Zasłonak brązowordzawy

kategoria: grzybrodzina: zasłonakowate
nazwa polska: Zasłonak brązowordzawy
inne nazwy polskie: Zasłonak nibyfioletowy
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Cortinarius evernius
synonimy łacińskie: Agaricus evernius (1818), Cortinarius evernius (1983), Hydrocybe evernia (1953), Telamonia evernia (1915)
autor nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1818 r.
aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1838 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
sezon: grzyb letni
okres występowania: lipiec – październik
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
powszechność w kraju: bardzo rzadki
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg ogólny: wystepuje w Ameryce Północnej, Europie, Nowej Zelandii
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
opis
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od stożkowato-dzwonkowatego (młode owocniki) do łukowatego, rozpostartego z garbem (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: gładka
owocnik – kolor: brązowopurpurowy lub fioletowoczerwonawy, jaśniejsze brzegi kapelusza
owocnik – średnica: 4(min 3) – 10 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki dosyć szerokie, grube, gęste
hymenofor – nasada: przyrośnięte do trzonu
hymenofor – kolor: od różowofioletowego, purpurowego (młode owocniki) do cynamonowobrązowego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: wodnisty
miąższ – kolor: od jasnobrązowego (w kapeluszu) do fioletowego (w trzonie)
miąższ – zapach: rzodkiewkowy
miąższ – smak: łagodny
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki), nieco węższy dołem ale sama podstawa jest maczugowato rozszerzona
trzon – powierzchnia: czasami pokryta resztkami białawej zasnówki
trzon – kolor: fioletowy
trzon – średnica: 0,5 – 2 cm
trzon – wysokość: 8 – 12(max 15) cm
pierścień: Ø
pochwa: Ø
osłona: Ø
mleczko: brak
gutacja: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
reakcje makrochemiczne: Ø
zmienność: Ø
higrofaniczność: tak, silnie higrofaniczny
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
podłoże: gleba (kwaśna, wilgotna)
sposób odżywiania: symbiont
terytorium: lasy iglaste, torfowiska
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Ø
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: Ø
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki – kształt: eliptyczne
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 8,5 – 10 × 5 – 6 μm
wysyp zarodników – kolor: rdzawy
opis
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
toksyny: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Ø
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0

Prawa autorskie.