Twardzioszek igłowy

kategoria: grzyb
rodzina: twardzioszkowate
nazwa polska: Twardzioszek igłowy
inne nazwy polskie: Ø
nazwa łacińska: Marasmius wettsteinii
inne nazwy łacińskie: Chamaeceras tenerrimus 1898, Marasmius tenerrimus 1887
autor nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Pier Andrea Saccardo oraz Hans Sydow, 1899 r.
aktualna klasyfikacja: Ø
powszechność: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
handel: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: 
Ø
kategoria smaku: 
Ø
wyjątki zastosowania: 
Ø
okres występowania: lipiec – wrzesień
okres maksymalny: Ø – Ø
gatunek wieloletni: Ø
uprawa: Ø
opis
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: od półkolistego (młode owocniki) do rozpostartego (starsze owocniki), wyraźnie wklęsły na środku, promieniście żłobiony, brzeg falisty
owocnik – powierzchnia: matowa, sucha (w dni suche), połyskliwa, nieco śliska (w dni wilgotne), gładka
owocnik – kolor: biały, jasnożółty
owocnik – średnica: 2,5 – 8(10) mm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki prześwitujące, rzadkie, bez międzyblaszek
hymenofor – nasada: przyrośnięte w postaci kołnierzyka otaczającego trzon
hymenofor – kolor: biały
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: długi, cienki, nitkowaty, strzelisty, okrągły lub lekko spłaszczony, niekiedy lekko zgrubiały w górnej części, sztywny
trzon – powierzchnia: lśniąca, gładka lub pokryta małymi włoskami
trzon – kolor: czarnobrązowy, tylko pod kapeluszem u młodych owocników jaśniejszy, u starszych również ciemny
trzon – średnica: 0,4 – 0,8 mm
trzon – wysokość: 2 – 6 cm
miąższ – kształt: bardzo cienki
miąższ – kolor: Ø
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: brak
miąższ – smak: niewyraźny, smak orzecha laskowego
pierścień: brak
pochwa: brak
mleczko: brak
gutacja: Ø
higrofaniczność: Ø

podłoże: drewno (igły drzew iglastych, rzadziej gałązki lub drewno drzew iglastych)
sposób odżywiania: saprotrof
terytorium: lasy iglaste, miejsca wilgotne
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Świerk (najczęściej), Jodła, Sosna
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: w grupie

zarodniki – kształt: gładkie, o kształcie od cylindrycznego do elipsoidalnego
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 7,5 – 10 × 3,5 – 4,8 μm
wysyp zarodników – kolor: biały, białawy
ciekawostki
Twardzioszek igłowy występuje zaraz po dniach deszczowych, tworząc grupy złożone niekiedy z setek owocników.
etymologia
Ø
uwagi
Ø
właściwości lecznicze
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
wartości odżywcze
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
bibliografia
Ø
Ø
gatunek podobny
cechy odróżniające
Łysostopek kapuściany
Ø
Łysostopek szpilkowy
owocniki początkowo są brązowe, w miarę dojrzewania jaśnieją ale nie są białe
Twardziaczek bruzdkowany
Ø
Twardziaczek gałązkowy
Ø
Twardzioszek liściolubny
występuje na liściach i resztkach drewna liściastego
Twardzioszek nalistny
Ø
Twardzioszek obrożowy
występuje na liściach i gałązkach drzew liściastych

galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)

Ø

przypisy i bibliografia

Prawa autorskie.