Zasłonak białofioletowy
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek naziemny | klasa: pieczarniaki rząd: gołąbkowce rodzina: zasłonakowate |
charakterystyka: niejadalny, pospolity, niepodlegający ochronie |
nazwa polska: Zasłonak białofioletowy inne nazwy polskie: Guzotrzonowiec bladofiołkowy, Zasłonak jasnofioletowy, Zasłonak liliowy nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Cortinarius alboviolaceus synonimy łacińskie: Agaricus alboviolaceus (1801), Cortinarius alboviolaceus var. alboviolaceus (1838), Inoloma alboviolaceum (1877) nazwa angielska: Pearly Webcap |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1999 r. pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1801 r. aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1838 r. |
powszechność w kraju: pospolity trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej i Europie, ponadto notowany w Kostaryce w Ameryce Środkowej, Japonii, Korei Północnej oraz Australii |
sezon: grzyb jesienny okres występowania: sierpień – listopad |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: kapelusz od łukowatego (młode owocniki) do rozpostartego z szerokim garbkiem na środku (starsze owocniki) część główna owocnika – kolor: od jasnofioletowego (młode owocniki) do spłowiałego, rdzawego |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 3 – 8(max 9) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: podwinięty (młode owocniki) brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: gładka, jedwabiście błyszcząca, włóknista, sucha powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: tak, w dni bardzo suche kapelusz promieniście, głęboko popękany |
hymenofor: |
hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: blaszki z karbowanym ostrzem hymenofor – nasada: blaszki wykrojone hymenofor – kolor: od bladopurpurowego (młode owocniki) do cynamonowego lub rdzawo-brązowego (starsze owocniki) hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: nieco jaśniejszy kolor od blaszek ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ: |
miąższ – kształt: Ø miąższ – kolor: od fioletowawego (młode owocniki) do białawego (starsze owocniki) miąższ – zapach: zapach surowych ziemniaków, nieco rzodkiewkowy miąższ – siła zapachu: słaby miąższ – smak: niesmaczny, nieco rzodkiewkowy miąższ – siła smaku: niewyraźny, łagodny miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: tak trzon – typ: Ø trzon – kształt: maczugowaty, często wygięty trzon – struktura: Ø trzon – powierzchnia: włóknista trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: od jasnofioletowego (młode owocniki) do spłowiałego (starsze owocniki) trzon – średnica: 1 – 2(max 3) cm trzon – wysokość: 5 – 12 cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: zgrubiała bulwa |
osłona: |
osłona – występowanie: tak osłona – typ: częściowa osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: zasnówka (resztki zasnówki na brzegu kapelusza), strefa pierścieniowa |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: tak osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: biały |
pierścień: |
pierścień – występowanie: tak, strefa pierścieniowa pierścień – kształt: strefa pierścieniowa pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: od białawego (młode owocniki) do cynamonowobrązowego (starsze owocniki) pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
zmiana koloru hymenoforu: Ø zmiana koloru miąższu: nie zmiana koloru trzonu: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: symbiont |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: gleba (kwaśna) podłoże – właściwości: Ø integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy iglaste, lasy liściaste siedlisko – właściwości: często wśród mchów forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Brzoza brodawkowata, Buk zwyczajny, Dąb gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: brak cheilocystyd oraz pleurocystyd |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: rdzawo-brązowy, cynamonowobrązowy zarodniki – kształt: elipsoidalne zarodniki – powierzchnia: niemal gładka, drobno brodawkowana zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 7,5 – 9,5 × 5 – 6 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Ø nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.1