Wodnicha kozia
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek naziemny | klasa: pieczarniaki rząd: pieczarkowce rodzina: wodnichowate |
nazwa polska: Wodnicha kozia inne nazwy polskie: Ø nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Hygrophorus capreolarius synonimy łacińskie: Ø nazwa angielska: Ø |
określenie nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Ø aktualna klasyfikacja: Ø |
powszechność w kraju: rzadki trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: częściowa ochrona gatunkowa kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: Ø |
sezon: grzyb jesienny okres występowania: sierpień – listopad |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do rozpostartego (starsze owocniki) część główna owocnika – kolor: Ø |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 3 – 8(max 10) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: gruby, od podwiniętego (młode owocniki) do prostego (starsze owocniki) brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: od nieco lepkiej (młode owocniki) do suchej (starsze owocniki), drobno łuskowata, plamiasta i brodawkowata w centrum kapelusza (głównie starsze owocniki), drobnoziarnista powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: rzadkie, grube, przy trzonie często połączone zmarszczkami między blaszkowymi hymenofor – nasada: blaszki zbiegające po trzonie lub szeroko przyrośnięte hymenofor – kolor: od bladoróżowego (młode owocniki) do winnoczerwonego (starsze owocniki) hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ części głównej owocnika: |
miąższ – kształt: dość gruby, jędrny, twardy, włóknisty miąższ – kolor: od różowawego (młode owocniki) do winnoczerwonawego (starsze owocniki) miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie miąższ – zapach: od grzybowego do nieco mdłego miąższ – siła zapachu: słaby miąższ – smak: łagodny miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: walcowaty, najczęściej zwężający się ku dołowi trzon – struktura wewnętrzna: Ø trzon – powierzchnia: sucha, włóknista trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: kolor kapelusz trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – średnica: 0,7 – 1,5 cm trzon – wysokość: 3 – 8 cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø podstawa trzonu – powierzchnia: Ø podstawa trzonu – kolor: często biało oprószona |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: nie pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: nie mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ światła: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: w grupie lub pojedynczo wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: symbiont |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: gleba podłoże – właściwości: gleby wapienne integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy iglaste, lasy mieszane siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: częściej tereny górskie |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę: Jodła, Świerk pospolity gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø okres występowania: sierpień – listopad pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: biały zarodniki – kształt: elipsoidalny zarodniki – powierzchnia: gładka zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 6,5 – 8(max 10) × 3,5 – 5 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Wodnicha gołąbkowa nazwa łacińska: Hygrophorus russula zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Wodnicha zaróżowiona nazwa łacińska: Hygrophorus erubescens zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Zasłonak glinkowaty nazwa łacińska: Cortinarius bolaris zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5