Uszak bzowy
kategoria: grzyb | rodzina: uszakowate |
nazwa polska: Uszak bzowy inne nazwy polskie: Grzyb brzozowy, Judaszowe uszy, Ucho bzowe, Ucho judaszowe, Uszak judaszowy nazwy zwyczajowe: Chiński smardz, Grzyb mun, Judaszowe uszy, Uszak nazwa łacińska: Auricularia auricula-judae synonimy łacińskie: Auricularia auricula (1902), Auricularia auricularis (1943), Exidia auricula-judae (1823), Gyraria auricularis (1821), Hirneola auricula (1880), Hirneola auricula-judae (1860), Hirneola auricularis (1949), Merulius auricula, Peziza auricula-judae (1786), Tremella auricula (1753), Tremella auricula-judae (1789) |
określenie nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1968 r. pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1789 r. aktualna klasyfikacja: Lucien Quélet, 1886 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
powszechność w kraju: pospolity ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje na wszystkich kontynentach (poza Antarktydą) oraz na wielu wyspach |
sezon: grzyb całoroczny okres występowania: styczeń – grudzień | czas życia: Ø długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny dobrej jakości smak ogólny: łagodny zapach ogólny: brak wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: Ø owocnik – kształt: kapelusz od kielichowatego (młode owocniki) do miseczkowatego, tarczowatego, rozpostartego (starsze owocniki), niekiedy kształt ucha owocnik – powierzchnia: powyginana, żyłkowato żebrowata, górna powierzchnia – matowa, delikatnie zamszowa, niekiedy oszroniona, dolna powierzchnia – błyszcząca, gładka, prześwitująca w dni wilgotne owocnik – kolor: górna powierzchnia – brązowa, dolna powierzchnia – czerwonobrązowa owocnik – średnica: 2 – 10 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: od galaretowatego, sprężystego (w dni wilgotne) do korkowatego (w dni suche), cienki miąższ – kolor: Ø miąższ – zapach: brak miąższ – smak: łagodny trzon – występowanie: Ø trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: pasożyt, saprotrof podłoże: drewno (osłabione lub martwe drewno drzew i krzewów najczęściej liściastych, pnie, pniaki) terytorium: lasy, zarośla, parki, ogrody, przy drogach, nie występuje w wyższych partiach gór gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Bez czarny(najczęściej), Klon, Olcha, Orzech włoski, Topola gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: kępa |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: cylindryczne, wygięte zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 16 – 23 × 6 – 7 μm wysyp zarodników – kolor: biały |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: tak tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: tak witaminy: z grupy B minerały: cynk, miedź, potas, magnez, wapń, żelazo, selen kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Rzadko zbierany w Europie, wysoko ceniony jest w kuchni chińskiej i japońskiej. To składnik wielu potraw. Spożywany ze względu na swoją chrząstkowatą konsystencję. |
etymologia |
---|
Auricula-judae to nazwa, która wzięła się od ucha Judasza. Judasz podobno powiesił się na drzewie dzikiego bzu. |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Uszak bzowy pozytywnie wpływa na organizm aktywując układ odpornościowy, działa również przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Nie tracą swoich właściwości zdrowotnych po wysuszeniu. |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
To gatunek dopuszczony do obrotu. |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
– marynowanie – duszenie – gotowanie – smażenie – suszenie – jako dodatek do zup, sosów, dań z ryżem i makaronem |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Uszak skórnikowaty |
cechy odróżniające: posiada włoskowato-strefowaną górną powierzchnię |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0