Twardzioszek osikowy

kategoria: grzybrodzina: twardzioszkowate
nazwa polska: Twardzioszek osikowy
inne nazwy polskie: Ø
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Marasmius tremulae
synonimy łacińskie: Ø
określenie nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: grzyb mikroskopijnytyp ogólny: Ø
powszechność w kraju: Ø
ochrona prawna: 
Ø
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: Ø
sezon: grzyb jesienny
okres występowania: Ø
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: niewyraźny
zapach ogólny: niewyraźny
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od półokrągłego (młode owocniki) do nieco rozpostartego (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: aksamitna, naga
owocnik – kolor: biały
owocnik – średnica: 2 – 4 mm
owocnik – wysokość: Ø – 13 mm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki bardzo rzadkie
hymenofor – nasada: blaszki przyrośnięte do trzonu, nieco zbiegające po nim
hymenofor – kolor: biały, białawy
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: cienki
miąższ – kolor: biały
miąższ – zapach: niewyraźny
miąższ – smak: niewyraźny
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: od białego (górą) do brązowawego (dołem)
trzon – średnica: 0,1 – 0,3 mm
trzon – wysokość: Ø – 10 mm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: rośliny (martwe liście)
terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Topola osika, Topola kalifornijska
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: gładkie, wrzecionowate
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 11 – 14 × 2,8 – 4 μm
wysyp zarodników – kolor: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Twardzioszek osikowy jest niejadalny ze względu na niewielkie wymiary.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Ø
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.