Zasłonak białofioletowy

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek naziemny
klasa: pieczarniaki
rząd: gołąbkowce
rodzina: zasłonakowate
charakterystyka: niejadalny, pospolity, niepodlegający ochronie
nazwa polska: Zasłonak białofioletowy
inne nazwy polskie: Guzotrzonowiec bladofiołkowy, Zasłonak jasnofioletowy, Zasłonak liliowy
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Cortinarius alboviolaceus
synonimy łacińskie: Agaricus alboviolaceus (1801), Cortinarius alboviolaceus var. alboviolaceus (1838), Inoloma alboviolaceum (1877)

nazwa angielska: Pearly Webcap
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1999 r.
pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1801 r.
aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1838 r.
powszechność w kraju: pospolity
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej i Europie, ponadto notowany w Kostaryce w Ameryce Środkowej, Japonii, Korei Północnej oraz Australii
sezon: grzyb jesienny
okres występowania: sierpień – listopad
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: kapelusz od łukowatego (młode owocniki) do rozpostartego z szerokim garbkiem na środku (starsze owocniki)
część główna owocnika – kolor: od jasnofioletowego (młode owocniki) do spłowiałego, rdzawego
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 3 – 8(max 9) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: podwinięty (młode owocniki)
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: gładka, jedwabiście błyszcząca, włóknista, sucha
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: tak, w dni bardzo suche kapelusz promieniście, głęboko popękany
hymenofor:
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: blaszki z karbowanym ostrzem
hymenofor – nasada: blaszki wykrojone
hymenofor – kolor: od bladopurpurowego (młode owocniki) do cynamonowego lub rdzawo-brązowego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: nieco jaśniejszy kolor od blaszek
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: Ø
miąższ – kolor: od fioletowawego (młode owocniki) do białawego (starsze owocniki)
miąższ – zapach: zapach surowych ziemniaków, nieco rzodkiewkowy
miąższ – siła zapachu: słaby
miąższ – smak: niesmaczny, nieco rzodkiewkowy
miąższ – siła smaku: niewyraźny, łagodny
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: maczugowaty, często wygięty
trzon – struktura: Ø
trzon – powierzchnia: włóknista
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: od jasnofioletowego (młode owocniki) do spłowiałego (starsze owocniki)
trzon – średnica: 1 – 2(max 3) cm
trzon – wysokość: 5 – 12 cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: zgrubiała bulwa
osłona:
osłona – występowanie: tak
osłona – typ: częściowa
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: zasnówka (resztki zasnówki na brzegu kapelusza), strefa pierścieniowa
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: tak
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: biały
pierścień:
pierścień – występowanie: tak, strefa pierścieniowa
pierścień – kształt: strefa pierścieniowa
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: od białawego (młode owocniki) do cynamonowobrązowego (starsze owocniki)
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: Ø
zmiana koloru miąższu: nie
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże:
podłoże – rodzaj: gleba (kwaśna)
podłoże – właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy iglaste, lasy liściaste
siedlisko – właściwości: często wśród mchów
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Brzoza brodawkowata, Buk zwyczajny, Dąb
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: brak cheilocystyd oraz pleurocystyd
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: rdzawo-brązowy, cynamonowobrązowy
zarodniki – kształt: elipsoidalne
zarodniki – powierzchnia: niemal gładka, drobno brodawkowana
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 7,5 – 9,5 × 5 – 6 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Ø
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: Ø
Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.1

Prawa autorskie.