Uszak bzowy

kategoria: grzybrodzina: uszakowate
nazwa polska: Uszak bzowy
inne nazwy polskie: Grzyb brzozowy, Judaszowe uszy, Ucho bzowe, Ucho judaszowe, Uszak judaszowy
nazwy zwyczajowe: Chiński smardz, Grzyb mun, Judaszowe uszy, Uszak
nazwa łacińska: Auricularia auricula-judae
synonimy łacińskie: Auricularia auricula (1902), Auricularia auricularis (1943), Exidia auricula-judae (1823), Gyraria auricularis (1821), Hirneola auricula (1880), Hirneola auricula-judae (1860), Hirneola auricularis (1949), Merulius auricula, Peziza auricula-judae (1786), Tremella auricula (1753), Tremella auricula-judae (1789)
określenie nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1968 r.
pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1789 r.
aktualna klasyfikacja: Lucien Quélet, 1886 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje na wszystkich kontynentach (poza Antarktydą) oraz na wielu wyspach
sezon: grzyb całoroczny
okres występowania: styczeń – grudzień
czas życia: Ø
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 jadalny dobrej jakości
smak ogólny: łagodny
zapach ogólny: brak
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: Ø
owocnik – kształt: kapelusz od kielichowatego (młode owocniki) do miseczkowatego, tarczowatego, rozpostartego (starsze owocniki), niekiedy kształt ucha
owocnik – powierzchnia: powyginana, żyłkowato żebrowata, górna powierzchnia – matowa, delikatnie zamszowa, niekiedy oszroniona, dolna powierzchnia – błyszcząca, gładka, prześwitująca w dni wilgotne
owocnik – kolor: górna powierzchnia – brązowa, dolna powierzchnia – czerwonobrązowa
owocnik – średnica: 2 – 10 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: od galaretowatego, sprężystego (w dni wilgotne) do korkowatego (w dni suche), cienki
miąższ – kolor: Ø
miąższ – zapach: brak
miąższ – smak: łagodny
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: pasożyt, saprotrof
podłoże: drewno (osłabione lub martwe drewno drzew i krzewów najczęściej liściastych, pnie, pniaki)
terytorium: lasy, zarośla, parki, ogrody, przy drogach, nie występuje w wyższych partiach gór
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Bez czarny(najczęściej), Klon, Olcha, Orzech włoski, Topola
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: kępa
zarodniki:
zarodniki – kształt: cylindryczne, wygięte
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 16 – 23 × 6 – 7 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: tak
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: tak
witaminy: z grupy B
minerały: cynk, miedź, potas, magnez, wapń, żelazo, selen
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Rzadko zbierany w Europie, wysoko ceniony jest w kuchni chińskiej i japońskiej. To składnik wielu potraw. Spożywany ze względu na swoją chrząstkowatą konsystencję.
etymologia
Auricula-judae to nazwa, która wzięła się od ucha Judasza. Judasz podobno powiesił się na drzewie dzikiego bzu.
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Uszak bzowy pozytywnie wpływa na organizm aktywując układ odpornościowy, działa również przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Nie tracą swoich właściwości zdrowotnych po wysuszeniu.
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
To gatunek dopuszczony do obrotu.
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
– marynowanie
– duszenie
– gotowanie
– smażenie
– suszenie
– jako dodatek do zup, sosów, dań z ryżem i makaronem
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Uszak skórnikowaty
cechy odróżniające: posiada włoskowato-strefowaną górną powierzchnię

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.