Twardziak zimowy
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek nadrzewny | klasa: pieczarniaki rząd: żagwiowce rodzina: żagwiowate |
nazwa polska: Twardziak zimowy inne nazwy polskie: Huba trzoneczkowa, Żagiew zimowa nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Lentinus brumalis synonimy łacińskie: Boletus ciliatus (1806), Favolus apiahynus (1919), Lentinus brumalis (2010), Leucoporus brumalis (1972), Leucoporus brumalis (1926), Leucoporus vernalis (1900), Microporus substriatus (1898), Polyporellus brumalis (1879), Polyporellus fuscidulus (1879), Polyporus brumalis (1818), Polyporus cyathoides (1872), Polyporus fuscidulus (1838), Polyporus luridus (1873), Polyporus nanus (1840), Polyporus pauperculus (1889), Polyporus subarcularius (1953), Polyporus substriatus (1838), Polyporus trachypus (1848), Polyporus tucumanensis (1898), Polystictus substriatus (1886) nazwa angielska: Winter polypore |
określenie nazwy polskiej: Komisja ds. Polskiego Nazewnictwa Grzybów, 2021 r. pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1794 r. aktualna klasyfikacja: Ivan Zmitrovich, 2010 r. |
powszechność w kraju: pospolity trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: Ø |
sezon: grzyb zimowy, wiosenny okres występowania: listopad – marzec |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: łagodny zapach ogólny: kwaskowaty wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: od okrągłego, półkolistego (młode owocniki) do płasko rozpostartego, nieco lejkowatego (starsze owocniki) część główna owocnika – kolor: od ciemnobrązowego do niemal czarnego, nierzadko z rdzawym lub żółtawym odcieniem |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 2 – 8(max 10) cm owocnik – wysokość: 3(min 1,5) – 6,5 cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: niekiedy owłosiony [1], ostry brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: naga, delikatnie filcowata, lub łuskowata powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: Ø hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: rurki często zbiegające na trzon hymenofor – kolor: Ø hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: 1 – 3 mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: pory kanciaste ujście hymenoforu – kolor: pory białe lub kremowe ujście hymenoforu – wymiary: 0,3 – 0,5 mm |
miąższ części głównej owocnika: |
miąższ – kształt: elastyczny, cienki, łykowaty miąższ – kolor: biały miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zapach: kwaskowaty[1], lekko grzybowy miąższ – siła zapachu: słaby[1] miąższ – smak: łagodny miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny lub niemal centryczny trzon – kształt: Ø trzon – struktura wewnętrzna: Ø trzon – powierzchnia: naga, delikatnie filcowata trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: od jasnobrązowego do szarobrązowego, czerwonobrunatnego trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – średnica: 0,2 – 0,6 cm trzon – wysokość: 3(min 1,5) – 6 cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: zwykle bulwkowato zgrubiała, z drobnymi łuseczkami podstawa trzonu – powierzchnia: Ø podstawa trzonu – kolor: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ światła: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: Ø wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: Ø |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: drewno podłoże – właściwości: martwe drewno, obumarłe gałęzie i pnie drzew liściastych, najczęściej leżące gałęzie integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: Ø siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Olsza szara, Brzoza brodawkowata, Brzoza omszona, Grab, Buk, Dąb gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: biały zarodniki – kształt: cylindryczny, wygięty zarodniki – powierzchnia: gładka zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 5 – 7 × 1,5 – 2,5 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Twardziak zimowy w Nepalu uważany jest za grzyb jadalny. [1] |
Gatunek ten był używany jako modelowy obiekt w badaniach nad wzrostem grzybów w stanie nieważkości. [1] |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
W badaniach laboratoryjnych stwierdzono antynowotworowe działanie ekstraktu z grzybni Twardziaka zimowego – u myszy może on w 90% przypadków hamować wzrost mięsaka. [1] |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Twardziak orzęsiony nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: owocniki pojawiają się tylko od wiosny do lata, drobne pory, zygzakowaty trzon, kapelusz kosmaty lub owłosiony |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Twardziak włosistobrzegi nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: również duże pory, ale kapelusz jaśniejszy, na brzegu z wyraźnie widocznymi szczecinkami |
[1] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Twardziak_zimowy
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5