Zasłonak brązowordzawy
kategoria: grzyb | rodzina: zasłonakowate |
nazwa polska: Zasłonak brązowordzawy inne nazwy polskie: Zasłonak nibyfioletowy nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Cortinarius evernius synonimy łacińskie: Agaricus evernius (1818), Cortinarius evernius (1983), Hydrocybe evernia (1953), Telamonia evernia (1915) |
autor nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r. pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1818 r. aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1838 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny |
sezon: grzyb letni okres występowania: lipiec – październik | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
powszechność w kraju: bardzo rzadki ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø zasięg ogólny: wystepuje w Ameryce Północnej, Europie, Nowej Zelandii |
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od stożkowato-dzwonkowatego (młode owocniki) do łukowatego, rozpostartego z garbem (starsze owocniki) owocnik – powierzchnia: gładka owocnik – kolor: brązowopurpurowy lub fioletowoczerwonawy, jaśniejsze brzegi kapelusza owocnik – średnica: 4(min 3) – 10 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki dosyć szerokie, grube, gęste hymenofor – nasada: przyrośnięte do trzonu hymenofor – kolor: od różowofioletowego, purpurowego (młode owocniki) do cynamonowobrązowego (starsze owocniki) hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: wodnisty miąższ – kolor: od jasnobrązowego (w kapeluszu) do fioletowego (w trzonie) miąższ – zapach: rzodkiewkowy miąższ – smak: łagodny trzon – typ: centryczny trzon – kształt: od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki), nieco węższy dołem ale sama podstawa jest maczugowato rozszerzona trzon – powierzchnia: czasami pokryta resztkami białawej zasnówki trzon – kolor: fioletowy trzon – średnica: 0,5 – 2 cm trzon – wysokość: 8 – 12(max 15) cm pierścień: Ø pochwa: Ø osłona: Ø |
mleczko: brak gutacja: Ø |
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø reakcje makrochemiczne: Ø |
zmienność: Ø higrofaniczność: tak, silnie higrofaniczny |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
podłoże: gleba (kwaśna, wilgotna) sposób odżywiania: symbiont terytorium: lasy iglaste, torfowiska gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Ø gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: Ø wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki – kształt: eliptyczne zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 8,5 – 10 × 5 – 6 μm wysyp zarodników – kolor: rdzawy |
opis |
---|
woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø |
toksyny: Ø |
pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Ø |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0