Wrośniak różnobarwny

kategoria: grzybrodzina: żagwiowate
nazwa polska: Wrośniak różnobarwny
inne nazwy polskie: Huba różnokolorowa, Hubczak różnobarwny, Hubka różnobarwna, Skórzak różnobarwny, Żagiew różnobarwna
nazwy zwyczajowe: Huba motyl, Ogon indyka
nazwa łacińska: Trametes versicolor
synonimy łacińskie: Agarico-suber versicolor, Agaricus versicolor, Bjerkandera versicolor, Boletus versicolor, Coriolus versicolor, Hansenia versicolor, Microporus fuscatus, Microporus nigricans, Microporus versicolor, Ochroporus nigricans, Polyporus fuscatus, Polyporus nigricans, Polyporus versicolor, Polystictus fuscatus, Polystictus nigricans, Polystictus versicolor, Poria versicolor, Sistoversicolor trema
autor nazwy polskiej: Stanisław Domański, 1967 r.
pierwsza klasyfikacja: Karol Linneusz, 1753 r.
aktualna klasyfikacja: Curtis Gates Lloyd, 1921 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
sezon: grzyb całoroczny
okres występowania: styczeń – grudzień
czas życia: owocniki wieloletnie
długość życia: Ø
powszechność w kraju: powszechny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg ogólny: gatunek kosmopolityczny, wszędobylski, występuje na wszystkich kontynentach poza Antarktydą, na wielu wyspach
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
opis
owocnik – typ: hubiasty polyporoidalny
owocnik – kształt: konsolowaty lub talerzowaty, rozetowaty, muszelkowaty, wachlarzowaty, nerkowaty, przyrasta do drzewa bokiem lub środkowo, brzeg ostry, cienki [1], falisty, u nasady lekko wklęsły
owocnik – powierzchnia: od filcowatej (młode owocniki) do nagiej, błyszczącej (starsze owocniki), nierówna, promieniście pofałdowana, bruzdkowana, krótko owłosiona lub szorstka [1]
owocnik – kolor: różne odcienie brązowego, wyraźne koncentryczne strefy o różnych odcieniach (od brązowego, do ciemnoniebieskiego, czarnego) [1], brzeg najczęściej jaśniejszy, kremowy, biały
owocnik – średnica: 3(min 2) – 8(max 11) cm
owocnik – wysokość: 2 – 5 mm
hymenofor – typ: rurkowy
hymenofor – kształt: brzegi rurek ząbkowane lub piłkowane, rurki tworzą jedną tylko warstwę, pory od okrągłych (młode owocniki) do kanciastych, nieregularnych (starsze owocniki), średnica porów 0,15 – 0,4 mm [1]
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: od kremowego (młode owocniki) do jasnobrązowego (starsze owocniki) [1]
hymenofor – wysokość: 0,5 – 2 mm
miąższ – kształt: elastyczny, bardzo cienki, skórzasty
miąższ – kolor: biały
miąższ – zapach: bardzo słaby, przyjemny, aromatyczny, grzybowy
miąższ – smak: niewyraźny
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
pierścień: brak
pochwa: brak
osłona: Ø
mleczko: brak
gutacja: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
reakcje makrochemiczne: Ø
zmienność: jest to gatunek bardzo zmienny jeśli chodzi o ubarwienie, mniej jeśli chodzi o kształt
higrofaniczność: Ø
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
podłoże: drewno (martwe drzewa, martwe pniaki, gałęzie drzew liściastych, rzadziej iglastych, drewno konstrukcyjne[5])
sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt (bardzo rzadko)[4,5]
terytorium: wszystkie rodzaje lasów, zarośla, ogrody, parki, częściej tereny nizinne niż górskie, sady, cmentarze
