Włośniczka tarczowata

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek nadrzewny
klasa: kustrzebniaki
rząd: kustrzebkowce
rodzina: Pyronemataceae
nazwa polska: Włośniczka tarczowata
inne nazwy polskie: Ø
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Scutellinia scutellata
synonimy łacińskie: Allophylaria terrigena (1889), Ciliaria scutellata (1885), Humariella scutellata (1893), Lachnea scutellata (1880), Patella scutellata (1902), Peziza aurantiaca (1812), Peziza scutellata (1753)

nazwa angielska: Eyelash Cup, Common Eyelash, Molly Eye-winker, Eyelash Pixie Cup
określenie nazwy polskiej: Maria Alicja Chmiel, 2006 r.
pierwsza klasyfikacja: Karol Linneusz, 1753 r.
aktualna klasyfikacja: Jean Baptiste Émil Lambotte, 1887 r.
powszechność w kraju: częsty
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy i Afryki, także na wielu wyspach
sezon: grzyb wiosenny, letni, jesienny
okres występowania: kwiecień – listopad
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: bardzo trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: miseczkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: od okrągłych, miseczkowatego (młode owocniki) do nieregularnych (starsze owocniki), kształt dysku
część główna owocnika – kolor: górna powierzchnia – od czerwonopomarańczowego (młode owocniki) do czerwonobrązowego (starsze owocniki), dolna powierzchnia – brązowawa
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 0,2 – 2 cm
owocnik – wysokość: 0,2 – 0,4 cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: zawinięty do góry, pokryty szczecinkami o długości 1 – 2 mm
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: na górnej powierzchni znajduje się hymenium, gładka, błyszcząca, dolna powierzchnia pokryta brązowymi szczecinkami (sterczące, zaostrzone) o długości około 1 mm
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ części głównej owocnika:
miąższ – kształt: wodnisty, bardzo miękki, cienki, kruchy, woskowaty
miąższ – kolor: biały
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: fiołkowy (zapach odczuwalny po uszkodzeniu)[1]
miąższ – siła zapachu: Ø
miąższ – smak: łagodny
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: nie
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – struktura wewnętrzna: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
podstawa trzonu – powierzchnia: Ø
podstawa trzonu – kolor: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ światła: Ø
występowanie:
występowanie – typ: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: często owocniki zachodzą na siebie
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże:
podłoże – rodzaj: drewno, gleba, rośliny
podłoże – właściwości: próchniejące, wilgotne drewno drzew iglastych i liściastych, często zagrzebane w ziemi, szczątki roślin, mokre liście, popioły, huby
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy wszystkich rodzajów, zarośla, miejsca wilgotne, ciemne, na skraju rzek, strumieni, stawów
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Olcha, Topola
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: bezbarwny, biały[2]
zarodniki – kształt: eliptyczne, wewnątrz kilka kropli oleju
zarodniki – powierzchnia: od gładkiej (młode owocniki) do rzeźbionej (starsze owocniki), brodawki
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 17(min 12) – 23 × 10,5 – 14 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Badania z 1956 r. wykazały, że Włośniczka tarczowata swoją czerwonawą barwę zawdzięcza karotenom (głównie jest to β-karoten), ponadto zawiera niewielką ilość ksantofilu.[1]
W Polsce występuje przynamniej kilka gatunków włośniczek. Wszystkie są morfologicznie bardzo podobne, jedyną różniącą je cechą, którą można dostrzec bez użycia mikroskopu jest długość rzęsek, nie wystarcza to jednak do rozróżnienia gatunków. Pewne ich rozróżnienie możliwe jest tylko badaniami mikroskopowymi, przy których ważne są: kształt, rozmiary i urzeźbienie powierzchni zarodników oraz budowa podstawy szczecinek i ich długość. [1]
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Scutellinia scutellata, gdzie scutellata oznacza “jak mała tarcza”.[2]
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Czarnorzęska szczecinkowata
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: występuje na ziemi, przy drogach
gatunek podobny:
nazwa polska: Włośniczka szorstkozarodnikowa
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: zarodniki kuliste, średnica 18 – 12 μm, występuje na ziemi, mchu
[1] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82o%C5%9Bniczka_tarczowata
[2] źródło: https://www.first-nature.com/fungi/scutellinia-scutellata.php

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5

Prawa autorskie.