Twardzioszek czosnkowy

kategoria: grzybrodzina: Omphalotaceae
nazwa polska: Twardzioszek czosnkowy
inne nazwy polskie: Ø
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Mycetinis alliaceus
synonimy łacińskie: Agaricus alliaceus (1773), Marasmius alliaceus (1838), Mycena alliacea (1871)
określenie nazwy polskiej: Franciszek Błoński, 1889 r.
pierwsza klasyfikacja: Nikolaus Joseph von Jacquin
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: Øtyp ogólny: Ø
powszechność w kraju: sporadyczny
ochrona prawna: 
Ø
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje w Europie
sezon: Ø
okres występowania: maj – listopad
czas życia: Ø
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
zastosowanie ogólne: TRUJĄCY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: Ø
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: Ø
owocnik – kształt: kapelusz od dzwonkowatego (młode owocniki) do wypukłego, rozpostartego (starsze owocniki), brzeg gładki lub rowkowany
owocnik – powierzchnia: matowa, sucha, czasami pomarszczona
owocnik – kolor: od jasno-ochrowego do ciemno-brunatnego
owocnik – średnica: 2 – 4 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: blaszki wąskie, rzadkie
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: brudno-białawy lub szarawy, szaro-brązowy
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: cienki
miąższ – kolor: białawy
miąższ – zapach: czosnkowy
miąższ – smak: łagodny
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: cienki, długi, nasada korzeniasta, twardy, włóknisty, o chrząstkowatej konsystencji, tak elastyczny, że nie daje się złamać, wysmukły, pusty, głęboko tkwiący w podłożu
trzon – powierzchnia: matowa, biało lub szaro oszroniona, filcowata, delikatnie bruzdowata, aksamitna
trzon – kolor: jasnobrązowy, czarnobrunatny lub czarny i biało oszroniony, z jaśniejszym szczytem
trzon – średnica: 1 – 3 mm
trzon – wysokość: 7 – 10 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: Ø
podłoże: drewno (resztki drewna, często zagrzebanego w ziemi, na leżących gałęziach), gleba (ściółka)(rzadziej)
terytorium: lasy liściaste, parki
gatunek sąsiadujący: Buk
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: Ø
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: od szeroko elipsoidalnego do niemal kulistego, gładkie
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 7 – 11 × 6 – 8 μm
wysyp zarodników – kolor: biały lub kremowy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Twardzioszek czosnkowy dawniej dzięki czosnkowemu zapachowi był używany do przyprawiania niektórych potraw.
Gatunek ten wydziela silny zapach czosnku wyczuwalny niekiedy nawet z kilku metrów odległości.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Twardzioszek czosnaczek
cechy odróżniające: zapach czosnku, ale mniejszy i rośnie w lasach iglastych, jego trzon nie jest czarny, lecz purpurowo-brązowy

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.