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Jodła pospolita, Klon zwyczajny, Kasztanowiec pospolity, Olsza czarna, Olsza szara, Brzoza brodawkowata, Grab, Leszczyna, Irga, Buk, Jesion wyniosły, Glediczja trójcierniowa, Jabłoń domowa, Czeremcha zwyczajna, Świerk pospolity, Topola osika, Dąb bezszypułkowy, Dąb szypułkowy, Dąb czerwony, Dąb szypułkowy, Sumak octowiec, Wierzba, Jarząb pospolity, Lilak, Kalina koralowa [1]
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: owocniki zachodzą na siebie dachówkowato, szeregowo lub rozetowato
zarodniki – kształt: gładkie
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 5,5 – 6 × 1,5 – 2 μm
wysyp zarodników – kolor: słomkowożółty
składniki
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: proste – ksyloza, mannoza, ramnoza, ksyloza, glukoza, arabinoza, galaktoza
błonnik: Ø
witaminy: B
minerały: chrom, mangan, miedź, nikiel
kwasy: tłuszczowe (nasycone, nienasycone), glukuronowe, fenolowe
przeciwutleniacze: Ø
toksyny: Ø
pozostałe: polisacharydy PS-P i PS-K, ergosterole, tetaraol, glikoproteiny, cerevisterol, sistostreol, triterpenoidy
ciekawostki
Wrośniak różnobarwny na opracowanej dla FAO liście grzybów jest wymieniony jako jadalny w Chinach, Hongkongu, Laosie i Meksyku. [1] Jest tam wykorzystywany w kuchni choćby jako przyprawa.
Naukowcy testują możliwość wykorzystania Wrośniaka różnobarwnego do ochrony drzew przed Opieńkami zakażając pniaki drzew liściastych grzybnią Wrośniaka, która szybko w nich rozwijając się uniemożliwia wykorzystanie ich przez Opieńki. [1]
Gatunek ten jest często wykorzystywany do tworzenia ozdobnych kompozycji.
Na starszych owocnikach Wrośniaka różnobarwnego często rozwijają się glony, przez co owocniki zmieniają kolor na mniej lub bardziej zielonkawy. [1]
Grzyb ten pojawia się często już wkrótce po ścięciu drzewa lub jego obumarciu.
W niektórych krajach uzyskiwany z nich zielony i niebieski barwnik używano do barwienia tkanin i wełny. [5]
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Trametes versicolor, gdzie Trametes oznacza “ktoś kto jest cienki” a versicolor oznacza “różnobarwny”.
uwagi
Ø
robaczywienie
Gatunek ten jest często wykorzystywany do tworzenia ozdobnych kompozycji ale należy uważać na larwy owadów w miąższu, które nie giną podczas suszenia wrośniaka i po jakimś czasie powodują zniszczenia owocnika. Aby temu zapobiec trzeba przetrzymywać grzyby w zamrażarce. Aby zapobiec blaknięciu kolorów, owocniki można spryskać lakierem do włosów lub pomalować lakierem bezbarwnym. [1]
właściwości prozdrowotne
Krestin – preparat opracowany w 1973 roku – zawiera coriolan – substancję otrzymaną z Wrośniaka różnobarwnego – substancję o działaniu imunostymulujacym i przeciwnowotworowym. Preparat używany jest w leczeniu raka żołądka i ostrej białaczki. [1]
Z owocnika Wrośniaka różnobarwnego naukowcy izolują polisacharyd związany z resztą białkową, określany nazwą polisacharyd K i wykorzystywany w niektórych krajach jako obiecujący adiuwant przeciwnowotworowy. [1]
Według Chińskich specjalistów Wrośniak różnobarwny uspokaja, przeciwdziała bezsenności i kołataniu serca.
Wrośniak różnobarwny oprócz tego, że hamuje wzrost komórek nowotworowych, to dodatkowo łagodzi negatywne skutki chemio i radioterapii, takie jak zmęczenie, utrata apetytu, nudności i ból.
Jest najczęściej stosowanym grzybem w rozmaitych problemach onkologicznych. Podawany w leczeniu raku płuc, przełyku, raku piersi, szyjki macicy, krwi (białaczce), chłoniaka (rak tkanki limfatycznej), jelita, czerniak (rak skóry), mózgu. Zawsze, gdy są przerzuty. [2]
