Twardzioszek czosnkowy
kategoria: grzyb | rodzina: Omphalotaceae |
nazwa polska: Twardzioszek czosnkowy inne nazwy polskie: Ø nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Mycetinis alliaceus synonimy łacińskie: Agaricus alliaceus (1773), Marasmius alliaceus (1838), Mycena alliacea (1871) |
określenie nazwy polskiej: Franciszek Błoński, 1889 r. pierwsza klasyfikacja: Nikolaus Joseph von Jacquin aktualna klasyfikacja: Ø |
kategoria wielkości: Ø | typ ogólny: Ø |
powszechność w kraju: sporadyczny ochrona prawna: Ø kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Europie |
sezon: Ø okres występowania: maj – listopad | czas życia: Ø długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
zastosowanie ogólne: TRUJĄCY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: Ø cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: Ø owocnik – kształt: kapelusz od dzwonkowatego (młode owocniki) do wypukłego, rozpostartego (starsze owocniki), brzeg gładki lub rowkowany owocnik – powierzchnia: matowa, sucha, czasami pomarszczona owocnik – kolor: od jasno-ochrowego do ciemno-brunatnego owocnik – średnica: 2 – 4 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: Ø hymenofor – kształt: blaszki wąskie, rzadkie hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: brudno-białawy lub szarawy, szaro-brązowy hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: cienki miąższ – kolor: białawy miąższ – zapach: czosnkowy miąższ – smak: łagodny trzon – występowanie: Ø trzon – typ: Ø trzon – kształt: cienki, długi, nasada korzeniasta, twardy, włóknisty, o chrząstkowatej konsystencji, tak elastyczny, że nie daje się złamać, wysmukły, pusty, głęboko tkwiący w podłożu trzon – powierzchnia: matowa, biało lub szaro oszroniona, filcowata, delikatnie bruzdowata, aksamitna trzon – kolor: jasnobrązowy, czarnobrunatny lub czarny i biało oszroniony, z jaśniejszym szczytem trzon – średnica: 1 – 3 mm trzon – wysokość: 7 – 10 cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: Ø podłoże: drewno (resztki drewna, często zagrzebanego w ziemi, na leżących gałęziach), gleba (ściółka)(rzadziej) terytorium: lasy liściaste, parki gatunek sąsiadujący: Buk gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: Ø wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: od szeroko elipsoidalnego do niemal kulistego, gładkie zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 7 – 11 × 6 – 8 μm wysyp zarodników – kolor: biały lub kremowy |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Twardzioszek czosnkowy dawniej dzięki czosnkowemu zapachowi był używany do przyprawiania niektórych potraw. |
Gatunek ten wydziela silny zapach czosnku wyczuwalny niekiedy nawet z kilku metrów odległości. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Twardzioszek czosnaczek |
cechy odróżniające: zapach czosnku, ale mniejszy i rośnie w lasach iglastych, jego trzon nie jest czarny, lecz purpurowo-brązowy |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0