraz trzonie). |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Twardziak łuskowaty |
cechy odróżniające: masywny, twardszy, wyrasta na drewnie drzew iglastych |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0