Ząbkowiec strzępiasty
kategoria: grzyb | rodzina: ząbkowcowate |
nazwa polska: Ząbkowiec strzępiasty inne nazwy polskie: Porokolczak strzępiasty nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Steccherinum fimbriatum synonimy łacińskie: Cystidiodendron roseum 1959, Etheirodon fimbriatum 1902, Gloiodon fimbriatum 1931, Hydnum fimbriatum 1808, Irpex fimbriatus 2002, Mycoleptodon fimbriatum 1900, Odontia fimbriata 1796, Odontia rosea 1933, Sistotrema fimbriatum 1801, Xylodon fimbriatum 1826 |
autor nazwy polskiej: Franciszek Błoński, 1889 r. pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1796 r. aktualna klasyfikacja: John Eriksson, 1960 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
sezon: grzyb wiosenny, grzyb letni, grzyb jesienny okres występowania: marzec – grudzień | czas życia: Ø długość życia: Ø |
powszechność w kraju: sporadyczny ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: R – rzadkie, potencjalnie zagrożone zasięg ogólny: występuje na wszystkich kontynentach oprócz Antarktydy i Afryki |
trudność identyfikacji: łatwe |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: Ø owocnik – kształt: rozpostarty, do podłoża dość słabo przyrośnięty, zlewające się z sobą sąsiednie owocniki tworzą dość duży resupinat [1], grubość do 1 mm, kolce o długości 0,5 – 3 mm, owocniki w kształcie łatek, dość słabo przyrośnięte do podłoża owocnik – powierzchnia: hymenialna kolczasta, słabo kłaczkowata lub podzielona, czasami błyszczącą, niekiedy żyłkowana [1], nierówna, brodawkowata owocnik – kolor: żółtawoszary w różowym odcieniu, niekiedy z purpurowym lub fioletowym odcieniem, albo purpurowobrunatny, brzegi białawe (młode owocniki) [1] owocnik – średnica: Ø – Ø cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: skórzasty miąższ – kolor: Ø miąższ – zapach: Ø miąższ – smak: Ø trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm pierścień: Ø pochwa: Ø osłona: Ø |
mleczko: Ø gutacja: Ø |
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø reakcje makrochemiczne: Ø |
zmienność: Ø higrofaniczność: Ø |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
podłoże: drewno (martwe drewno głównie drzew liściastych, opadłe gałęzie, kłody) sposób odżywiania: saprotrof terytorium: lasy liściaste(najczęściej), lasy mieszane, lasy iglaste(rzadko), częściej tereny górskie gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Ø gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: Ø wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki – kształt: szeroko elipsoidalne, do odwrotnie jajowatych, gładkie, cienkościenne zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 3 – 4 × 2 – 2,5 μm wysyp zarodników – kolor: bezbarwny |
opis |
---|
woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø |
toksyny: Ø |
pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Zanotowano występowanie tego gatunku na martwym owocniku Lakownicy spłaszczonej (Ganoderma applanatum). [1] |
Ząbkowiec strzępiasty rośnie najczęściej na spodniej, dolnej stronie (blisko podłoża) leżących na wilgotnej ziemi fragmentów drewna. |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ząbkowiec strzępiasty znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Gatunek ten powoduje białą zgniliznę drewna. |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Ø |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Z%C4%85bkowiec_strz%C4%99piasty
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0