Stosuje się w ostrych zakażeniach układu oddechowego, chorobach autoimmunologicznych: gruczoły tarczycy, reumatoidalne zapalenie stawów, astma oskrzelowa. [2]
Gatunek ten wykazuje działanie przeciwzapalne zarówno w zapaleniu ostrym, jak i przewlekłym. Dlatego jest stosowany razem z Lakownicą i Uszakiem w leczeniu chorób zapalnych układu ruchowego. [2]
Gatunek ten wykazuje także działanie hepatoochronne, chroni i regeneruje komórki wątroby. [2]
W 2012 roku japońscy eksperci wyodrębnili z niego ternatynę (cykliczny heptapeptyd), która może mieć zastosowanie w terapii cukrzycy typu 2 i otyłości. [3]
Za sprawą silnych właściwości immunostymulujących, fitoterapeuci rekomendują stosowanie wrośniaka także w prewencji i w łagodzeniu wczesnych etapów boreliozy. [3]
transport
To gatunek bardzo łatwy w transporcie.
uprawa
W sprzedaży dostępne są grzybnie na kołkach. Dane producentów: czas trwania zbiorów to 3 – 8 lat, miejsce uprawy to zacienione miejsce w ogrodzie, pierwsze zbiory po 6 – 12 miesiącach, temperatura hodowli to +10ºC do +21ºC.
przygotowanie w celach leczniczych
Suszone grzyby:
Po zebraniu owocników trzeba je rozdrobnić, a następnie ususzyć w piekarniku (w temp. 50°C) bądź w suszarce do grzybów. Najlepiej, aby były przechowywane w hermetycznie zamkniętym naczyniu (np. słoiku), w suchym miejscu i bez dostępu światła.
Suszone, zmielone grzyby:
Mielimy suszone owocniki na drobny proszek.
spożycie w celach leczniczych
Suszone grzyby:
Odwar z wrośniaka: 10 gram suszonego grzyba zalewamy 500 ml wody, gotujemy na wolnym ogniu 45(max 80) minut, odcedzamy, pijemy dwa razy dziennie.
Suszone, zmielone grzyby:
30 min. przed posiłkiem lub 60 min. po, 1 lub 2 płaskie miarki (ok. 6-12 g) dodać do soku owocowego lub zielonej herbaty. Nie zalewać wrzątkiem. Zaleca się łączyć z produktami bogatymi w witaminę C, która wspomaga wchłanianie składników ekstraktu.
Uwagi:
Nie ma rekomendowanego dziennego spożycia dla wrośniaka różnobarwnego.
handel
Wrośniak różnobarwny jest w sprzedaży jako zdrowotny suplement – suszony, mielony lub w postaci płynu.
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Wrośniak różnobarwny powoduje białą zgniliznę drewna.
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
“zapiski wspomnieniowe mieszkańców Żabnicy; w okresie głodu z czasów końca I wojny światowej, gotowano z nich zupę, ale nie dawała żadnej siły do pracy i gospodynie nie podawały jej mężczyznom pracującym w pobliskiej hucie

“Karta Groni” [5]
gatunek podobny: Skórnik szorstki
cechy odróżniające: gładki hymenofor
gatunek podobny: Wrośniak anyżkowy
cechy odróżniające: anyżkowy zapach, jasna barwa
gatunek podobny: Skórnik szorstki
cechy odróżniające: większy, jaśniejszy
gatunek podobny: Wrośniak omszony
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Wrośniak strefowany
cechy odróżniające: owocnik grubszy, mniej różnobarwny, matowy, posiada garb u nasady
gatunek podobny: Wrośniak szorstki
cechy odróżniające: jasna barwa

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wro%C5%9Bniak_r%C3%B3%C5%BCnobarwny
2 źródło: https://www.mycomedica.pl/coriolus.html
3 źródło: https://bonavita.pl/wrosniak-roznobarwny-jakie-ma-zalety
4 źródło: https://www.medianauka.pl/wrosniak-roznobarwny
5 źródło: http://atlasflory.type.pl/trametes_versicolor.html

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0

Prawa autorskie.