Włośnianka brunatna
kategoria: grzyb | rodzina: podziemniczkowate |
nazwa polska: Włośnianka brunatna inne nazwy polskie: Ø nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Hebeloma mesophaeum synonimy łacińskie: Ø |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r. pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1828 r. aktualna klasyfikacja: Lucien Quélet, 1872 r |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny |
powszechność w kraju: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej, w Europie, Azji i na Nowej Zelandii |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: maj – październik | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do wypukłego, dzwonkowatego lub stożkowatego, płaskiego z garbem (starsze owocniki), brzeg ostry i podwinięty owocnik – powierzchnia: od gładkiej, suchej i matowej (w dni suche) do śliskiej, lepkiej i błyszczącej (w dni wilgotnej) owocnik – kolor: centrum kapelusza ciemno-winny, kasztanowobrązowy, miedziano-brązowy, brzegi jaśniejsze, od kremowego do białawego, szarawego, beżowego owocnik – średnica: 1,5 – 4,5(max 7) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki wąskie hymenofor – nasada: blaszki wąsko przyrośnięte lub wykrojone ząbkiem hymenofor – kolor: od białawego lub kremowego (młode owocniki) do szaro-beżowego, ochrowo-brązowego hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: dość gruby miąższ – kolor: jasno-szarobrązowy miąższ – zapach: słaby zapach rzodkwi miąższ – smak: gorzki trzon – występowanie: Ø trzon – typ: centryczny trzon – kształt: cylindryczny, sprężysty, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki) trzon – powierzchnia: pokryta podłużnymi, białymi włókienkami trzon – kolor: od bladego drewna, białawego (młode owocniki) do brudno-beżowego, brązowego (starsze owocniki) trzon – średnica: 2 – 5(max 10) mm trzon – wysokość: 2,5 – 7(max 9) cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: włóknista osłona hymenoforu (tylko młode owocniki) osłona – pozostałość: zasnówka (tylko młode owocniki), resztki osłony na brzegu kapelusza jako żółtawobiałe włókienka, słabo widoczna strefa pierścieniowa pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: symbiont podłoże: gleba (piaszczysta, kwaśna) terytorium: lasy iglaste(najczęściej), lasy liściaste, lasy mieszane, parki, ogrody gatunek sąsiadujący: Brzoza, Modrzew, Świerk, Sosna, Wierzba(rzadko) gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: niekiedy tworzy czarcie kręgi |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: elipsoidalne, o powierzchni pokrytej bardzo drobnymi brodawkami zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 8,5 – 11 × 5 – 7 μm wysyp zarodników – kolor: brązowy, różowawo-brązowy |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
W Meksyku gatunek ten jest uznany za jadalny. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Ø |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0