Twardziak zimowy

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek nadrzewny
klasa: pieczarniaki
rząd: żagwiowce
rodzina: żagwiowate
charakterystyka: niejadalny, pospolity, niepodlegający ochronie
nazwa polska: Twardziak zimowy
inne nazwy polskie: Huba trzoneczkowa, Żagiew zimowa
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Lentinus brumalis
synonimy łacińskie: Boletus ciliatus (1806), Favolus apiahynus (1919), Lentinus brumalis (2010), Leucoporus brumalis (1972), Leucoporus brumalis (1926), Leucoporus vernalis (1900), Microporus substriatus (1898), Polyporellus brumalis (1879), Polyporellus fuscidulus (1879), Polyporus brumalis (1818), Polyporus cyathoides (1872), Polyporus fuscidulus (1838), Polyporus luridus (1873), Polyporus nanus (1840), Polyporus pauperculus (1889), Polyporus subarcularius (1953), Polyporus substriatus (1838), Polyporus trachypus (1848), Polyporus tucumanensis (1898), Polystictus substriatus (1886)

nazwa angielska: Winter polypore
określenie nazwy polskiej: Komisja ds. Polskiego Nazewnictwa Grzybów, 2021 r.
pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1794 r.
aktualna klasyfikacja: Ivan Zmitrovich, 2010 r.
powszechność w kraju: pospolity
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: Ø
sezon: grzyb zimowy, wiosenny
okres występowania: listopad – marzec
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: łagodny
zapach ogólny: kwaskowaty
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: od okrągłego, półkolistego (młode owocniki) do płasko rozpostartego, nieco lejkowatego (starsze owocniki)
część główna owocnika – kolor: od ciemnobrązowego do niemal czarnego, nierzadko z rdzawym lub żółtawym odcieniem
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 2 – 8(max 10) cm
owocnik – wysokość: 3(min 1,5) – 6,5 cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: niekiedy owłosiony [1], ostry
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: naga, delikatnie filcowata, lub łuskowata
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: rurki często zbiegające na trzon
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: 1 – 3 mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: pory kanciaste, 2 – 3 pory na 1 milimetr
ujście hymenoforu – kolor: pory białe lub kremowe
ujście hymenoforu – wymiary: Ø
miąższ:
miąższ – kształt: elastyczny, cienki, łykowaty
miąższ – kolor: biały
miąższ – zapach: kwaskowaty[1], lekko grzybowy
miąższ – siła zapachu: słaby[1]
miąższ – smak: łagodny
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny lub niemal centryczny
trzon – kształt: Ø
trzon – struktura: Ø
trzon – powierzchnia: naga, delikatnie filcowata
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: od jasnobrązowego do szarobrązowego, czerwonobrunatnego
trzon – średnica: 0,2 – 0,6 cm
trzon – wysokość: 3(min 1,5) – 6 cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: zwykle bulwkowato zgrubiała, z drobnymi łuseczkami
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: Ø
zmiana koloru miąższu: Ø
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: Ø
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże:
podłoże – rodzaj: drewno (martwe drewno, obumarłe gałęzie i pnie drzew liściastych, najczęściej leżące gałęzie)
podłoże – właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: Ø
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Olsza szara, Brzoza brodawkowata, Brzoza omszona, Grab, Buk, Dąb
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: biały
zarodniki – kształt: cylindryczny, wygięty
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 5 – 7 × 1,5 – 2,5 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Twardziak zimowy w Nepalu uważany jest za grzyb jadalny. [1]
Gatunek ten był używany jako modelowy obiekt w badaniach nad wzrostem grzybów w stanie nieważkości. [1]
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
W badaniach laboratoryjnych stwierdzono antynowotworowe działanie ekstraktu z grzybni Twardziaka zimowego – u myszy może on w 90% przypadków hamować wzrost mięsaka. [1]
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Twardziak orzęsiony
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: owocniki pojawiają się tylko od wiosny do lata, drobne pory, zygzakowaty trzon, kapelusz kosmaty lub owłosiony
gatunek podobny:
nazwa polska: Twardziak włosistobrzegi
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: również duże pory, ale kapelusz jaśniejszy, na brzegu z wyraźnie widocznymi szczecinkami
[1] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Twardziak_zimowy

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.1

Prawa autorskie.